Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Měli jsme špice 13 let. Zemřel stářím ve spánku. Je to pes vhodný do rodiny, ale pořád je to zvíře, takže tahání, bouchání a podobně od dětí by určitě nesnášel nějak s nadhledem. Líná teda příšerně, ač se nám paní od které jsme si ho kupovali dušovala, že je nelínací.
Musí se denně vyčesávat, protože má hustou srst, která se snadno suckovatí. Jako štěně kousal co našel. Ponožky, boty, postele, cokoli. Taková ta telecí léta ho držela snad osm let
,pak se zklidnil. Nikdy s ním nebyly zdravotní problémy. Jestli je vhodný k úpně maličkým dětem, nevím. Já a ségra jsme měli 12 a 9 let, když jsme si ho pořídili a zpočátku jeho štěněcí kousance fakt bolely…jo a když štěká, je to sakra rámus
![]()
Známí ho mají a souhlasím s @L-enny . milý, ale hlučný, a ten náš trochu hyperaktivní i přes pokročilý věk.
Ahojky!
Moje mamka má již třetího špice a musím říct, že je to plemeno krásné, chytré, ale opravdu hlučné. Špicové jsou hrozně uštěkaní, opravdu hodně línají, srst je náročná na „údržbu“ - musí se často česat, protože mají srst hustou a dělají se chuchvalce a ze zkušennosti ještě musím uznat, že jsou to tak trochu zákeřňáci. Jsou sice milý, mazlivý, hravý, ale nedělá jim problém vyjet i po nejbližším člověku. Třeba mamky Deisy kolikrát vyjede i po taťkovi a já mám vůči ní respekt a malého bych k ní nedala i když s ním téměř vyrůstala… my máme mopsíka a to je takovej pitomeček pitomej, kterej si nechá téměř i ocas utrhnout nebo očičko vydloubnout
ale ty chlupy všude!
Tak moc díky, já si to tak trochu myslela, něco málo jsem načetla na netu.
A psali tam, že je dost aktivní a hlučný i ve vyšším věku. ![]()
My teda měli vlčího.
Jsou uštěkaní - k tomu byli šlechtění - hlídali dvorky a jejich úkol byl hlásit všechno neobvyklé.
Srst samozřejmě líná a padá, ale krom vyloženě línacího období (cca 2 týdny na jaře a na podzim) moc údržby teda nepotřeboval, jednou za týden pročesat… častěji prohrábnout za ušima a „v podpaží“, tam se mu cucky dělaly, ale jinak ne.
Možná že to je jiné u psů, co bydlí v bytě, tenhle byl na zahradě.
Jinak špicové jsou chytří pejsci, ti malí možná budou o něco labilnější než velké rázy - méně vhodní zrovna k dětem. Nezapomenout, že i pidipes potřebuje stejnou výchovu a přístup jako ti velcí.
Vyloženě hyperaktivní není, ale ani lenoch.
Se zdravím nemívají problémy, brácha našeho psa se dožil skoro 16ti let. Ti malí obecně bývají ještě více dlouhověcí - ale tak samozřejmě záleží na konkrétním psovi.
Včera jsme se s manželem dohodli, že si ho vezmeme. Jedna známá, je to i chovatelka, má 4 štěnata, tak si jedeme pro pejska, bude celý černý. Je to taková rozkošná malá černá kulička. Nabídla nám ho za 3000 s papírama, ze známosti prý dá slevu. Zajímalo by mě, za kolik se tak dá jinak pořídit s papírama ![]()
Jako štěňátka jsou kouzelní!!! Malé chlupaté kuličky se špičatým nosánkem
Tak ať dělá jen radost!
Tak ať vám to spolu klape ![]()
Ta cena je super, ale oni ani „normálně“ nejsou moc drazí, není to takové módní plemeno jako jorkové a čivavy
kde si klidně řeknou o 5000 bez PP.
Z nějakého obyčejného spojení bych štěně tipovala na 5-7tis. pokud nějaká super šampionská linie, tak třeba 8-10tis možná, ale za desítku už by ten pes musel být pomalu pozlacený…
@maki3012 Děkuju.No,to je fakt, ten čumáček má kouzelný. Hrozně moc se na něj už těšíme. Dneska mu půjdeme s dcerkou koupit nějaké hračky, misku a krmení. Jak já se těším ![]()
Úplně ti rozumím, já pořídila štěně mamce před třemi lety a když jsem od ní odjížděla bez té kuličky, kterou jsem měla přes víkend doma, tak jsem plakala, že ho chci ![]()
@maki3012 To Ti úplně věřím. Já zažila něco podobného, když jsem před 4 lety vezla od chovatele Bišonka s kamarádkou. Držela jsem ho v autě na klíně a muchlovala se s nim. Když jsem od kámošky odjížděla, tak mi bylo taky dobreku, že není můj a nejede semnou.Jsem taky taková citlivka dojatá ![]()
@Pipet Taky si myslím, že je za slušnou cenu.No,ale nebýt toho, že je to přes známou, asi bychom za něj dali taky těch 5-7 tisíc si myslim.
Díky, já věřím, že si s hafíkem padneme hned a budeme si rozumět ![]()
My jsme za psa platili v roce 97 nebo 98 už nevím přesně, 6000.- byl papírový.
@Jančakecalka i když je to roztomilá kulička s úžasným kukučem, tak hned od mládí to chce výcvik, jinak bude rarach jako ten náš. ![]()
@L-enny
To jo, já vím, jinak by zvlčel a neposlouchal a byl by moc divokej. Už jsme jednoho pejsana měli, tak naštěstí vím, jak na to, nejsem začátečník. V neděli je náš ![]()
Zdravím.
Chtěla bych vědět, jaké povahy je tahle rasa, kolik se dožívá let a jestli je divoký nebo spíš spáč. Taky jestli je vhodný k dětem. A v neposlední řadě taky, jakou má srst, jestli hodně líná a je náročný na údržbu. Díky všem za skušenosti a rady.