Peníze dětí, kam uložit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
839
23.3.25 19:46

Přišlo mi dobré, jak jsem to měla já - v 18 jsem dostala trochu peněz, co jsem měla na vkladní knížce. Nebyla jsem rozhazovačný typ, takže na většinu i vlastních úspor jsem si nesáhla, ale dovolilo mi to si bez obav zařídit první bydlení levnějším nábytkem.
Ke svatbě jsem pak dostala další peníze, které nám pokryly část svatebních vydajů. To považuji za věk, kdy je možné dát „dítěti“ větší objem peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22934
24.3.25 06:53

Moje dcery mají spořicí účet, něco málo jim jde nahoru. Pak ma starší bokem účet na kapesné, kde si utrácí jak uzná za vhodné, mladší má prasátko ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69032
24.3.25 07:38

Jsem si vzpomněla, že mě dítě při narození dostalo od babiček nějaké peníze. Koupili jsme za to zlatou minci od každé babičky a zbytek, 2000, jsem uložila na k tomu účelu zřízeny dětský účet. Pak mi to přišlo jako nesmysl a už jsem tam nic neposílá a zapomněla na to. Vzpomněla jsem si o dvanáct let později, že bych ten účet mohla používat na kapesné, v tom okamžiku tam leželo přesně 2143 Kč :mrgreen: A to mi před těmi dvanácti lety slibovali nějaký na tu dobu zázračný úrok. Který pak postupně snižovali. Jasně, moje blbost, že jsem na to nemyslela, ale i jenom ty zlaté mince mají hodnotu o dost vyšší. A když jsem za peníze od babiček kupovala věci typu kolo nebo helma na lyže, které děti užily na maximum, byl z toho mnohem větší užitek a i babičky měly radost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
24.3.25 12:06

A jak je to s hodnotou těch zlatých mincí? Tam bych to viděl kolem +100%

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69032
24.3.25 15:06
@Ivan PPZ píše: Více

Dle toho, kterou dvanáctiletku zrovna člověk vezme, tak v posledních dvaceti letech je to mezi 50 a 200 procenty nárůst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1151
24.3.25 15:32

Děti mají spoření o kterém mám přehled a pravidelně tam posilam peníze, plus starší má už svůj účet, penize v dospělosti nedostanou, ale hodlám jim za to koupit věci které budou potreba nechci aby to dopadlo jako u mě a mé sestry a peníze rozfofrovali za blbosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.3.25 21:27

S klienty tohle řeším často - ráda poradím i Vám

Dobrý den, tohle je skvělá otázka a je dobře, že nad tím přemýšlíte. Jmenuji se Veronika Klapilová a pracuji jako finanční analytik. S klienty často řeším právě to, jak nejlépe ukládat peníze dětem tak, aby byly dobře zhodnocené, ale zároveň pod kontrolou. Existuje několik možností, každá má své výhody i nevýhody - záleží na tom, co je pro Vás prioritou. Pokud byste chtěla poradit s konkrétním řešením, klidně mi napište, ráda Vám pomůžu najít to nejvhodnější variantu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.3.25 21:42

@quanavera my teda budem dětem platit vzdělání, koupíme jim auta a dáme nebo přispějeme na nemovitosti…když se děti dobře vedou, nerozfofrují to…jsem z bankovní a ekonomické rodiny, o penezích se bavíme s našimi normálně, povídáme si, jestli nám vydělávají investice a tak podobně 🫣 my jsme také nic nerozfofrovali a když jsme začínali stavět, měla jsem našetřené za sebe 2 mil a od našich pozemek a ještě nám dali půl milionu na dokončování…

• Citovat
  • Upravit
11559
25.3.25 22:33
@ugluk píše: Více

Já myslel konkrétně- když jste jim mince kupovali, tak víte za kolik a jaká by byla dnešní prodejní cena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69032
26.3.25 00:06

Konkrétně u jednoho dítěte 80 %, u druhého nějakých 110 % nahoru (paradoxně to narozené později). Ale nevrazili jsme do toho nijak závratné peníze, prostě jsme chtěli ty peníze od babiček dát někam, kde snad má šanci to aspoň neztratit hodnotu, spořák na osmnáct let nám přišel jako dost nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.3.25 05:57

My dostali mince k narození dítěte. No cena zlata je poloviční vs cena za kterou to bylo kupovane. Kdyby dárce trošku koukal, mohl koupit za ty peníze dvojnásobné množství zlata. Tak snad to poroste, ať z toho dítě něco má

• Citovat
  • Upravit
3053
26.3.25 06:09

Zatím jsou mensi, peněz moc nemají a mají je v pokladničkach :lol: Spoření a investice máme na sebe. Časem určitě založíme účty.
Nicméně, nevim, jak si představuješ, že jim budeš něco kontrolovat po 18, pokud s tim nebudou souhlasit.To jedině jim ty peníze nedat. A taky tě můžou poslat někam :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85425
26.3.25 06:47

U nas maji za cely zivot (10 a 5 let) dva tisice v pokladnickach :D

Az bude potreba, zridim detsky ucet pod muj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
27.3.25 11:35

U zlatých mincí (některých) je jejich hodnota/ cena poměrně odlišná (vyšší), než cena samotného zlata.
Takže porovnání je pouze takové, za kolik se dala koupit tehdy a kolik stojí dnes. Ideálně- za kolik se dá prodat dnes. Jestli to bylo něco třeba ze „starožitnictví“, tak je cena velmi fluidní. Naopak- zlaté mince typu Maple Leaf, Krugerrand a pod. mají tu cenu skoro na chloupek.
Nebo slitek, ale mince jsou koukavější.
A na závěr- byl to dar, taky mohly dostat sochu srnek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat