Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou
Mgr. Pavla Hájková
Chtěla bych se zeptat, zda má některá/ý z Vás zkušenost s pěstováním bylinek a různých klíčků apod ( mungo) v bytě. Bydlím v paneláku ( svítí mi sem slunce cca od 8-11) a pak už ne. Dá se i v tomto prostředí bylinky apod pěstovat (ono není nad čerstvou bazalku, nad čerstvé mungo)? Jakou zeminu, a takové ty další věci. Poradí někdo začátečnici v tomhle směru? ![]()
Takový tymián, rozmarýn i bazalkuu a mátu a dalších mnoho můžeš mít doma. Naopka přímé sluneční paprsky spíš ubližují apálí. Zeminu bud na bylinky konkrétně a nebo obyč nějakou univerzální. Jen porzor na obsah kompostu nebo humusu. Mohlo by je to spálit…
Když jsem prohlížela weby tomuto věnované, psali, že raději třeba u někoho na zahradě trochu hlíny, než substrát z obchodu, že to bylinky nerady
Bylinky mají rády kamenitou půdu a je lepší si ji jít nakopat někde do přírody. Jinak se v paneláku dají pěstovat bylinky bez problému. V kaslíkách na oknech či na balkoně. ![]()
Kdybych bydlela v paneláku a měla balkón, tak bych bylinky pěstovala takhle. ![]()
@Samara5 To nevím. Já mám normálně substrát kupovaný obyčejný bez jakýchkoliv příměsí a v pohodě. Jednou jsem dala tymián do substrátu pro zeleniu s hnojivem a přídavkem humusu a ony mi zašli. Takže asi tak, ale dyž přesazuju, tak do obyčejných kupovaných substrátů
Já teda nevím, ale mně ty bylinky v létě rostou jedna radost, ale v zimě jsem nikdy nic pořádného nevypěstovala… Myslím, že je to nedostatkem světla i když jsou vždy na jižním okně, ale jestli na to je nějaká finta nebo něco dělám špatně tak si ráda nechám poradit protože mě to celkem štve ![]()
@Shakti.T píše:
Kdybych bydlela v paneláku a měla balkón, tak bych bylinky pěstovala takhle.
Já bylinky pěstuju, ale klasika - máta, tymián, rozmarýn, oregáno.. A majoránka (tu užiji nejvíc) i saturejku, ale to jsou jednoletky.
@fenris Letos je budu mít prvně doma a tak jsem taky zvědavá. Ale třeba tymián je trvalka, když ho máš v zemi, máta taky v zemi zimu přečká a rozmarýn mám prvně
ale známá ho má venku a když jsou mrazi přenese dovnitř, kde ho má v chodbě, kde je okolo 10stupňů a je obrovksý
![]()
@DeTer jj, trvalky jsou v pohodě, takové ty s tuhými listy jako rozmarýn a šalvěj na zimu i mrazíme (bohužel nevlastníme chodbu, kde by byla optimální teplota k zazimování, takže rozmarýn nejspíš zase zdechne), ale hodně používáme bazalku, koriandr a petrželku a ty mi v zimě vůbec nerostou :/ Už jsem přemýšlela i že jim budu nějak přisvětlovat, ale tak zasa nekrademe ![]()
@fenris Heled ale ono to není drahý. Měli jsme lampy na svícení rybičkám a ty byly v pohodě. Horší je topení
No jsem zvědavá, co zdechne mě. Nepočítám s tím, tak ať mi to nerozčílí ![]()