Pěstounství jednotlivec

Anonymní
28.4.22 16:34

pěstounství jednotlivec

Omlouvám se za anonym a délku. Je to poměrně citlivé.
Před určitou dobou se mi rozpadl vztah. Teď už bývalý přítel se začal cítit na dítě až v jeho 35, mně tehdy 34. Nějakou dobu se nedařilo, byly jsme v centru pro neplodnost. Problém je na mojí straně. Mám velmi nízké AMH, dvakrát IVF, nezadařilo se, vzhledem k dalším zdravotním problémům včetně prodělaného covidu trvalo uskutečnění těch dvou pokusů, které dopadly katastrofálně, skoro rok a půl. Začaly problémy ve vztahu, které vyústily v rozchod s tím, že přítel chce vlastní dítě a se mnou to nebude(asi už měl tehdy mladší). Jednalo se o dlouholetý vztah, kdyby bylo po mém, mám dítě mnohem dřív. Vnitřně mu to stále docela zazlívám, protože se čekalo na jeho ano.
Nicméně je to za mnou, mám bydlení, stálou práci, třebaže z ní nezbohatnu, živí mě a je skloubitelná s péčí o děti…, které vlastní těžko budu mít. Příští měsíc je mi 38 a mám AMH na velmi nízké úrovni a žádný vztah.
A bez dítěte, které bych moha vychovávat, si život představit neumím.
Adopce je pro jednotlivce uzavřená kapitola. Říkám si, zda by určitým řešením nebylo pěstounství.
Problém je, že o pěstounství něco vím a taky vím, že kromě běžných problémů způsobených špatným prostředí, jde mnohdy o děti s takovou vrozenou dispozicí, která je neřešitelná.
Chci se zeptat, zda je reálné diktovat si podmínky a vyloučit určité zátěže typu dědičná schizofrenie, bipolární porucha, poruchy osobnosti, těžké formy autismu…a přitom pečovat o dítě, kde není velká šance, že ho rodič dostane zpět. Vím, že i v případě pěstounské péče může být rodič zbaven rodičovských práv. O pěstounský přípěvek mi nejde, práci mám a jak jsem psala, lze ji mít a zároveň pečovat o dítě, takže to, že bych nedostávala nějaké obrovské peníze mě zas až tak netrápí.
Nejde mi o dokonalé dítě, určitou zátěž předpokládám, je nějaká šance, že s těmito požadavky uspěji? Asi bych ještě měla říct, že představa věku dítěte je u mě okolo 3-4 let, aby to trošku vyrovnalo můj vyšší věk.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
128
28.4.22 17:36

Asi nijak neporadim. Osobní zkušenost nemám, ale před pár lety jsem dělala asi půl roku chůvu jedné paní V Praze. Měla dvouletého chlapečka. Byla samoživitelka a kluka si adoptovala sama V jeho asi 13mes. říkala že mladší by ji nedali a byl zčásti jiného etnika. Takže si myslím že je mozna iadopce jednotlivce. Jak je to s pěstounskou péči bohužel neporadim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24621
28.4.22 19:01

Tak nějaké podmínky si asi nadiktovat můžete, což o to. Ale taky se vám může stát, že pak pro vás žádné vhodné dítě do péče dlouho nebude. Protože si myslím, že osamělý pěstoun je pořád v jakési nevýhodě oproti párům a stabilním rodinám, tudíž je jeho síla především v ochotě dělat ústupky a přijmout třeba dítě, o které není takový zájem. Ale to je jen můj názor samozřejmě. Zajděte se informovat na příslušné instituce, které se touto problematikou zabývají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3885
28.4.22 19:41

O pestounstvi zas takový zájem není, já bych se nebála a fandím ti. Jdi do toho!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1604
29.4.22 02:33

Klidně si požádejte o adopci! Samozadatelky určitě nejsou odmitany. ;) pokud jste zabezpečena a mela byste hlidaji v případe nemoci- nicemu to nebrání. Věk také nehraje roli. Mě je 37 a před 14 dny jsme s manželem dostali 4 denní mimčo. Hodně bohužel záleží na kraji, ve kterém žijete.
Jak u adopce tak u pestounstvi si můžete specifikovat vlastnosti dítěte - etnikum, vek, psychické problémy a zavislosti matky, zdravotní stav dítěte, dokonce i pohlaví. U pestounstvi si můžete zkusit požádat o dítě s výhledem k adopci.
Určitě se toho nebojte, zajděte na místní ospod a zeptejte se jich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.4.22 19:47

Nechceš se zamyslet nad možností darovaných vajíček + spermií? Byla jsem v podobné situaci (jen přítel mě nenatahoval tak dlouho a nenašel si mladší). Jako samoživitelka jsem se adopce taky bála - právě kvůli tomu, že si nevěřím, že bych zvládla péči o dítě, které vyžaduje péči nonstop. Možná je to předsudek, ale taky si myslím, že u adoptovaných dětí je to pravděpodobnější.
Vztah mít nemusíš, stačí dobrý kamarád, kteý Tidůvěřuje. Navíc Ti přispěje něco pojišťovna. Já jsem začala s IVF až ve 39ti, tak jsem musela vše platit sama.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.5.22 18:47
@Anonymní píše:
Nechceš se zamyslet nad možností darovaných vajíček + spermií? Byla jsem v podobné situaci (jen přítel mě nenatahoval tak dlouho a nenašel si mladší). Jako samoživitelka jsem se adopce taky bála - právě kvůli tomu, že si nevěřím, že bych zvládla péči o dítě, které vyžaduje péči nonstop. Možná je to předsudek, ale taky si myslím, že u adoptovaných dětí je to pravděpodobnější.
Vztah mít nemusíš, stačí dobrý kamarád, kteý Tidůvěřuje. Navíc Ti přispěje něco pojišťovna. Já jsem začala s IVF až ve 39ti, tak jsem musela vše platit sama.

Já neznám nikoho takového, kdo by do toho se mnou šel.

• Citovat
  • Upravit
37
2.5.22 19:04
@Anonymní píše:
Já neznám nikoho takového, kdo by do toho se mnou šel.

Někdy lidé překvapí. Mně pomohl přítel kamarádky. Chlapi, u kterých jsem měla pocit, že jsem toho pro ně udělala fakt dost, se na mě vykašlali. Když pak dáš do rodného listu „otec neznámý“, tak už se nikde nespojí, že v CARu něco podepsali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí