Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lynette píše:
@Amys Podle mě dobrý rodič svým dětem prostě věří - bezmezně věří!
Důvěřuj, ale prověřuj. Já myslím, že takových rodičů, jejichž děti jsou andílci ale s růžkama, je hodně. Smutné je, že málokterý rodič si to dokáže přiznat, protože jeich dítě by přece NIKDY tohle (a tamto a ono) neudělalo. Taky svým dětem věřím, ale nejsem naivní a tak jsem ve střehu
Nemůžu přece vědět, co se kde semele a jak budou děti reagovat. Můj nejstarší má šest let a jednat sám v kolektivu se teprve učí. Až doteď měl za zadkem maminku nebo paní učitelku v mateřské škole. Teď je ve škole sám za sebe a tomu odpovídá jednání. U spousty věcí prostě neví, jak to vyřešit, no tak to nějak zkusí po svém a na nás dospělých je, abychom těmto prťatům vysvětlili, jak se to má dělat správně. A i proto je zbytečné dělat unáhlené závěry, kdo je dobrý, kdo špatný a tak.
@Amys Moje dítě je ďábel. Je schopný všeho. Přesto pokud by mi řekl, že ho někdo bezdůvodně uhodil, věřila bych mu. Já jsem se taky chovala bez dohledu tak, že by to do mě nikdo neřekl - přesto když jsem hledala u rodičů zastání tak jsem jim nikdy nelhala.
@Lynette píše:
@Amys Moje dítě je ďábel. Je schopný všeho. Přesto pokud by mi řekl, že ho někdo bezdůvodně uhodil, věřila bych mu. Já jsem se taky chovala bez dohledu tak, že by to do mě nikdo neřekl - přesto když jsem hledala u rodičů zastání tak jsem jim nikdy nelhala.
A napadlo tě někdy, že tohle nijak nesouvisí se lhaním? To dítě přece nemusí vědět, jestli ten někdo další nějaký důvod měl nebo neměl. Může přece dělat cokoliv, co ostatním dětem vadí, ale on to tak nemusí vnímat
Takže z jeho pohledu důvod neměl (a tudíž dítě nelže) ale z pohledu ostatních třeba jo. Proto je potřeba pídit se po příčinách, aby se to vyřešilo.
@Amys Ne, není potřeba se pídit po příčinách. Ten agresor má volit jiný způsob a ne mlátit spolužáka. Jestli má nějaký problém, tak to není ani můj problém a ani to není problém mého dítěte. Jediné co mě zajímá je to, aby byl za to potrestán a aby se to už víckrát neopakovalo.
@Lynette píše:
@Amys Ne, není potřeba se pídit po příčinách. Ten agresor má volit jiný způsob a ne mlátit spolužáka. Jestli má nějaký problém, tak to není ani můj problém a ani to není problém mého dítěte. Jediné co mě zajímá je to, aby byl za to potrestán a aby se to už víckrát neopakovalo.
Já na takovýhle názor asi nejsem dostatečně sobecká. Jsem zvyklá věci porovnávat ze všech stran.
@Tynkabinka píše:
Ták jsem se dnes k tomu všemu dozvěděla, že dcera se ve škole nesoustředí. Šoupe nohama a otáčí se. Takže mi bylo navrhnutu zda by jsme ji nedali odklad a šla by do školky![]()
. Já jsem s toho už uplně blbá nebo nevím. Tak holka dostane a ja ji ještě potrestám, že půjde do školky
Ale dnes sama přišla s tím, že je škoda že nechodí do vedlejší třídy prvňáčků, má tam kamarády ze školky. Tak ji přeřadíme. A snad bude do školy chodit ráda. Nebo je tu někdo kdo dal dítě ze školy znovu do školky?
Prosim?
No nemuzu uverit tomu, co pises! To takhle z fleku vyhodnotili nebo jak?
Boze co to je za skolu! Urcite bych ji zkusila preradit, myslim si, ze udelas jen dobre. Pokud se ukaze, ze skutecne neni zrala na skolu, do skóky se muze vratit vzdycky. Kolik ji je presne? Co rikaly driv ucitelky ve skolce na skolni dochazku? No jenom kroutim hlavou…
@Tynkabinka píše:
Tak jsem byla dnes v té škole. A tedy nic není vyřešeno. Učitelka to řešila semnou během přestávky na chodbě, byla u toho i dcera a zavolala i toho hocha. Ten tvrdí, že to nebyl. A dcera už jenom mlčela nedostali jsme z ní ani slovo…Nakonec jsem sní zůstala sama bezmocná na chodbě. To mi také, už nic nechtěla říct-tedy už po sté asi tu stejnou věc. Hned po škole jsme šly k obvodní dr. ta nám teda potvrdila že je to monokl od rány. A objednala jsem holku k psycholožce. A zítra jdu zase do školy co s tím tedy budou dělat. Pokud stále bude p učitelka laxní, tak ´půjdu za ředitelem a pak snad inspekce.
Mám pocit, že jsi to vzala opravdu za špatný konec. Trochu se vcítím do tvé dcery - otevřeně ji konfrontuješ s agresorem, takže agresor přesně ví, kdo je práskač. Pak jí ještě chodíš ukazovat lékařce jako zvířátko, a navrch to zazdíš psychologem. Pokud dcera neměla po ráně moc velkou újmu, tys dílo dokonala určitě, řekla bych, že díky tobě si tohle bude pamatovat ještě za 20 let…
@Tynkabinka píše:
Tak jsem byla dnes v té škole. A tedy nic není vyřešeno. Učitelka to řešila semnou během přestávky na chodbě, byla u toho i dcera a zavolala i toho hocha. Ten tvrdí, že to nebyl. A dcera už jenom mlčela nedostali jsme z ní ani slovo…Nakonec jsem sní zůstala sama bezmocná na chodbě. To mi také, už nic nechtěla říct-tedy už po sté asi tu stejnou věc. Hned po škole jsme šly k obvodní dr. ta nám teda potvrdila že je to monokl od rány. A objednala jsem holku k psycholožce. A zítra jdu zase do školy co s tím tedy budou dělat. Pokud stále bude p učitelka laxní, tak ´půjdu za ředitelem a pak snad inspekce.
Chudák holčička, to ti řeknu. Všechno úplně špatně.
@Amys píše:
Já na takovýhle názor asi nejsem dostatečně sobecká. Jsem zvyklá věci porovnávat ze všech stran.
NO nechtěla bych být tvým dítětem. Snaha být za každou cenu objektivní by měla být u soudce, u učitelky ale určitě se mi nelíbí u rodiče. Rodič má své dítě chránit, má mu věřit a má vždy stát na jeho straně - dítě se na něj obrací s důvěrou. Dítě doufá, že mu rodič bude věřit a že se ho zastane a věř mi že pokud rodič místo toho rozjede pátrání a bude si vše ověřovat tak u dítěte to akorát vyvolá pocit, že mu rodič ve skutečnosti nevěří a příště se už na něj neobrátí.
@Lynette píše:
NO nechtěla bych být tvým dítětem. Snaha být za každou cenu objektivní by měla být u soudce, u učitelky ale určitě se mi nelíbí u rodiče. Rodič má své dítě chránit, má mu věřit a má vždy stát na jeho straně - dítě se na něj obrací s důvěrou. Dítě doufá, že mu rodič bude věřit a že se ho zastane a věř mi že pokud rodič místo toho rozjede pátrání a bude si vše ověřovat tak u dítěte to akorát vyvolá pocit, že mu rodič ve skutečnosti nevěří a příště se už na něj neobrátí.
Tobě by nevadilo, kdyby cizí člověk na tvé dítě sahal a násilím ho někam vodil, ale na druhou stranu si odvažuješ někomu říct, že je špatný rodič proto, že připustí, že dítě nemusí vždycky mluvit pravdu. Ty tady plácáš frázemi o ochraně dítěte, o tom, jak je třeba se ho zastat, ale vůbec ti nevadí, když někdo na tvé dítě přímo zaútočí a někam s ním smýká. To jsi schopná napsat, že bys s ním i souhlasila. Přečti si dobře, co napíšeš, protože takovou snůšku protikladů jsem fakt od jednoho uživatele dlouho neviděla. Jaké pocity asi vyvolá matka, která své dítě nechá na pospas cizímu člověku a ještě s ním souhlasí?
@hanka.br. Kdyby cizí člověk na mé dítě sahal a někam ho vodil to by mi vadilo. Kdyby ho ale cizí maminka chytla za ruku a odtáhla do ředitelny tak by mi to přišlo stejné jako kdyby ho tam za ruku odtáhla učitelka - pro mě jsou to cizí ženské obě.
Pokud nějaké dítě fyzicky napadne dspolužáka tak, že má monokla tak by se mu mělo vynadat a mělo by se to řešit a je celkem fuk kdo mu vynadá - jestli jeho máma nebo jiná máma a je fuk kdo ho do tý ředitelny odvede - zda jeho matka, jiná matka nebo učitelka. Jestli má to dítě na to, někomu fyzicky ublížit, tak má i na to, aby nesl následky.
@Lynette píše:
@hanka.br. Kdyby cizí člověk na mé dítě sahal a někam ho vodil to by mi vadilo. Kdyby ho ale cizí maminka chytla za ruku a odtáhla do ředitelny tak by mi to přišlo stejné jako kdyby ho tam za ruku odtáhla učitelka - pro mě jsou to cizí ženské obě.
Pokud nějaké dítě fyzicky napadne dspolužáka tak, že má monokla tak by se mu mělo vynadat a mělo by se to řešit a je celkem fuk kdo mu vynadá - jestli jeho máma nebo jiná máma a je fuk kdo ho do tý ředitelny odvede - zda jeho matka, jiná matka nebo učitelka. Jestli má to dítě na to, někomu fyzicky ublížit, tak má i na to, aby nesl následky.
Přestaň myslet na sebe, mysli na pocity svého dítěte!
Pro něj je cizí máma naprosto cizí člověk, svou učitelku zná. Jak se asi cítí, když ho někam táhne člověk, kterého před tím nikdy neviděl! Co když si jenom myslíš, že něco udělalo a mýlíš se. Tvrdíš tady, jak svému dítěti bezmezně věříš a jak to tak přeci má být. Ten kluk řekl, že to nebyl. Nebyl to, nikdy nelže. Stejně jako to tvoje nikdy nelže. Abys mohla někoho odsoudit, na to musíš mít důkaz. To platí u dospělých jako u dětí.
@hanka.br. Důkaz jo???
To mě fakt pobavilo! Na šikanu důkazy nejsou. Z 90ti% se jedná o psychické týrání a tam důkazy neexistují nikdy ani nemohou! A to jako co? To s tím nikdo nic neudělá protože není důkaz?? No já to řeknu asi takhle - vy si to se svýma dětma řešte jak chcete. Jestli můj syn někdy někomu ublíží tak toho bude litovat a jestli někdo ublíží mému synovi tak toho bude litovat taky. Asi tak. A pokud nechcete aby nějaká bláznivá ženská (třeba já) řvala na vaše dítě a vlekla ho do ředitelny, tak mu prostě vysvětlete jak se má chovat.
@Lynette píše:
@hanka.br. Důkaz jo???![]()
![]()
![]()
To mě fakt pobavilo! Na šikanu důkazy nejsou. Z 90ti% se jedná o psychické týrání a tam důkazy neexistují nikdy ani nemohou! A to jako co? To s tím nikdo nic neudělá protože není důkaz?? No já to řeknu asi takhle - vy si to se svýma dětma řešte jak chcete. Jestli můj syn někdy někomu ublíží tak toho bude litovat a jestli někdo ublíží mému synovi tak toho bude litovat taky. Asi tak. A pokud nechcete aby nějaká bláznivá ženská (třeba já) řvala na vaše dítě a vlekla ho do ředitelny, tak mu prostě vysvětlete jak se má chovat.
Pánbůh chraň takovou bláznivou ženskou která vleče dítě do ředitelny jen proto, že si MYSLÍ, že má pravdu. Napadlo tě, že bys takhle mohla vynervovat naprosto nevinné dítě? To potom může být dobře vychované, bohužel nemusí mít základní pravidla úcty a slušnosti dospělý.
@hanka.br. Své dítě vychovávám tak, abych mu mohla věřit a pak mu taky věřit budu. Takže když mi řekne že to byl Pepíček tak mu budu věřit. A nevidím jediný důvod proč by mě poštvával proti Pepíčkovi pokud by to Pepíček nebyl - to by můj syn musel být haj*l a lhář a takhle ho opravdu nevychovávám.