Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
A nebojíš se toho koronaviru nějak podvědomě když máš úzkostnou povahu? Že třeba máš strach aby ses v tom obchodě/škole nenakazila? Nebo to může být klaustrofobie, nebo strach z lidí celkově, úzkost se může promítat různě, každopádně dle mě jasná psychika a AD by pomohly ![]()
Potřebuješ znova hormonální panel, včetně hormonů nadledvinek. Nech se poslat na endokrino. To že to před rokem bylo v pořádku, neznamná, že je to teď.
Zároven bych zašla za psychiatrem a nechala si podrobným vyšetřením vyloučit panickou poruchu - ta se vyznačuje právě tělesnými příznaky bez fyziologického nálezu, které nejsou propojené s (ne)prožívanými pocity úzkosti.
A jasně- snažit se tlumit úzkost a přepínat z režimu „ohrožení“ do režimu „regenerace“ nikdy ničemu neuškodí - mrkni na konrkétní techniky sem https://www.kosmas.cz/…mozte-stres/
@Čtyřlístek2 píše:
A nebojíš se toho koronaviru nějak podvědomě když máš úzkostnou povahu? Že třeba máš strach aby ses v tom obchodě/škole nenakazila? Nebo to může být klaustrofobie, nebo strach z lidí celkově, úzkost se může promítat různě, každopádně dle mě jasná psychika a AD by pomohly
S virem to nesouvisi, mela jsem to prave jeste predtim nez jsem o nejakem vedelo. I kdyz klidna z toho zrovna nejsem. Vzdycky mi je vic teplo a jsem min oblecna nez okoli. Leto snasim taky blbe v mhd.. Teplo mi jde do tvari treba ze stresu aji v praci ale takhke to nikdy nebylo. Je fakt ze je to vetsinou mezi lidmi, ale nevim proc bych se mela napr. bat neceho v obchode. Ted ano, bojim se ze toho poceni, muj nakup je hooodne rychlý a rada se mu vyhnu uplne. Dojdu spocena a horka na zadech. Takhke exremne to nebylo nikdy driv. Kdyby to byla psychika tak jedine jsem uzkostna ze zdravi a zlobivaj me ty zada hodne, jsem hodne nervozni kdyz mi neco je, nebo v rodine je nekdo nemocny, coz ted bylo. Tak to mozna souvisi s nervama kdyz se bojim jestli mi neco neni kdyz se tak potim a mam strach.
Mozna bych aji zkusila ty antidepresiva ale mam z nich prave strach. Co jsem cetla v nezadoucich ucinkach je prave poceni a bolest hlavy na ktery trpim taky, tak nevim. Napsala by je i obvodni? Jaky jsou treba nejsetrnejsi?
@Ou píše:
Potřebuješ znova hormonální panel, včetně hormonů nadledvinek. Nech se poslat na endokrino. To že to před rokem bylo v pořádku, neznamná, že je to teď.Zároven bych zašla za psychiatrem a nechala si podrobným vyšetřením vyloučit panickou poruchu - ta se vyznačuje právě tělesnými příznaky bez fyziologického nálezu, které nejsou propojené s (ne)prožívanými pocity úzkosti.
A jasně- snažit se tlumit úzkost a přepínat z režimu „ohrožení“ do režimu „regenerace“ nikdy ničemu neuškodí - mrkni na konrkétní techniky sem https://www.kosmas.cz/…mozte-stres/
Jj jeste zkusim jednou na endokrinologii. O stresu jsem neco podobneho cetla kdyz jsem nastupovala do zamestnani a mela stresy a tlaky na krku castecne to pomohlo ted moc ne
jsem nervozni v jednom kuse ![]()
@Anonymní píše:
@Čtyřlístek2S virem to nesouvisi, mela jsem to prave jeste predtim nez jsem o nejakem vedelo. I kdyz klidna z toho zrovna nejsem. Vzdycky mi je vic teplo a jsem min oblecna nez okoli. Leto snasim taky blbe v mhd.. Teplo mi jde do tvari treba ze stresu aji v praci ale takhke to nikdy nebylo. Je fakt ze je to vetsinou mezi lidmi, ale nevim proc bych se mela napr. bat neceho v obchode. Ted ano, bojim se ze toho poceni, muj nakup je hooodne rychlý a rada se mu vyhnu uplne. Dojdu spocena a horka na zadech. Takhke exremne to nebylo nikdy driv. Kdyby to byla psychika tak jedine jsem uzkostna ze zdravi a zlobivaj me ty zada hodne, jsem hodne nervozni kdyz mi neco je, nebo v rodine je nekdo nemocny, coz ted bylo. Tak to mozna souvisi s nervama kdyz se bojim jestli mi neco neni kdyz se tak potim a mam strach.
Mozna bych aji zkusila ty antidepresiva ale mam z nich prave strach. Co jsem cetla v nezadoucich ucinkach je prave poceni a bolest hlavy na ktery trpim taky, tak nevim. Napsala by je i obvodni? Jaky jsou treba nejsetrnejsi?
Antidepresiva se dají nechat napsat i úplně slabá, dnes je to naprosto běžná věc, berou je lidé, do kterých bys to vůbec neřekla, nejsou to žádné prášky pro blázny, někdy je toho prostě na člověka moc a tělo to začne fyzicky ventilovat - kolem mě dost lidí právě. AD napíše obvodní, gyndař, gastroenterolog, psychiatr, je na tobě, komu se svěříš a je hodně druhů, když ti nesednou jedny, sednou jiné. Řešili jsme to v rodině, neboj se ![]()
Ahoj maminky. Nevim co mam delat ale posledni par mesicu se hrozne potim a nejhorsi je ten pocit horka a ze zkolabuju. Staci takhle par minut a musim urychlene odchazet treba z obchodu na vzduch. Vyvola to ve me uzkost a vyleti tlak. Stava se mi to kdyz prijdu do obchodu, skoly, k doktorovi proste z venku do mistnosti a hned se nevysliknu. Je to ale az abnormalne moc tece mi ze zad ale potim se cela aji celo za krkem a dost pod pazi i kdyz si budnu rozepnu a odvazu satek z krku porad je ki teplo. Mam stale vyssi pulz kolem90 vklidu. Potim se i stresem, prave ted mam zablokovana zada a jsem z toho ve stresu takze se potim asi tim aji doma v podpazi hlavne mam skoro furt fleky. Mam trochu mokre otisky kdyz drzim mobil v ruce poti se mi dlane. Jsem zaroven uzkostna a nedavno jsem mela zrejme pan. ataku. U lekare jsem byla na krvi a mam vse v pohodě. Stitna zlaza zkontrolovana beru letrox na snizenou a ok. Nemam pravidlenou menstruaci a prej to muze byt hormonama jak kolisaji ale HAK neberu ani nemuzu. Moc me to trapi a zacinam byt zoufala. Obezni nejsem, V prechodu nejsem hormony me brali pred rokem skrz hoodne nepravid. menses a celkem dobry vysledky. Ultrazvuk srdce ok. Myslim ze ani zeny v prechodu nemaji takovy peklo s navalama. Mam uz strach nekam chodit bojim se ze zkolabuju.