Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jé jak jsem rozčílená jsem to dala do špatné kategorie omlouvám se.
@Tynkabinka Nejdřív se uklidni. Chápu, jak se cítíš, jít do školy je na místě. Chlapec ale nemusí být nutně rozmazlený nebo z agresivní rodiny, může mít sám nějaký problém. Řeš to s učitelkou, pokus se zachovat klid.
Snažím se zachovat klid. Nikdy jsem nic takového neřešila, já svoje děti nebiji a teď toto.
@Tynkabinka presne tak, ten kluk muze mit nejaky problem, urcite to res hned se skolou
Ty si myslíš, že to musí být nutně jen kluk, jehož doma bijou nebo je bita jeho matka? To se dost mýlíš. Může to být normální dítě z normální rodiny, které se takto chová jen ve škole, kde si dokazuje, že je machr. U nás na jedné škole se řešila šikana chlapečka, dost těžká. A víš, kdo šikanoval? Vedla to dívka a v partě byly většinou dívky. Všichni z normálních rodin.
Ano nejspíš máte pravdu, ale já jsem opravdu tak vytočená. Uklidnit se snažím snad mě trošku ta zlost do zítra přejde. Ale jak učitelé zabrání tomu, aby se to opakovalo, když s dětma nejsou o přestávce-třeba. Jak se takové věci řeší.
@Tynkabinka píše:
Ano nejspíš máte pravdu, ale já jsem opravdu tak vytočená. Uklidnit se snažím snad mě trošku ta zlost do zítra přejde. Ale jak učitelé zabrání tomu, aby se to opakovalo, když s dětma nejsou o přestávce-třeba. Jak se takové věci řeší.
Neučím na ZŠ…osobně bych se pokusila zjistit jak se to stalo…vzala bych si kluka stranou a poptala se (jako učitelka, ne rodič)…předpokládám, že prvňák to nezapře…monokl tam je, holka ho usvědčila…
Takže bych informovala rodiče o tom co synek provedl, případně si je pozvala na konzultaci ohledně chování, pokud by se to opakovalo. Probrala bych to i s dětmi…jestli jsou ochotné toto chování ve své třídě tolerovat??? Žádné dítě nechce dostávat pěstí do oka…zavedla bych „pravidla chování“ ve třídě a upozornila děti, že jejich porušení se bude řešit a velmi vážně. Klidně i u pana ředitele (ředitelky) (což není žádné vyhrožování, to je fakt…)
To je neuvěřitelný co si smradi dovolý v první třídě!!! jako kde to jsme? šikana od první třídy???!
![]()
Je je to neuvěřitelné a já nevím jak se k tomu postavit. Hlavně jak holce pomoc.
Hele u mého dítěte ve třídě byl taky takový týpek. Nebyl snad ze špatné rodiny(co se děje doma nikdo nevidí)ale měl nějakou poruchu. Např. při tělocviku napadl fest spolužáka, o přestávce nadával a v hodině vyrušoval nebo chodil po třídě a dělal bugr. Naštěstí už tam není musel odejít…
Ale u vás nevím-pokud se zaměřil jen na dceru-je to jasná šikana.
Na mě si taky dovoloval v první třídě jeden hoch. Taťka si mě vzal do parády a naučil mě se bránit. Další bitka sice skončila utrženým uchem na mé tašce, ale soupeř měl rozervanou bundu. Když si jeho maminka přišla stěžovat, tak se do ní mamka ještě pustila, a byl klid. Nejsem zastánce nějakého vyřizování účtu mezi dětmi, ale řekla bych dceři, že má právo se bránit. Do školy bych určitě zašla a chtěla bych, aby to věděli rodiče útočníka.
Ahoj, syna v první třídě taky šikanoval jeden spolužák - podrážel mu nohy, dával mu facky, sprostě nadával, naštěstí se mi syn svěřil, ihned jsem druhý den šla do školy, chtěla jsem to řešit s učitelkou i přímo s tím klukem. Nakonec se i synovi omluvil a dal pokoj, ale vyhrožovala jsem mu dost. Ať si mě nepřeje, jestli něco ještě uslyším, že to budu pak řešit i s jeho rodičema a půjde to po zlém. Učitelka mu taky domluvila a od té doby byl klid.
Určitě to běž řešit do školy!
Pak dej vědět, jak to dopadlo
Je to hrůza, co si už takhle malí děti dovolují!
A já jsem tedy taky toho názoru, že více šikanují děti z opravdu špatných rodin. Vidí to doma, jak se k sobě hnusně rodiče chovají, nadávají si…tak oni si z nich berou příklad.
Zrovna maminku onoho kluka, co šikanoval našeho tak tu manžel bije když přijde z hospody, sprostě jí nadává, bydlíme na menším městě, tak je znám! Minule na ní řval přes náměstí že jí doma zabije!!! ![]()
Mně se v první třídě stalo něco podobného. Do školy šel táta, chytil kluka pod krkem před školou a něco mu zašeptal do ucha a ten kluk už si od tý doby ke mně nikdy nic nedovolil. Asi mu řekl něco v tom smyslu, že ho zabije vlastníma rukama jestli na mě ještě jednou bude zlý.
Já být na tvém místě tak si taky na kluka počkám před školou, chytnu ho za límeček, seřvu ho tak až mu prasknou bubínky, pak ho chytnu za ruku, odvleču ho do ředitelny, tam ho hodím na podlahu, ukážu ředitelce toho monokla a budu požadovat aby rodiče toho chlapce byli okamžitě informování, budu požadovat jeho omluvu a nějaké řešení. Přitom bych doufala že moje neskrývaná agresivita ho vyděsila tak, že už ho to nikdy ani nenapadne. ![]()
@Lynette A kdybys měla velké štěstí, nikdo by tě při té akci neviděl, nebo by se o takové akci nedozvěděli rodiče, možná, že by tě za to nikdo nežaloval. Když se dospělý člověk agresivně obrátí prosti cizímu dítěti, měl by počítat s tím, že právo je jednoznačně na straně dítěte, ať dělá co dělá.
Ženy, já mám takové nervy, že se musím vypsat. A slyšet vaše zkušenosti. Dcera chodí do 1 tř. Minulí týden mi říkala, že ji jeden chlapec škrtil-prý ze srandy. Tak jsem jí říkala, zda se to bude opakovat, nebo jí cokoliv nepěkného řekne půjdeme do školy.(Měla jsem tam jít hned, já blbá)A Dnes přišla s monoklem na oku
Onen chlapec ji dal pěstí v šatně. A z dcery leze jak ji o přestávkách nadává a jenom jí. Do školy jdu zítra ráno. A nevím co mě čeká? Kdo to zažil a nějak vyřešil, že se to neopakovalo.Je mi strašně za holku a jsem tak, ale táák nas*aná na všechny matky co své děti bijí nechají se bít partnerem před dětmi, a děti rozmazlují, že si můžou vše dovolit. Kluka co holku zbil bych nejraději víte co