Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U nás proběhlo měření, vážení, měření tlaku, kontrola zraku, sluchu, páteře a pindíka + na závěr očkování. Sestřička se zeptala akorát na tři barvy a to bylo všechno.
Na 5 letou prohlídku máme donést obrázek rodiny. Má na to doktor vůbec právo? Vždyť je to pediatr a ne psycholog…
Mám otázku k pětileté prohlídce. Čeká nás to za chvíli. Mám to za sebou už jednou, tak vím, co nás čeká. Ale je problém, že syn neumí nakreslit postavu, nepojmenuje správně barvy, neřekne básničku, nenapočítá bezchybně do 10, naše doktorka chce ještě určení počtu, více/méně, nahoře/dole, vlevo/vpravo a to tedy nevím, jak moc se chytne. Zajímalo by mě, jak se to pak dál řeší, když dítě takto hodně věcí neví?
@Anonymní píše:
Mám otázku k pětileté prohlídce. Čeká nás to za chvíli. Mám to za sebou už jednou, tak vím, co nás čeká. Ale je problém, že syn neumí nakreslit postavu, nepojmenuje správně barvy, neřekne básničku, nenapočítá bezchybně do 10, naše doktorka chce ještě určení počtu, více/méně, nahoře/dole, vlevo/vpravo a to tedy nevím, jak moc se chytne. Zajímalo by mě, jak se to pak dál řeší, když dítě takto hodně věcí neví?
tyjo to po nás nikdo nechtěl ![]()
@Anonymní píše:
kluk dostal injekci, poslouchal sepot a dival se na tabuli jednim okem.
doktorka je nejaka fanaticka, ne? ![]()
@Anonymní píše:
pětileté dítě a tohle neví?? fakt?
@Anonymní píše:
Nepletes si to se zapisem do skoly?
U nás taky ne…
Tohle spíš vypadá na zápis do základní školy nebo kontrola dětí v MŠ, komu se pak dá doporučení na PPP než na lékařskou prohlídku…Nekontroluje doktorka terén pro případnej odklad? ![]()
Naše doktorka kontrolovala oči, záda, tlak, srdíčko, váha, výška atp.
Pak s ním prohodila pár slov, předpokládám, že kvůli výslovnosti, jestli by případně nebyla potřeba logopedie…ale nic víc…
@Anonymní píše:
Tak barvy po nás chtěli už na 3 leté prohlídce, stejně, jako tvary, postavu by nakreslit nějakou měl. Nemusí to být postava, tak to bude hlavonožec, no. Vpravo, vlevo může mít problém, nahoře, dole odliší moje dcera ve 2 letech, více, méně do počtu 5 by rozlišit měl, básničku nebo písničku by také měl dát, počítat bezchybně do 10 nemusí umět, orientovat do 5 by se ale měl. No. Jak to řešit…V každém případě určitě nebude zralý k nástupu do školy příští rok a měli byste trénovat. Nezmiňujete, jak je na tom z hlediska řečového, zda jsou přítomny i nějaké logopedické vady. Jak se na to tváří ve školce?
Jsem učitelka Zš, klidně mi napište zprávu.
Ano tohle po nas chteli a syn vicemene zvladl, takze neporadim co v pripade ze nezvlada. Ale neco nevedel, to neni zadna tragedie, spis jen zjistovani jak na tom dite je… uprimne my jsme trochu postavu trenovali ale stejne to bylo trága ale paní doktorka pochválila… nemyslim si ze to je spatne toto podstoupit…
@Kaileee píše:
pětileté dítě a tohle neví?? fakt?
Ano, pětileté dítě to neví. On umí ukázat červenou, zelenou…, ale už je neumí pojmenovat.
@Ivana 85 nepletu. U nás chce barvy, počítat, básničku, postavu. Pak se na obrázku zjišťuje prostorová orientace. Povídají si o obrázku a ona se ptá, jestli je víc dětí u rybníka nebo na skluzavce a takové věci.
@kve-tinka ona se má dělat kontrola školní zralosti, tak ji dělá ![]()
@Anonymní píše:
Treba prekvapi a v dulezite situaci se chytne. Ja jsem nasemu mladymu slibila hory doly
a pochopil a odpovidal svizne. Jestli doma tyto veci zvlada, tak se snad pochlapi a odpovi.
@Lainaire8 píše:
tyjo to po nás nikdo nechtěl
U nas se musel jeste podepsat a nahodne ho zkousela pismenka. Na obrazku zaludne testovala tvary, scitani (jen do peti), umisteni (vpredu/vzadu, nahore/dole), barvy, nazvy vzoru na obleceni, opaky, kdo co dela na obrazku, kdo je stary, jak se jmenuji veci na obrazku, co je na obrazku divneho a jeste dalsi veci. Na postave chybely kapsy na kalhotech a tkanicky na botech, takze usoudila, ze je hyperaktivni, protoze horni cast mela limec, knofliky i dirky na opasku, takze kdyz dolni cast nedodelal, znamena to jedinne
Ale kazdy pediatr to ma jinak, u kamosky stacilo minimum.
@Lainaire8 píše:
tyjo to po nás nikdo nechtěl
po nás taky ne
změřila, zvážila, mrkla na pinďoura, očkování jsem odložila, nazdar..
My byli na petil.prohlidce nedávno a doktorka také chtela vesmes to, co tu popisuje zakl.
barvy, tvary, kresleni, pocitani, basnicku, orientaci… a cast prohlidky stravil syn s doktorkou a sestrickou sam, ja byla vedle, asi abych nenapovidala ![]()
@Anonymní píše:
Ano, pětileté dítě to neví. On umí ukázat červenou, zelenou…, ale už je neumí pojmenovat.@Ivana 85 nepletu. U nás chce barvy, počítat, básničku, postavu. Pak se na obrázku zjišťuje prostorová orientace. Povídají si o obrázku a ona se ptá, jestli je víc dětí u rybníka nebo na skluzavce a takové věci.
@kve-tinka ona se má dělat kontrola školní zralosti, tak ji dělá
U nás ti doktorka taky dělá Dcera ani syn neprošli přes řeč, ale tím že chodí na logopedii to skončilo a víc to neřeší. Ostatní teda zvládali v pohodě. Dle mě v případě velkého problému by se to mohlo řešit přes sociálku, zda není zanedbaný atd. Ale jestli máš ještě dceru a ta byla v pohodě, tak to nespíš bude hozené na pomalejší vývoj a spíš to bude jako důvod k odkladu a víc nic.