Peníze dětí, kam uložit?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
23.3.25 17:17

Peníze dětí, kam uložit

Děti dostávají peníze od babiček, k narozeninám. Mají je doma. Co s tím? Jak to řešíte vy? Mají děti nějaké spoření, účet, disponují penězi. Chtěla bych, aby měly účet, ale zároveň mám obavu (zatím neopodstatněnou), že by mohly peníze rozházet za blbosti. A to i v 18. Chtěla bych mít kontrolu, právě i po těch 18 letech, do té doby, než si budu jistá, že peníze využijí smysluplne. Jak jste to řešili, řešíte? Co vám vyhovuje, nevyhovuje?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Eva2610
23.3.25 17:23
@Anonymní píše: Více

Nijak. Za peníze od babiček si něco koupí nebo je mají doma. Jsou tedy malé. Asi záleží, kolik tedy těch peněz je. Pokud chceš, aby měly děti peníze na svém účtu, pak jsou jejich a kontrolu nad nimi mít nebudeš. Ukládat peníze na účet mi celkove přijde nevýhodné, ani dětem nesporim.

• Citovat
  • Upravit
8888
23.3.25 17:23

Naše děcka mají každý svůj účet. Do jejich 18 let vidím v aplikaci, jak hospodaří. Jsou to jejich peníze, jak je i kapesné. Nekecáme jim, co si smí koupit. Maximálně si vysvětlíme, jestli je to nutné. Momentálně si všichni šetří na jabko. Nutně ho potřebují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
23.3.25 17:24

O jaké částky se jedná a kolik je dětem? Jsou to jejich peníze, tak sť je využijí, jak uznají za vhodné :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7269
23.3.25 17:29

Kolik je dětem let?
Dcera má účet pod mým účet, má platební kartu k němu.. chodí ji tam i kapesné. Teď aktuálně ani neutráci šetří na notebook… takže má cíl.
A jako jestli to nejsou statisíce.. tak pokud to rozhází za blbosti tak asi jejich problém, nee? Třeba je učit šetřit, a to se naučí jedině kapesným a nějakou zodpovednosti… pokud něco chtějí musí si našetřit prostě. Já chci dceři potom tak od 12ti let cca posílat více ke kapesnému, že už bude si platit nějaké věci.. např. obědy, občas svačinu, něco málo do školy, dárky… aby uměla hospodařit a trošku a přemýšelt.. A jinak mi říkala kamarádka že dcera má účet dětský u spořky, a její muž ji má pod sebou a viděl prý ten účet i po jejích 18náctinách…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68916
23.3.25 17:35

A kolik těch peněz je? Můžeš to investovat nebo uložit na účet na své jméno a až uznáš, že jsou tví potomci dostatečně finančně gramotní, tak jim to poslat. Pokud to uložíš na jejich jména, úderem osmnáctých narozenin jsou dospělí a dost těžko jim můžeš diktovat, za co své peníze utratí. Moje děti mají své účty, až do18 vidím, co se tam děje, a hlavně, je tam měsíční limit výběru, který mohu změnit jen já jako rodič. Nastavila jsem to na výši kapesného, které tam posílám. Pokud by měli potřebu utratit více peněz, je to na mém souhlasu. Ale zatím si nevydělávají na brigádě, aby si tam poslali celoměsíční výdělek a krutá matka jim znemožnila si ho rozfrcat za blbosti.
Obecně ale naše děti nedostávají moc peněz k narozeninám a když už, pořídíme za to něco, co využijí hned, než bychom těch pár stovek sušili na účtu s párkorunovým úrokem dalších 18 let, kde by to akorát ztrácelo hodnotu.

Příspěvek upraven 23.03.25 v 17:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.3.25 17:36
@Karamba2020 píše: Více

Dětem je 10 a 13. Jedná se zatím o cca 30 - 40 tis. Nechci, aby měly peníze doma. Pro nás je to dost peněz. Nechci, aby je úplně rozházeli za blbosti. Musela bych teda pak řešit to, že mi budou přispívat třeba na nějaký vetsi dárek. Ted jim ty peníze nechávám a nechci, aby je vyhazovali za blbosti.

• Citovat
  • Upravit
7269
23.3.25 17:44

dcera má učet u airbank pode mnou a má tam i spořící účet, část má vždy na útratu, zbytek na spořícím.. je tam i menší úrok. Dala bych jim to tak na účty. Stále to můžeš hlídat… ale třeba budou chtít časem dražší mobil, notebook.. nebo kolo, koloběžku… pak jim bude už 15-16 a budou chtít drahé nike… prostě je naučit hospodařit, budou chtít i ted třeba 5. rifle.. nebo 6. mikinu tak si kupte ze svého… nebo bude výlet ze školy.. zaplatíš výlet, kapesné z toho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7269
23.3.25 17:46

dceři je devět a touží po notebooku, tak ta by věděla co s těmi penězi udělat :D :D zatím šetří asi půl roku.. má šest tisíc zatím, ale ona zatím na naorzky spíše dostávala dárky, nebo něco většího se skládalo, nebo si hned koupila… ani vlastně nevím jak se ji to povedlo našetřit.. no kapesné, tam 200 od babiček a tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8888
23.3.25 17:50

Naše děcka teda umí dostat nemálo peněz od prarodičů a praprarodičů. Umí to přehánět. Takže se to napočítá, tady jedni prarodiče litr, druzí to samé, praprarodiče na obou stranách. Furt něco narozeniny, svátky, Vánoce, Velikonoce, vysvědčení atd. Ale buď si na něco konkrétního šetří nebo si je šušní na svém účtu a postupně si vzpomenou, že tady je značková bunda nebo něco takového, nějaká kosmetika. Někdy neutratí nic. V létě třeba trošku víc roztočí na kolotočích. Nejstarší chodí v létě na brigádu. Mladší může jít nejdřív příští rok. Letos ji to uteče, protože 14 má v září. Chtěla jít letos. Ale nikdo si to nelajzne. Takže za rok. Vidím, jaký mají pohyb na účtu. Starší dostane kapesné a má v tom započítaný vlak, který vychází 500,– na měsíc. Takže na to si musí pamatovat. Zatím nebyl problém, že mají zodpovědnost na své straně a přemýšlí, nač si šetří, jestli si ty značkové boty může dovolit koupit nebo ne. Syn chce teď jordany. To si zaplatí část ze svého.
Obvykle si utratí jen maximálně do výšky kapesného. A zbytek přemýšlí, jestli jo a kdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
23.3.25 18:05

@Eva2610 psala: Nijak. Za peníze od babiček si něco koupí nebo je mají doma. Jsou tedy malé. Asi záleží, kolik tedy těch peněz je. Pokud chceš, aby měly děti peníze na svém účtu, pak jsou jejich a kontrolu nad nimi mít nebudeš. Ukládat peníze na účet mi celkove přijde nevýhodné, ani dětem nesporim.

Ale tyhle děti prostě nějaké peníze mají. Takže i kdyby zůstávaly na „nevýhodném“ SÚ aktuálně kolem 3% p. a., pořád je to lepší, než je mít doma v šuplíku, nebo je nemít vůbec.
Jak se již psalo, tak souhlasím, jsou to jejich peníze, takže je chtít kontrolovat i po 18. roku věku zní rozumně, ale OK to není.
Jako možnost vidím koupit třeba nějaký menší Au slitek, asi ne 1 OZ (to je moc peněz), ale klidně třeba jen 5g (aktuálně kolem 12.000, ještě nedávno i kolem 7-8k).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4049
23.3.25 18:19

Neco si nechava dcera v pokladnicce a utraci, za co chce, cast ma na svem uctu, ktery ma asi od 3.tridy, a vetsi penize ji hazeme na knížku, co ji zalozila babicka. Sice to uz neni moderni a penize tam jen jakoby stoji, ale aspon jsou nekde ulozene. Dostane je, az dodela stredni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7269
23.3.25 18:23

@Ivan PPZ dcera má peníze na účtu a kontolu mám.. vidím za co kde utrácí… je to pořád vlastně můj účet a ona je disponent :). Je to dětský účet podemnou… ale věřím že v 18ti bude rozumná a to fakt ji kontrolovat nebudu… to dělám ted v deviti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4471
23.3.25 19:15

Děti jsou malé a my jim ukládáme + dostáváme měsíčně od mých rodičů nějakou částku pro jejich budoucnost - vysoká škola, zahraniční pobyty, pro vlastní bydlení,… Je to na manželovo jméno a jsou to investice. Já se v tom příliš nevyznám, takže v tomhle důvěřuji manželovi a fin. poradci :lol: To jsou peníze, které budou mít u nás k dispozici, ale nedostanou je naráz.
Až budou starší a budeme řešit kapesné + peníze od babiček a dědečků, tak budou čistě jen jejich a časem účet, do kterého bych chtěla vidět. Pokud to bude větší částka, tak se s nimi zkusím domluvit, že část dáme k nám na spoření a část mají na vlastní potřebu. No a už jim začneme úměrně věku vysvětlovat, jak můžou hospodařit s penězi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.3.25 19:20

Obě děti mají od narození spořicí účty a stavební spoření, jak dojede 6let, už je znovu dělat nebudeme, teď jim to zainvestujeme, aby hodnota rostla… Na spořícím účtu mají 4procenta a mohu to posílat sem a tam, tam jim spoříme my, od babiček jsem jim vždy něco koupila nebo to dávám na kupičku dovolená…v 18 dostanou auto a řidičský průkaz, vzdělání a později velké peníze, nemovitost…ještě uvidíme, co vše pro ně zvládneme 😊 jak budou potřebovat, dostanou kartu k účtu a volně budou mít pár tisíců…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat