Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Každopádně bych to řešila s pediatrem, minimálně rozbor krve by byl na místě…
@vverru
Jo? Ja prave nevim, kdyz mi kozni rikala at to neresim,ze je zdrava…
Konzultujte s pediatrom, na emimine nikto s istotou neurčí, že je malá zdravá. A kožná má teda slušné sebavedomie ![]()
@lisma
Je to primarka…asi jo,zavolam pediatrovi jeste dnes…proste jasne rekla,ze musi byt teploty a krvácení,pokud by to bylo vazne…
A samozrejme vim,ze nevite na emiminu jestli je nebo nebo zdravá. Ptala jsem se i na zkušenosti ![]()
@lisma píše:
Konzultujte s pediatrom, na emimine nikto s istotou neurčí, že je malá zdravá. A kožná má teda slušné sebavedomie
A proc by nemela? Dite je nesjpis jinak zdrave a nektere deti to tak mají. Od toho je doktor, pokud to tvrdi, jiste to nevidi poprvé.
To jen na emiminu všichni hned mají meningokokovou sepsi (nejlepe bez teplot a jinzch priznaku).
@mroe: Však petechie neznamenajú len meningokoka. Dietko môže mať krehkejšie žilné steny, mohli mu len klesnúť destičky po nejakom infekte atď. Nemusí to byť nič a asi ani nebude, ale radšej nechám raz nabrať krv a vyšetriť to, než aby som kvôli tomu v noci nespávala ![]()
@mroe píše:
A proc by nemela? Dite je nesjpis jinak zdrave a nektere deti to tak mají. Od toho je doktor, pokud to tvrdi, jiste to nevidi poprvé.
To jen na emiminu všichni hned mají meningokokovou sepsi (nejlepe bez teplot a jinzch priznaku).
No, zrvna u kožaře bych asi taky měla své pochybnosti.
Řešila jsem nedávno s pediatrem. Dceři
9let se objevili na hřbetu ruky. Raději jsme zajeli k dr. Celou ji prohlédla a ŕekla, pokud to zmizí a jiné se neobjeví nemám to řešit. U dcery to vypadalo, že je to od stisku ruky.
Pokud by se ale objevovali jiné, máme přijít ráno na krev.
Třeba má vaše dítko obravdu křehkou pokožku, ale já bych pro svůj klid šla na krev.
¨Laik to asi těžko zhodnotí. S dětma nemám moc zkušenosti, jen osobní z vlastními dětmi. U dcery začly vznikat najednou, u 4 leté, takže jsme šli na vyšetření a bylo to potřeba řešit.
Něco jiného je, když to má dítě tak nějak pořád, nezhoršuje se to, petechie vznikaj po jasném inzultu - hysterák, občas málo.
Něco jiného , když se to u dítěte začně objevovat naráz, ve větším nožství.
@Lama Lama
Ja kožní v tomhle duveruju vic nez pediatrovi. Ta nase je vyhlasena…Ale volala jsem ted pediatrovi a rekl mi to samé co kozni..pokud nekrvaci a nema horecky,nemam to nijak resit… Časem ze se mozna nabere krev,ale jen pokud by jich hooodne přibývalo a nebo byly i jinde po tele…ze u deti je to normalni,maji slabe ty cevky a staci,aby se mudlaly,vztekaly a nebo zvracely apod…
@Baruunečka píše:
@Lama Lama
Ja kožní v tomhle duveruju vic nez pediatrovi. Ta nase je vyhlasena…Ale volala jsem ted pediatrovi a rekl mi to samé co kozni..pokud nekrvaci a nema horecky,nemam to nijak resit… Časem ze se mozna nabere krev,ale jen pokud by jich hooodne přibývalo a nebo byly i jinde po tele…ze u deti je to normalni,maji slabe ty cevky a staci,aby se mudlaly,vztekaly a nebo zvracely apod…
Ze zdravotních důvodů dcery anonym. Za mě bych krev nechala nabrat, nemusí to nic znamenat, ale taky může. Moje dcera rozhodně neměla horečky a krvácivý projev jsou petechie! Dcera je hyperaktivní, měla na nohách nějaké modřiny (coz je u ní běžné, ale mě se to nezdálo), pak pár petéchií, já si u dětské vydupala vyšetření krve-taky mi tvrdila, že to nic nebude a ve výsledku jsme po odběru krve valili do nemocnice a je vážně nemocná-tím nechci strašit. Dej na svůj pocit.
Anonymni- krvacive projevy jsou krev tekouci z nosu a nebo krev pri curani apod…Mrzi me,ze mas dite nemocne
..je to hrozne,ten strach a bezmoc kdyz jim neco je…Vypada to u vas ,ze to bude v poradku?
@Baruunečka Mezi krvácivé projevy patří i petechie, modřiny, ne jen „tekoucí krev na povrch“, ale to je jen slovíčkaření. U nás to snad dopadne dobře, momentálně čekáme na transplantaci kostní dřeně, má vhodného dárce a teď čekáme jak dopadnou jeho vyšetření a jestli si to nerozmyslí. Pak bude ještě kritický rok.
@Anonymní píše:
Ze zdravotních důvodů dcery anonym. Za mě bych krev nechala nabrat, nemusí to nic znamenat, ale taky může. Moje dcera rozhodně neměla horečky a krvácivý projev jsou petechie! Dcera je hyperaktivní, měla na nohách nějaké modřiny (coz je u ní běžné, ale mě se to nezdálo), pak pár petéchií, já si u dětské vydupala vyšetření krve-taky mi tvrdila, že to nic nebude a ve výsledku jsme po odběru krve valili do nemocnice a je vážně nemocná-tím nechci strašit. Dej na svůj pocit.
a co z toho vylezlo?