Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ze zdravotních důvodů dcery anonym. Za mě bych krev nechala nabrat, nemusí to nic znamenat, ale taky může. Moje dcera rozhodně neměla horečky a krvácivý projev jsou petechie! Dcera je hyperaktivní, měla na nohách nějaké modřiny (coz je u ní běžné, ale mě se to nezdálo), pak pár petéchií, já si u dětské vydupala vyšetření krve-taky mi tvrdila, že to nic nebude a ve výsledku jsme po odběru krve valili do nemocnice a je vážně nemocná-tím nechci strašit. Dej na svůj pocit.
a co z toho vylezlo?
@Lama Lama Má těžkou aplastickou anémii-jinými slovy selhání kostní dřeně. Není to moc časté onemocnění, co říkal doktor tak u nás je jeden až dva případy ročně. Původně bylo podezření na leukémii.
@Baruunečka rozbor krve. nemusí to nic být. syn na tohle trpěl taky, zjistilo se, že má jen nižší hodnotu krevních destiček - na spodní hranici normy, po nemoci těsně pod hranicí. ted už je to ok, bez léčby.
Ale raději vyšetřit nech. za to nedáš nic a budeš v klidu
hledam taky radu, dcera ma petechie na leve noze pouze zezadu, doktorka delala krevni obraz a to bylo vse, zjistilo se ze zadnou krvacivost nema, ale nejake hlubsi vysetreni nedelala… vysledek je ren ze se nic nedeje. tak nevim jestli se v tom mam patlat vic ![]()
tak dceri na nic neprisly, mela je 4 tydny a pak zniceho nic zmizely, hned na to dostala vysoke teploty, herbangina a zanet tenkeho streva… dnes uz je v poradku ![]()
Ahoj, potřebuji radu. Jsem z toho už na prášky…kojenec 8 měsíců, začali se dělat drobné na oko téměř neviditelné petechie, nejdříve pod okem, pak sem tam na čelíčku, drobné na krku(spíše pod krkem), nejsou celistvé sem tam pár ťupek, na zádíčkách to stejně, tři mini ťupky.(vše spíš okolo krku). Ihned jsem mazala k Dr. Ta vyloučila, že se jedná o běžné petechie, které se dělají při meningokoku, nebo leukémii. Vzala pro jistotu krevní obraz, ujišťovala mě, že vzala celkový krevní obraz včetně srážlivosti atd. Vše v naprosté normě, řekla až ukázkové. Vzala i stěr z krku, jelikož jsem měla já hnusnou angínu, šest dní mi pichali penicilin a dalších šest dní jsem jedla tablety. Prostě hnus. Výtěr byl čistý. Umí se sem tam vztekat, ale nikdy před tím to neměla. Udělali se jí na víčku, tak jsem opět letěla k dr. Celou ji prohlédla, uzliny vše v pořádku. Veselé zdravé dítě a já nemám plašit. Téměř mě odbyla a označila za histerku. A já fakt nevím, co s tím. Řekla jsem jí, jestli by nebylo na místě, aby jsme šly na jiné vyšetření. Ona řekla, že prostě může mít citlivější pokožku, sem tam drobná ťupka, ať to neřeším a neprohlížím ji pořád.
Krásně baští, hraje si..roste. je veselá. Já ale fakt nevím…nezmizelo jí to. Je to světlejší, ale nezmizelo to. Jinde po těle to nemá..
Jsem z toho nervózní a přešlá. Nevím jestli ten přístup té doktorky je úplně ok, jestli chce čekat až to bude mít všude..nebo co.
Nevím příčinu proč by se to dělo.
Mám chtít hematologii nebo něco? Mám si to vydupat. Mě už je blbé tam i chodit…k Dr. Když na mě civí, jako na blázna. Díky moc.
Za zkušenosti.
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebuji radu. Jsem z toho už na prášky…kojenec 8 měsíců, začali se dělat drobné na oko téměř neviditelné petechie, nejdříve pod okem, pak sem tam na čelíčku, drobné na krku(spíše pod krkem), nejsou celistvé sem tam pár ťupek, na zádíčkách to stejně, tři mini ťupky.(vše spíš okolo krku). Ihned jsem mazala k Dr. Ta vyloučila, že se jedná o běžné petechie, které se dělají při meningokoku, nebo leukémii. Vzala pro jistotu krevní obraz, ujišťovala mě, že vzala celkový krevní obraz včetně srážlivosti atd. Vše v naprosté normě, řekla až ukázkové. Vzala i stěr z krku, jelikož jsem měla já hnusnou angínu, šest dní mi pichali penicilin a dalších šest dní jsem jedla tablety. Prostě hnus. Výtěr byl čistý. Umí se sem tam vztekat, ale nikdy před tím to neměla. Udělali se jí na víčku, tak jsem opět letěla k dr. Celou ji prohlédla, uzliny vše v pořádku. Veselé zdravé dítě a já nemám plašit. Téměř mě odbyla a označila za histerku. A já fakt nevím, co s tím. Řekla jsem jí, jestli by nebylo na místě, aby jsme šly na jiné vyšetření. Ona řekla, že prostě může mít citlivější pokožku, sem tam drobná ťupka, ať to neřeším a neprohlížím ji pořád.Krásně baští, hraje si..roste. je veselá. Já ale fakt nevím…nezmizelo jí to. Je to světlejší, ale nezmizelo to. Jinde po těle to nemá..
Jsem z toho nervózní a přešlá. Nevím jestli ten přístup té doktorky je úplně ok, jestli chce čekat až to bude mít všude..nebo co.
Za zkušenosti.
Mám chtít hematologii nebo něco? Mám si to vydupat. Mě už je blbé tam i chodit…k Dr. Když na mě civí, jako na blázna. Díky moc.
Jake konkretne vysetreni by sis jeste predstavovala?
@mroe píše:
Jake konkretne vysetreni by sis jeste predstavovala?
Na to se ptám, když to má 3 týdny, nezmizelo to, tak nějakou příčinu to mít musí nebo? Život s tímto je normální? Hele já fakt nevím, nehroutim se, ale vrtá mi to hlavou. Teď se jí třeba udělalo opět na víčku a to měla za dva dny pryč. Zbytek ma stále stejný, jak sem psala světlejší.
Já nevím jestli vyšetření na hematologii by nebylo na místě. Nebo jestli jí mám vzít na kožní…štve mě, že to má. Prostě mě to nenechá úplně tak klidnou, doktorka udělala maximum, ujistila mě, že to konstatovala s dvěma doktory…ale stále to má a utvoří se jí sem tam nová. Tak nevím, jestli to nechat být, fakt ji tolik nesledovat a nebo cooo s tím.
je to světlejší typ mimča, tak nevím jestli to je jen typ pokožky.. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebuji radu. Jsem z toho už na prášky…kojenec 8 měsíců, začali se dělat drobné na oko téměř neviditelné petechie, nejdříve pod okem, pak sem tam na čelíčku, drobné na krku(spíše pod krkem), nejsou celistvé sem tam pár ťupek, na zádíčkách to stejně, tři mini ťupky.(vše spíš okolo krku). Ihned jsem mazala k Dr. Ta vyloučila, že se jedná o běžné petechie, které se dělají při meningokoku, nebo leukémii. Vzala pro jistotu krevní obraz, ujišťovala mě, že vzala celkový krevní obraz včetně srážlivosti atd. Vše v naprosté normě, řekla až ukázkové. Vzala i stěr z krku, jelikož jsem měla já hnusnou angínu, šest dní mi pichali penicilin a dalších šest dní jsem jedla tablety. Prostě hnus. Výtěr byl čistý. Umí se sem tam vztekat, ale nikdy před tím to neměla. Udělali se jí na víčku, tak jsem opět letěla k dr. Celou ji prohlédla, uzliny vše v pořádku. Veselé zdravé dítě a já nemám plašit. Téměř mě odbyla a označila za histerku. A já fakt nevím, co s tím. Řekla jsem jí, jestli by nebylo na místě, aby jsme šly na jiné vyšetření. Ona řekla, že prostě může mít citlivější pokožku, sem tam drobná ťupka, ať to neřeším a neprohlížím ji pořád.Krásně baští, hraje si..roste. je veselá. Já ale fakt nevím…nezmizelo jí to. Je to světlejší, ale nezmizelo to. Jinde po těle to nemá..
Za zkušenosti.
Ahoj, to chce hlavně klid. Co máš na mysli tou hematologii? Krevní obraz byl odebrán, tam by se problém ukázal, kdyby nějaký byl, vím, o čem mluvím, dělala jsem na dětském oddělení hematoonkologie. Jinak mám i vlastní zkušenost. Mému synovi se jako miminku dělaly petechie pod očima a krkem. Chvíli jsme si mysleli, že má pod krkem podrážděnou kůži od manželových vousů, jak si spolu hráli, ale to by nevysvětlovalo petechie pod očima. Absolvovali jsme odběry krve, syn měl cca 6 měsíců. Nic se nenašlo. Další příhoda byla cca ve třech letech, kdy ho manžel vyhazoval do vzduchu a chytal ho, držel ho při tom za paže. Druhý den tam měl otisky manželových dlaní. Opět jsme letěli k lékaři, jelikož s druhým synem manžel blbnul stejně a ten neměl na rukách vůbec nic. Opět odběry, konzultace u nás na oddělení ve fakultní nemocnici, tudíž zkušení lékaři. Výsledek opět žádný, nic, co by to vysvětlovalo, se nenašlo. Dnes je syn již velký, zůstalo mu to, že když je venku teplo, stačí jemný dotek a hned má modřiny, špatně se mu honí jizvy a má zároveň snížený práh bolestivosti. V zimě žádné modřiny nemá a může se bouchnout i hodně, tak nic. Prostě to bereme jako fakt a už to neřešíme, v jeho případě není co. Vyšetřený byl dokonale.
@Anonymní píše:
Ahoj, to chce hlavně klid. Co máš na mysli tou hematologii? Krevní obraz byl odebrán, tam by se problém ukázal, kdyby nějaký byl, vím, o čem mluvím, dělala jsem na dětském oddělení hematoonkologie. Jinak mám i vlastní zkušenost. Mému synovi se jako miminku dělaly petechie pod očima a krkem. Chvíli jsme si mysleli, že má pod krkem podrážděnou kůži od manželových vousů, jak si spolu hráli, ale to by nevysvětlovalo petechie pod očima. Absolvovali jsme odběry krve, syn měl cca 6 měsíců. Nic se nenašlo. Další příhoda byla cca ve třech letech, kdy ho manžel vyhazoval do vzduchu a chytal ho, držel ho při tom za paže. Druhý den tam měl otisky manželových dlaní. Opět jsme letěli k lékaři, jelikož s druhým synem manžel blbnul stejně a ten neměl na rukách vůbec nic. Opět odběry, konzultace u nás na oddělení ve fakultní nemocnici, tudíž zkušení lékaři. Výsledek opět žádný, nic, co by to vysvětlovalo, se nenašlo. Dnes je syn již velký, zůstalo mu to, že když je venku teplo, stačí jemný dotek a hned má modřiny, špatně se mu honí jizvy a má zároveň snížený práh bolestivosti. V zimě žádné modřiny nemá a může se bouchnout i hodně, tak nic. Prostě to bereme jako fakt a už to neřešíme, v jeho případě není co. Vyšetřený byl dokonale.
Děkuji za příspěvek, já jsem si taky říkala jestli náhodou nemá otlaky rukou, jak ji bereme pod paží. Protože jinde to nemá…Já fakt nevím, vyšetřená je taky od A až po Z. A vše v normálu a já z toho akorát v sobě plaším. Už to ani nikomu neříkám, protože jsem za blázna. Většina mi řekne, prosimtě dyť to není ani vidět, já bych si toho nevšiml/a. Takže o to víc to v sobě dusím. U doktorky za blázna…nevím, prostě. Brali ji víc ampulí krve, aby udělala vše, jak jsem psala, naštěstí a chvála bohu za to, vše v pořádku. A já tu takhle blázním. Ale jsem taková, až mě to samotnou štve, že mám až takový strašný strach…spíš si říkám, jestli to já nemám v hlavě. Ale ten strach o ní byl nepředstavitelný, než byly výsledky, myslela jsem, že umřu… ![]()
@Anonymní píše:
Děkuji za příspěvek, já jsem si taky říkala jestli náhodou nemá otlaky rukou, jak ji bereme pod paží. Protože jinde to nemá…Já fakt nevím, vyšetřená je taky od A až po Z. A vše v normálu a já z toho akorát v sobě plaším. Už to ani nikomu neříkám, protože jsem za blázna. Většina mi řekne, prosimtě dyť to není ani vidět, já bych si toho nevšiml/a. Takže o to víc to v sobě dusím. U doktorky za blázna…nevím, prostě. Brali ji víc ampulí krve, aby udělala vše, jak jsem psala, naštěstí a chvála bohu za to, vše v pořádku. A já tu takhle blázním. Ale jsem taková, až mě to samotnou štve, že mám až takový strašný strach…spíš si říkám, jestli to já nemám v hlavě. Ale ten strach o ní byl nepředstavitelný, než byly výsledky, myslela jsem, že umřu…
Tak to chápu, já když čekala na výsledky u malého, už mi běhalo v hlavě, že to bude hrůza, že bude muset k nám na oddělení, podstoupit léčbu a že to nedám, když vím, co vše to obnáší. Seděla jsem v autě, koukala na malého, který spokojeně spal v autosedačce a brečela jsem jak želva. Jo byly to nervy. Je normální, že se člověk o dítě boji. Dokonce jsem musela změnit lékařku, protože ta moje se mnou mluvila o všech možnostech, co by to jako mohlo být, spekulovala a já koukala jak puk, začala brečet a ona na mě houkla, že jsem snad přece dětská zdravotní sestra. Ohradila jsem se, že to sice ano, ale když jde o mé dítě, jsem v prvé řadě matka, která se bojí o své dítě Našla jsem si jiného pediatra na doporučení, a ten měl zcela jiný přístup. Syn je úplně v pořádku, jen ty modřiny mu zůstaly, ale znám i pár dalších dětí, které to mají a také jsou zdravé. Pro vlastní klid jsem se naučila jednu věc, zásadně nehledat informace na netu, protože moje představivost pak jela na plné obrátky. Když malému něco bylo, šla jsem k pediatrovi a mohla se na cokoliv zeptat, byl perfektní. Co si myslí okolí, na to kasli, lepší být za hysterku a řešit zbytečně než neřešit a pak zjistit, že je pozdě. Drž se.
Zapomněla jsem na anonym, no nevadí, pokud bys chtěla, klidně mi napis i soukromě.
@duhovymedvidek píše:
Zapomněla jsem na anonym, no nevadí, pokud bys chtěla, klidně mi napis i soukromě.
Jsi moc hodná, ono bys tohle ani jako modřiny nezaregistrovala, má to hodně světlé, jiné modřiny nemá a to opravdu nohama mydlí hlavně o přebalovací pult. Pouze sem tam tohle. Ale říkám si, jestli to není z toho jejího vztekání. Uklidňuje mě, že ta krev je v pořádku a všechno okolo taky, já nevím jestli měnit doktora hned, tahle Dr je také na doporučení, je to kapacita a byla jsem s ní naprosto spokojená a věřím jí. Jen zkouším různé rady, hledat na netu už taky nebudu, protože mě to akorát nerví. Uvidím, fakt to na pouhé oko není ani vidět, ale já to vidím. A klidně za hyisterku budu…klidně jo. Jde o moje dítě. Ale zase v tom nechci hledat, to co v tom není…ani v tom nechci hledat, že by se něco mohlo stát. Umím si v hlavě fakt vytvářet scénáře, čemuž neškodím nikomu než sobě..a je to špatně. Pak se nervím a přenáším to i na malou. Tobě děkuji. Snad to u nás zmizí..a jestli, tak snad to bude případ, jako u vás. Měj se a díky moc za reakci. ![]()