Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Pnc infúzně jsem měla, podává se pouze za hospitalizace. Celkem nuda, večer ti dají jednu pidi infúzi a celý den nic. 18 dní v nemocnici ![]()
Příspěvek upraven 13.03.20 v 12:39
Myslím si, že pokud střevní potíže nejsou takového charakteru, že by zpusobovaly ubytek na váze, tak to není indikace k podávání injekci do svalů nebo nitrozilne Atb.
U obojího je až na výjimky nutná hospitalizace, pojišťovnu to něco stojí. Nejde jen o způsob podání, ale i mnohem vyšší dávku léku než tablety.
Dcera v minulosti párkrát dostala ATB injekcí do svalu nebo v kapackach, ale důvod byl, že jí perorální nezabraly, ani po výměně a byl zjištěn masivně specifický typ streptokoka.
@DanielaD Dcera měla dvakrát denně, po 12 hodinach, infuze i injekce(ne dohromady), ležela víckrát. Dospělý známý byl taky na injekcich, taky po 12 hodinách.
Myslím si, že teď v době koronaviru zakladatelku jen tak z pleziru do nemocnice neposle, musí k tomu být pádný důvod.
@Anonymní píše:
Ahoj chci se zeptat, zda má někdo zkušenost s antibiotiky podavanymi zilne. Ptám se proto, že mi tablety nevyhovují a mám střevní potíže. Je možné je při takových obtížích dostávat nitrožilně (injekce do svalů)?
Díky za odpovědi
Tak nitrožilně, znamená do žíly a to jde jen za hospitalizace, protože penicilin je třeba podávat i. v. minimálně 6× denně. Lze podávat i intramuskulárně do svalu prokain penicilin, dává se jedenkrát denně. Ovšem v současné době bych nepovažovala za rozumné každodenní návštěvu zdravotnického zařízení. Přes týden to jde v ambulanci, ale o víkendu bys musela na pohotovost, tam bych nelezla pokud nemusíš. Pokud ta potíže po tbl ATB nejsou nějak dramatické tak by bylo lepší je užívat normálně. Navíc co se týče případného průjmu, tak ten může být i po žilním či svalovém podání.
@Lucka1111 píše:
Tak nitrožilně, znamená do žíly a to jde jen za hospitalizace, protože penicilin je třeba podávat i. v. minimálně 6× denně. Lze podávat i intramuskulárně do svalu prokain penicilin, dává se jedenkrát denně. Ovšem v současné době bych nepovažovala za rozumné každodenní návštěvu zdravotnického zařízení. Přes týden to jde v ambulanci, ale o víkendu bys musela na pohotovost, tam bych nelezla pokud nemusíš. Pokud ta potíže po tbl ATB nejsou nějak dramatické tak by bylo lepší je užívat normálně. Navíc co se týče případného průjmu, tak ten může být i po žilním či svalovém podání.
záleží o jaký pnc jde, kdyby mě ho dali 6× denně, tak si s tebou teď nepíšu ![]()
@DanielaD píše:
záleží o jaký pnc jde, kdyby mě ho dali 6× denně, tak si s tebou teď nepíšu
Vůbec nechápu, co se snažíš říct. Máš alergii na penicilin?
Já ho nitrožilně dostala jednu při silné hnidavé angíně, aby zrychlili jeho účinek. Po šesti hodinách jsem normálně najela na tablety. A trávicí obtíže po něm mám taky, je to jeden z častých vedlejších příznaků.
@DanielaD no opravdu se dává často, pokud je to krystalický penicilin G, tedy ten do žíly. Chtěla jsem tedy napsat minimálně po 6 hodinách, což je 4× denně, omlouvám se za chybu, ale při hodně těžkých infekcích se dává i po 4 hodinách a v nemocnici jsme to tak dávaly běžně. Prokain penicilin do svalu se dává 1-2× denně. Ten lze i ambulantně.
Tohle skutečně řeš s ošetřujícím lékařem a ne s internetem, ale ambulantně se atb moc podávat nedají - asi nechceš co šest hodin běhat k lékaři pro injekci…
Jinak pokud trávicí potíže znamenají průjem, tak tam je jedno jakou formou to je podávané - atb ti naruší mikrofloru i nitrožilně. To se řeší užíváním hylaku nebo jiného probiotika odolného vůči ATB.
Pokud jde o zvracení a nebo nevolnost, tak může lékař zkusit jiné léky.
Zkrátka to neřeš na internetu, ale s tím, kdo ti to předepisuje.
@Lucka1111 píše:
@DanielaD no opravdu se dává často, pokud je to krystalický penicilin G, tedy ten do žíly. Chtěla jsem tedy napsat minimálně po 6 hodinách, což je 4× denně, omlouvám se za chybu, ale při hodně těžkých infekcích se dává i po 4 hodinách a v nemocnici jsme to tak dávaly běžně. Prokain penicilin do svalu se dává 1-2× denně. Ten lze i ambulantně.
@Killingpink píše:Krystalický pnc do svalu jsem měla min. 3× v životě, naposledy loni v listopadu, můj praktik si tu formu dost oblíbil. Lze ambulantně, 5-7 dní a pak se přejde na tablety. Dostala jsem injekci vždy ráno, poté se musí čekat asi 20 min. v čekárně kvůli případné nežádoucí reakci. Ale mají pravdu ti, kteří píšou, že v současné době courat po zdravotnických zařízeních je nerozum.
to byl prokain-peniclilin, ten se dává do svalu, krystalický penicilin je nitrožilní forma. Já už také v ordinaci dávala na ošklivou angínu prokain penicilin. A v nemocnici jsme ho běžně dávali na růži. A často jsem ho dávala na pohotovosti v době kdy nebyla už k dispozici lékárna na obyč. angínu. A pak dostali recept na tablety, které si vyzvedli druhý den. Ale ta injekce prý dost bolí, ne?
@Lucka1111 boli. Ale proti pendeponu porad dost pohoda. Mela jsem pichany penicilin nekolikrat v detstvi a jednou i v dospělosti.
Dcera mela pichany penicilin uz 2×.
@Lucka1111 píše:
to byl prokain-peniclilin, ten se dává do svalu, krystalický penicilin je nitrožilní forma. Já už také v ordinaci dávala na ošklivou angínu prokain penicilin. A v nemocnici jsme ho běžně dávali na růži. A často jsem ho dávala na pohotovosti v době kdy nebyla už k dispozici lékárna na obyč. angínu. A pak dostali recept na tablety, které si vyzvedli druhý den. Ale ta injekce prý dost bolí, ne?
Ano, pravda, prokain-pnc, píšu hovadiny. Jako dorostenka jsem dostávala na anginy, teď na podzim jsem měla nějaký flegmonozni nástřik na nártu, zimnici a na pohotovosti jsem přišla s tím, že mám eryzipel, že jsem je tak vyděsila, že mi to rovnou pichli (A to mi ještě není ani 40
)
Nezdálo se mi to extra bolestivé a to mě pichaly různé sestry, odběr krve je pro mě osobně nepříjemnější.
Ahoj chci se zeptat, zda má někdo zkušenost s antibiotiky podavanymi zilne. Ptám se proto, že mi tablety nevyhovují a mám střevní potíže. Je možné je při takových obtížích dostávat nitrožilně (injekce do svalů)?
Díky za odpovědi