Čerpání dovolené, neschopenka a nástup na mateřskou
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Čerpani dovolene,neschopenka a nastup na mateřskou
Jsem po dlouhy dobe tehotna. Zajimalo by me zda budu čerpat dovolenou a taky kdy. V pracovni neschopnost jsem od 5.5. Dle doktora az do porodu.Mam termin 12.9. Na materskou bych mela nastoupit nejdrive 1.8.-6.8. V zamestnani jsem nejakou dovolenou čerpala, zbylo mi 18 dni v tomto roce a na DPN jsem nastoupila ze dne na den. Procitala jsem cely internet a nevyznam se v tom.Muzu nyni prerusit neschopenku a cerpat 18 dni dovolene do data nastupu na MD nebo az po uplynuti PPM a nastupem na rodičovskou? Kdy o ni požadat? Protože trvani me mateřske bude i na přelomu roka a to se asi převadi ne?
Taky jeste jeden problem.Na gynekologii kde chodim maji koncem cervence 14 dni dovolenou a uz ted meli problem mi to prepocitat aby se vesly presne do data kdy po mesici se prodluzuje neschopenka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Andrise budes mit na rok na dovolenou i za materskou dovolenou. Bezne se radna dovolena cerpa po materske dovolene. V zadosti zamestnavateli napises zadost o materskou dovolenou (vyberes si datum 8-6 tydnu pred porodem) a navazujici radnou dovolenou a navazujici rodicovskou dovolenou (konec si urcis sama, nejpozdeji ve 3 letech ditete). Ale klidne muzes pozadat o dovolenou uz pred md.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můžeš ji čerpat buď před nástupem na MD, nebo po MD (to už ji můžeš čerpat zároveň s rodicakem), finančně je vyhodnejsi po té mateřské, ale já ji třeba čerpala před, abych už nebyla omezena vycházkama. Je to hlavně o domluvě v práci. Na gynde nevím co chtěj počítat, máš termín porodu od toho odectes 6-8 týdnů, záleží kdy chceš nastoupit, opět vyhodnějsi je těch 6. A pak zjistíš kolik máš teda přesně dovolené a o to dřív ukoncis neschopenku. Když máš na MD nastoupit 1.8. tak si k 13.7. ukonči neschopneku a od 13.7. vyber těch 18 dní dovolené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak máš dvě možnosti. Zjistit si přesný nárok dovolené a to, na co ti vznikne nárok před nástupem na MD si vyčerpat před nástupem. Prostě neschopenku ukončíš dřív a vybereš si dovolenou. Nárok za dobu MD si pak vybereš po skončení MD před nástupem na RD. A nebo budeš na neschopence do nástupu na MD a současný nárok i nárok za dobu MD si vybereš po jejím skončení najednou. Pozor ale na to, že zaměstnavatel nemá povinnost tě na toto nějak upozorňovat nebo ti psát, že ti dovolenou dává. Musíš ho písemně požádat toto čerpání a on pak má povinnost vyhovět.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já čerpám zároveň RP a dovolenou, chci se brzo vracet do práce, tak si nepotřebuju RD prodlužovat, naopak. Je to bezva hlavně z finanční stránky. Zbylo mi z loňského roku taky asi 18 dnů plus nová dovolená a je to překvapivě hodně peněz ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kriss Tina píše:
Můžeš ji čerpat buď před nástupem na MD, nebo po MD (to už ji můžeš čerpat zároveň s rodicakem), finančně je vyhodnejsi po té mateřské, ale já ji třeba čerpala před, abych už nebyla omezena vycházkama. Je to hlavně o domluvě v práci. Na gynde nevím co chtěj počítat, máš termín porodu od toho odectes 6-8 týdnů, záleží kdy chceš nastoupit, opět vyhodnějsi je těch 6. A pak zjistíš kolik máš teda přesně dovolené a o to dřív ukoncis neschopenku. Když máš na MD nastoupit 1.8. tak si k 13.7. ukonči neschopneku a od 13.7. vyber těch 18 dní dovolené.
Možná má víc termínů porodu a neví, který doktor použije v žádosti o PPM. A dovolená je v pracovních dnech, to by od 13. 7. nestihla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Makola píše:
Já čerpám zároveň RP a dovolenou, chci se brzo vracet do práce, tak si nepotřebuju RD prodlužovat, naopak. Je to bezva hlavně z finanční stránky. Zbylo mi z loňského roku taky asi 18 dnů plus nová dovolená a je to překvapivě hodně peněz
Až na to, že čerpání RP nemá na rodičovskou dovolenou vůbec žádný vliv. Tu si domlouvas se zaměstnavatelem. A měla bys mu při nástupu na ní dát vědět, kdy se chceš vrátit. Pokud dřív než ve třech letech věku dítěte, tak je p žeotřeba mu to napsat, aby s tebou počítal. Jinak se berou tři roky věku dítěte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@P4ja Dekuji.Hodlam byt do 3 let doma pak pracovat samozrejme.Me slo spis o to jestli se mi dovolena nebude kratit pristi rok a zda se mi prevede za letosni rok tech 18dnu.Asi nejspis o ni pozadam po skonceni PPM.Ted by to bylo nadmiru slozity, ukončovat neschopenku a propočitat kolik vlastne pracovnich dni vybrat do datumu na nastup Tech 6tydnu do terminu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Andrise píše:
@P4ja Dekuji.Hodlam byt do 3 let doma pak pracovat samozrejme.Me slo spis o to jestli se mi dovolena nebude kratit pristi rok a zda se mi prevede za letosni rok tech 18dnu.Asi nejspis o ni pozadam po skonceni PPM.Ted by to bylo nadmiru slozity, ukončovat neschopenku a propočitat kolik vlastne pracovnich dni vybrat do datumu na nastup Tech 6tydnu do terminu.
Jj. To je naprosto v klidu, taky se mně PPM překulila do dalšího roku i dovolená.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit