Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@hanka.br. No ten kluk by neměl modřinku, že jo. Narozdíl od mého dítěte. Myslíš že by mě dali k soudu, za to, že jsem jejich syna seřvala, odtáhla ho do ředitelny kde po příchodu upadl na zem? ![]()
Já než bych naběhla do školy, tak bych možná zkusila i zjistit, jestli v tom něco nebylo. Sama mám syna a vím, jak je schopný reagovat třeba na posměch a podobně. Tím zakladatelko nechci říct, že chování toho kluka schvaluju, ale že si prostě nemuseli s tvojí holčičkou z nějakého důvodu sednout. Mně takhle kupříkladu syn chodil každý den domů notně rozladěn (no pomalu s pláčem), že mají ve třídě holčičku, která mu pořád nadává a posmívá se mu. Vzhledem k tomu, že kluci jsou nabití testosteronem, tak jsem měla taky strach, aby se to pak nepokusil vyřešit nějak násilně. Naštěstí teda ne a holčička s tím už přestala, tak jsem si oddychla. Ony se ty děti často doma chovají jinak než v kolektivu.
A jinak s tebou opravdu soucítím, taky jsem měla sto chutí si na tu holčičku dojít
![]()
Takže asi bych skočila do školy za učitelkou a probrala to s ní, domluvila se, co a jak a teprve kdyby to neustávalo, došlápla bych si na klučinu
Jiné řešení mě nenapadá.
@Lynette píše:
@hanka.br. No ten kluk by neměl modřinku, že jo. Narozdíl od mého dítěte. Myslíš že by mě dali k soudu, za to, že jsem jejich syna seřvala, odtáhla ho do ředitelny kde po příchodu upadl na zem?
Pokud bys na jakékoli cizí dítě použila násilí, někam ho táhla proti jeho vůli nebo na něj křičela a vyhrožovala bys mu a někdo tě za to žaloval, máš o zábavu postaráno. Dobrý právník, psychická újma - no, tvoje volba. Je to prakticky totéž, co dělají agresivní děti - uplatňují svou moc na slabších, o co jsi lepší? Problém řeš - ale na úrovni sobě rovných.
@Lynette píše:
Mně se v první třídě stalo něco podobného. Do školy šel táta, chytil kluka pod krkem před školou a něco mu zašeptal do ucha a ten kluk už si od tý doby ke mně nikdy nic nedovolil. Asi mu řekl něco v tom smyslu, že ho zabije vlastníma rukama jestli na mě ještě jednou bude zlý.Já být na tvém místě tak si taky na kluka počkám před školou, chytnu ho za límeček, seřvu ho tak až mu prasknou bubínky, pak ho chytnu za ruku, odvleču ho do ředitelny, tam ho hodím na podlahu, ukážu ředitelce toho monokla a budu požadovat aby rodiče toho chlapce byli okamžitě informování, budu požadovat jeho omluvu a nějaké řešení. Přitom bych doufala že moje neskrývaná agresivita ho vyděsila tak, že už ho to nikdy ani nenapadne.
A JAKÝ je teď rozdíl mezi TEBOU a TÍM KLUKEM…???
![]()
@SIMONA1234 Rozdíl mezi mnou a tím klukem je ten, že on nebude mít monokla a já svou silou chráním slabšího - on slabšímu ubližuje a nikoho tím nechrání - opravdu jsem to musela napsat aby to docvaklo??
@Lynette píše:
@SIMONA1234 Rozdíl mezi mnou a tím klukem je ten, že on nebude mít monokla a já svou silou chráním slabšího - on slabšímu ubližuje a nikoho tím nechrání - opravdu jsem to musela napsat aby to docvaklo??
Ne, jste oba AGRESIVNÍ…ty uplatňuješ stejně jako on moc silnějšího…on je dítě, troubelín…ty jsi dospělá osoba.
Chránit slabšího lze i jinak. Nejen tak, že ublížím…
Asi tobě nedocvakává co píšeš…
@SIMONA1234 No já narozdíl od tebe mám se šikanou své zkušenosti a vím že po dobrém to s těmi co mě šikanovali NIKDY nešlo.
@Lynette píše:
@SIMONA1234 No já narozdíl od tebe mám se šikanou své zkušenosti a vím že po dobrém to s těmi co mě šikanovali NIKDY nešlo.
Je zvláštní, že takovejhle názor mají fakt většinou lidí, kteří se se šikanou setkali osobně… V roli oběti. Manžel má stejně pohled na věc jako ty… A já jeho uvažování neschvaluju v tomhle ohledu. Ale já šikanovaná nikdy nebyla.
@kate02 Mě šikanovali čtyřikrát. Ti co šikanovali byli různého věku i pohlaví, ale po dobrém to s nimi nešlo nikdy a to mi věř že z mé strany byla snaha maximální. Jediné co pomohlo byla zase jen agrese. A ne že by mi to dělalo zrovna radost. Jsou ale chvíle kdy se člověk musí přemoct.
@Lynette píše:
Jak víš, že zkušenosti nemám…???
![]()
Jak víš, že jde o šikanu…??? Třeba se mu s holkama posmívaly, mámě to nemusí holčina přiznat…neříkám, že to tak je, může být/nemusí…nebyla jsi u toho, ani já, ani zakladatelka…takže naběhnutí do školy a agrese vůči tomu klukovi může mít hodně vážné důsledky. Třeba trestní oznámení. Jeho čin můžou kvalifikovat jako „pošťuchování“…tvůj jako napadení mladistvého a ublížení na zdraví, případně vydírání/vyhrožování.
Nemůžeme brát spravedlnost do svých rukou…NIKDO…i když tě to štve. ![]()
Věřím, že to škola vyřeší…
@SIMONA1234 Jsem ráda, že je tu někdo další, kdo by úplně nepodceňoval i tu možnost, že to mohlo být jinak (ale samozřejmě bít se nemá, to žádná).
@Amys píše:
@SIMONA1234 Jsem ráda, že je tu někdo další, kdo by úplně nepodceňoval i tu možnost, že to mohlo být jinak (ale samozřejmě bít se nemá, to žádná).
Tak o tom žádná…ale je potřeba znát obě strany mince. První třída jsou malé děti, žádný rozdíl s tím co mám ve školce. Netvrdím, že opravdu nemůže jít o šikanu, může…proto se to musí řešit: Učitelka x obě děti, případně psycholog/výchovný poradce na škole…ředitel/ka…a rodiče mají být o tom informování (obě strany) a to o výsledku a opatřeních, které škola podnikla, aby se to neopakovalo.
@SIMONA1234 Vycházím z toho že holčička nelže a že to jinak nebylo. A řešila bych to sama i za cenu, že z toho pak můžu mít nějaké problémy - ublížit na zdraví bych si mu nedovolila.
@Lynette píše:„seřvu ho tak až mu prasknou bubínky, pak ho chytnu za ruku, odvleču ho do ředitelny, tam ho hodím na podlahu“
@SIMONA1234 Vycházím z toho že holčička nelže a že to jinak nebylo. A řešila bych to sama i za cenu, že z toho pak můžu mít nějaké problémy - ublížit na zdraví bych si mu nedovolila.
@SIMONA1234 Vynadala jsem mu, chytla jsem ho zaruku a odtáhla do ředitelny a tam upadl. S tím že část že bych ho tam hodila na podlahu bych asi vynechala
Zajímalo by mě z čeho by mě obvinili - ze zvýšeného hlasu nebo z toho že jsem mu řekla že si nepřeju aby ještě někdy uhodil mou dceru? Nebo snad že jsem ho odvedla do ředitelny?? ![]()