Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj Radko,
já mám recepty dva, jedny jsou světlé a ty druhé se slepují nádivkou.
PERNÍČKY SLEPOVANÉ:
4 celá vejce
40 dkg moučkového cukru
1 lžička skořice
1 lžička mletého anýzu
1 lžička sody
na špičku nože nového koření a hřebíčku
Vše se šlehá do pěny (hodně dlouho). Do ušlehaného dáme 8 lžic rozpuštěného medu a nakonec přidáme 60 dkg hladké mouky.
Do druhého dne necháme odpočinout do chladna - ne do lednice. Druhý den vykrajujeme tvary a pečeme na 170 st.C. Po upečení možno ihned slepit.
Nádivka:
1 + 1/2 sáčku piškotů - nameleme a navlhčíme punčem (silný čaj + rum + sirup) a přidáme ještě 2 lžíce tekuté marmelády.
Z vlastní zkušenosti doporučuji hotové dávat vedle sebe třeba na plech nebo tác. Když jsou moc na sobě, tak se přilepí.
Tak a teď PERNÍČKY SVĚTLÉ
20 dkg hladké mouky
10 dkg moučkového cukru
5 dkg tekutého medu
1 celé vejce
na špičku nože sody, mletého hřebíčku, nového koření, skořice a trochu citronové kůry.
Vyválíme placku, děláme různé tvary, klademe na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.
Sice trošku ztvrdnou, ale do týdne jsou měkké.
Já taky někdy místo toho všeho mletého koření dávám trošku prášku do perníku a je to taky dobrý.
Doufám, že perníčky budou chutnat a že se podaří.
Ahoj Miroušek.
Ahoj Radko,
já je dělala včera, poprvé, jsou dobrý. Je to z 1kg mouky, ale mám toho asi tři misky, myslím, že to v pohodě sníme.
1 kg hladké mouky
30 dkg cukru
15 dkg medu
4 vejce
10 g jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
6 lžic vody
Krátce povaříme cukr, med a vodu. Po vychladnutí přidáme vejce, koření, sodu a mouku a vypracujeme těsto. Vyválíme plát cca 6 mm a vykrajujeme. Pečeme nejlépe na pečícím papíru asi 10 min. Potom zdobíme cukrovou polevou.
Dobrou chuť ! ![]()
Ahoj Radino,
moje betoňáky převapivě změkly ve špajzu. Kamarádla radila „do igelitu“, já na něj neměla čas, mrskla jsem je tam nahatý a hele, za tři dny byly k jídku. Kokosky byly taky betonový, už jsou snezený - změkly.
Pár perníků jsem dala sýkorkám do krmítka, ale DRUHÝ!!! den jsem je musela vyhodit, byly úplně měkké…
Takže perníky dej klíďo píďo za okno, na balkon bez igelitu a uvidíš, ony změknou - bacha na ptáky!!! Ať je nesežerou!!! Bude-li mráz, v teplé místnosti „povolí“ a budou měkké.
JInak ty tvrdé jsou výborné nastrouhané - na posypání ovocných knedlíků!!!
Žádný recept není „zaručený“. Ono totiž záleží JAK je pečeš… a v čem (plyn - elektrika) je pečeš.
Pečení zdar! Já už mám i nazdobené, pošlu do galerky Podzimního očekávání…mrkni…
Mia
Moc díky za recepty, určitě se do některého z nich pustím. Chtěla bych z měkkého perníku slepit i chaloupku. To by mě zajímalo, jestli se mi nerozpadne pod rukama?
Také přidám jeden recept…
Medové perníčky
300g hladké mouky
150g cukru moučka
110g másla
1 vejce
2 lžíce medu
trochu kakaa
1 lžička jedlé sody
koření (buď perníkové koření; nebo skořice, mletý hřebíček, badyán)
P.S.: Já byla líná shánět mletý hřebíček a badyán, takže jsem tam dala jen mletou skořici a jsou moc dobré.
Maminky, mám na vás jednu prosbičku. K pečení vánočního cukroví se dostanu až těsně před vánocemi a tak bych vás chtěla poprosit, mohla byste mi některá z vás napsat recept na perníčky, které nemusí zrát a jsou měké a hned po upečení jedlé? Já mám jenom ty co jsou jak kameny ještě 3 týdny po upečení
Moc děkuju
Radka