Peníze při otěhotnění

6
27.6.21 09:33

Peníze při otěhotnění

Ahoj všem,
Tak jsme se začali snažit o mimčo.
Ráda bych se zeptala, na peníze, zda někdo někdo vás ví víc než já 🙂 🙂
V práci mám smlouvu na neurčito.
Jakmile u nás otěhotním, musím jít na rizikové na marodku. U nás se pracovat nesmí při těhotenství.
Takze marodka do doby porodu a pak prý první půl rok, vyplácí ještě firma do průměrného výdělku. Zajímalo by mě, jestli už do toho prvního půl roku je započtena i mateřská. Díky moc za info 🙂 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
27.6.21 09:39

Pokud máš práci nevhodnou pro těhotné, máš
se nechat přeřadit na jinou práci nebo zůstat doma za plný plat. Na neschopenku se z tohoto důvodu nechodí. Na mateřskou nastoupíš 6-8týdnů před porodem a bude ti ji vyplácet ossz, ne zaměstnavatel a není to plný plat, ale poměrná část. Ta se pobírá 6měsíců a potom pobíráš rodičák ve výši, kterou si sama nastavíš. Máš částku 300tisíc a tu si rozložíš do doby než půjdeš do práce.

• Citovat
  • Upravit
14378
27.6.21 09:40

@Anett.183 opravím tě jen v jednom. Pokud nemůžeš svoje povolání vykonávat, protože je překážka na straně zaměstnavatele, tak máš nárok na 100% svého platu až do nástupu na mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36172
27.6.21 09:40

Pokud u vás v práci nesmí pracovat těhotná, nechoď marodit, ale požádej o práci vhodnou pro těhotnou a když nemají, musí tě nechat doma za 100% platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
27.6.21 09:41

Tak tohle jsem netušila. U nás chodí všechny holky na marodku a pak jsou vzteklé, že musí 9 měsíců dodržovat vycházky atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
27.6.21 09:43
@Anett.183 píše:
Tak tohle jsem netušila. U nás chodí všechny holky na marodku a pak jsou vzteklé, že musí 9 měsíců dodržovat vycházky atd…

Tak jsou blbý… :nevim:. Opravdu je tak pracný si přečíst Zákoník práce?

• Citovat
  • Upravit
35037
27.6.21 09:44

@Anett.183 Na neschopenku nechodˇ, budeš mít málo peněz a budeš omezovaná vycházkama. Pokud pto tebe zaměstnavatel nemá jinou práci, která by byla vhodná, tak máš nárok zůstat doma za 100% platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
27.6.21 09:47

Super, moc vám děkuji za informace 🙂
Takze těhotenství rozumím, poté po porodu mi bude vyplácet ossz nějaký průměr platu a mateřskou si tedy rozpočítám až od druhého půl roku po porodu. Rozumím tomu správně? 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6685
27.6.21 09:47

To, že „se to u vás v práci tak dělá“, je čistá vyčůranost zaměstnavatele a je to pro tebe velice nevýhodné (méně peněz, nutnost dodržovat vycházky…). Rozhodně se v práci nenech ukecat, aby ti doktorka napsala neschopenku! To, že vám doplácí do výše platu je právě proto, abyste si nestěžovaly, že máte méně peněz - na dodržování vycházek a na tom, že tím okrádá stát, to ale nic nemění…

(samozřejmě neschopenka je na místě, pokud by k tomu byly skutečně objektivní zdravotní důvody - ale sama mám zkušenost, že ji jsou gynekologové ochotní psát vcelku „na požádání“, pokud je člověku třeba jen blbě… musela jsem se jí dost bránit)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
27.6.21 09:49
@Anett.183 píše:
Tak tohle jsem netušila. U nás chodí všechny holky na marodku a pak jsou vzteklé, že musí 9 měsíců dodržovat vycházky atd…

A to jsou všechny na rizikovém? Chodí ke stejnému lékaři, který jim PN napíše? Pokud je těhotenství prosperující, není důvod, proč by ženy nemohly v těhotenství pracovat. Pokud jsi v provozu, kde nesmějí těhotné pracovat, pak musí zaměstnavatel přeřadit na jinou vhodnou práci nebo budeš na překážkách ze strany zaměstnavatele doma za 100%. Jestli je důvod k PN posoudí jedině lékař.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66859
27.6.21 09:50
@Anett.183 píše:
Ahoj všem,
Tak jsme se začali snažit o mimčo.
Ráda bych se zeptala, na peníze, zda někdo někdo vás ví víc než já 🙂 🙂
V práci mám smlouvu na neurčito.
Jakmile u nás otěhotním, musím jít na rizikové na marodku. U nás se pracovat nesmí při těhotenství.
Takze marodka do doby porodu a pak prý první půl rok, vyplácí ještě firma do průměrného výdělku. Zajímalo by mě, jestli už do toho prvního půl roku je započtena i mateřská.Díky moc za info 🙂 🙂

Na pracovni neschopnost budes mit narok do nastupu na materskou dovolenou (zacnes cerpat penezitou pomoc v materstvi). PN vyplaci zamestnavatel 14 dni, pak uz obe davky stat. Je to zhruba 70% prumerne mzdy.
Mas moznost byt prevedena na jiny typ prace. Pokud za ni nalezi nizsi mzda, budes mit narok na vyrovnavaci prispevek od statu.
 https://www.cssz.cz/…-a-materstvi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
27.6.21 09:52
@Anett.183 píše:
Takze těhotenství rozumím, poté po porodu mi bude vyplácet ossz nějaký průměr platu a mateřskou si tedy rozpočítám až od druhého půl roku po porodu. Rozumím tomu správně? 🙂

Mateřskou začneš pobírat od 8-6 týdne před porodem a o rodičovský příspěvek si můžeš požádat od cca 5 měsíců věku dítěte. Plus ještě si mezi mateřskou a rodičovskou můžeš vybrat dovolenou. Dovolená ti naskakuje i za mateřskou plus několik týdnů za rodičovskou (ostatní poradí za kolik týdnů, nevím přesně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21043
27.6.21 10:15
@Anett.183 píše:
Žádný průměr platu to není. Dej to do kalkulačky kolik budeš mít Peněžitou pomoc v mateřství PPM. A až ti skončí, tak RP.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
27.6.21 10:16

Řekněme že u nás ve fabrice je špatné i ovzduší pro těhotné, tak proto všechny chodí na marodku, aby to tam nedychali.( všechny holky chodí na rizikové) Ale pokud by mi nenabidli jinou pozici, píšete zde, že mi nechají doma a vyplácet budou 100% platu? Na co jako budu doma? Neni to marodka ani nic takového.. jako něco musím být vedená..To moc nechápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37227
27.6.21 10:25

Na marodku jdeš jenom, když máš zdravotní potíže. Zaměstnavatel tě musí přeřadit na vhodnou práci nebo nechat doma za 100%. Pokud budeš mít odpracováno 270 dní, tak 6-8 týdnů před porodem nastoupis na mateřskou, tu vyplácí stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat