Lze udělit pokutu zpětně?

10905
4.10.12 17:33

Lze udělit pokutu zpětně?

Zdravím, nenašla by se tu úřednice - referentka (nejlépe stavebního odboru) nebo právnička, která by mi řekla, jestli lze udělit pokutu zpětně?
Naše situace: referentka stavebního odboru na místním šetření konstatovala, že nemáme vyřešenou kanalizaci (měla pravdu). Na základě tohoto šetření nám napsala výzvu, abychom vady odstranili, stanovila termín (hodně krátký) a pokutu za nesprávné vypouštění odpadních vod neudělila.
My se od té doby snažíme vše řešit (ČOV), bohužel jsme uzavřeli smlouvu s místní projektantkou, která má sice známosti na úřadech, ale jinak jsou s ní jen potíže. Termín jsme bohužel nedodrželi, nicméně ne proto, že bychom se nesnažili, ale proto, že závisíme i na jiných věcech a na paní projektantce.

Paní referentka neustále mluví o tom, že nám může dát pokutu, případně nás vystěhovat. Moje otázky zní:
1. Může to udělat, když to při prvním místním šetření pokutu neudělila ani nás nevystěhovala, a situace se od té doby nijak nezhoršila?
2. Může nám dát pokutu za nedodržení termínu, pokud nedodržení nebylo způsobeno naší nečinností, ale v podstatě hodně krátkým termínem (necelé 3 měsíce, jen vydání stavebního povolení trvá tak dlouho) a tím, že se vše předtím muselo samozřejmě technicky a úředně pořešit)?
3. Pokud to udělá, jak se můžeme bránit?

Vím, že můžeme dostat pokutu 50 tis. Kč „za nečinnost“, ale my se činíme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2494
4.10.12 18:21

Nejsem urednik, ale zkusenosti a selsky rozum mi rikaji nasledujici: pokutu za nedodrzeni terminu vam urcite dat muze. pokud jste vedeli, ze je termin moc kratky, meli jste zazadat o prodlouzeni lhuty z presne udanych duvodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
5.10.12 12:31

@martek01 Díky za názor, nejde mi ani tak o selský rozum, jako o předpisy :)

Mně zas připadá dle selského rozumu normální, že když pokutu nedá nějak bezprostředně po uplynutí termínu, normálně se s ní komunikuje, ona ví, co se děje a spolupracuje, tak by si neměla najednou vzpomenout a vypálit ji jen tak z rozmaru - ale jak říkám, jde o předpisy, ne o logiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2494
5.10.12 19:44

@Knihomyš
hele, zeptam se brachy, je vedouci odboru na Mestkym urade, tak by mel predpisy znat ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
5.10.12 19:57

@martek01 jaj, to bys byla hodná :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie