Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
PhD není ani tak studium jako blbě placeny úvazek. Pokud nepujdes tedy na kombinované, kde ale není stipendium. Neuvazujes-li o akademické draze, nesla bych, zbytecnost
Ing. studium a Ph. D. je dle mého velmi odlišné. Ing. studium máš komplet naservirovane a na tobě je se látku naučit/pochopit. U doktorského studia máš přednášek minimum (za nás asi 2) a zbytek je samostudium/výzkum. Plus k tomu trochu učíš, to asi záleží na škole, já měla vždy jednu přednášku/cvičení za semestr. U nás byl velký počet studentů, co doktorské studium nedodělali, jelikož se tak nějak poprvé ocitli v tom kompletním samostudiu a volnosti. S jedním batoletem si to představit umím, ale na úkor tveho volného času.
@Janee19 souhlasím, jen bych doplnila, pokud neuvažuje o práci v zahraničí tam doktorský titul váhu má. U nás zbytečný čas.
Dekuji vsem za odpovedi. Asi prave volnost v tom studiu me laka nejvic - konecne bych si ucila a zjistovala neco v jednem konkretnim smeru, uz nebude spousta zbytecnych predmetu co jsem se ucila jen abych za to mela kredity. Vim, ze penize jsou tam smesne, ale to bych pak resila nejakou brigadkou navic, az mala bude ve skolce.
Uvazuji prave o PhD ne kvuli titulu nebo zabiti casu, ale abych pak v akademicke sfere pracovala. Jenze kdyz si pak srovnam kolik vydelala akadem. pracovnik a prodavac, tak stat 12ti hodinovku a prodavat kremy vyjde vyhodnejic
O zahranici zatim neuvazuju, ale kdovi co se stane za X let.
Strasne zalezi na skole, kde Ph. D. delas. Mezi jednotlivymi skolami se pozadavky dost lisi.
Ja jsem ve 3. rocniku na UK, prezencne, po rocni pauze, a mam taky batole. Jde to krasne, ted zacinam psat disertaci a pripravovat se na doktorske zkousky. Budes potrebovat podporu, abys mohla splnit predmety a jednotlive nalezitosti (predmety jsem komplet splnila pred materskou).
Nemusis nutne ucit, odborne aktivity se daji plnit i jinak (konference, odborne prednasky, clanky, recenze..)
Nesouhlasim s nazorem, ze je to zbytecnost, pokud XY. Vzdelani neni nikdy zbytecnost.
Bez do toho a minimalne to zkus, bud to pujde nebo nepujde, treba budes prijemne prekvapena, jak se to da ![]()
@Sardelka Dekuji, asi presne takovy komentar jsem chtela videt 😊 Popravde, ja bych do toho sla, prave aspon zkusit (na ing. jsem taky sla jen “zkusit” a ted mi zbyvaji pouze statnice). Ale dost v tomhle me brzdi manzel s narazky “chces vymenit skolu za rodinu” apod., protoze uvazujeme i nad dalsim ditetem. Ale jsem rada ze ti to jde dobre, zvladas i peci o dite i skolu, treba by se mi to povedlo taky. Tak uvidime, mozna tam podam prihlasu a me tam ani nevemou 😂
@Anonymní píše:
@Sardelka Dekuji, asi presne takovy komentar jsem chtela videt 😊 Popravde, ja bych do toho sla, prave aspon zkusit (na ing. jsem taky sla jen “zkusit” a ted mi zbyvaji pouze statnice). Ale dost v tomhle me brzdi manzel s narazky “chces vymenit skolu za rodinu” apod., protoze uvazujeme i nad dalsim ditetem. Ale jsem rada ze ti to jde dobre, zvladas i peci o dite i skolu, treba by se mi to povedlo taky. Tak uvidime, mozna tam podam prihlasu a me tam ani nevemou 😂
Muj manzel mi, v souvislosti s Ph. D. rekl, ze se s tim “crcam,” nastesti me podporuje
Nemas co ztratit, zkus a uvidis. Nemusis to mit hotove ve standardni dobe studia, muzes prodlouzit, je to uplne bezne.
A druhe dite taky chci, ale to uz snad budu mit dostudovano. A i kdyby ne, tak by to nejak slo
Kde je vule, tam je cesta. Drzim palce!
Má zkušenost, nedělala jsem to s dítětem, ale nebyl by to problém, stejně jsem u toho měla ještě práci. Jsou veliké rozdíly mezi školami, třeba jestli budeš muset mít taky přijaté články v mezinárodních časácích, strašně to to studium prodlouží. Ale nevím jak u ekonomie. Oplatí se jedině, když chceš jet do zahraničí nebo pracovat ve vědě. Jinak ne. Já ve vědě nezůstala a v zásadě ještě jednou bych doktorát nedělala, i když jsem pak chvíli pracovala na univerzitách v zahraničí. To bylo fajn, ale moc nejde skloubit s rodinou. Nechce se mi se každých pár let stresovat, jestli dostanu další grant a budu mít pořád místo, nebo místo bude, ale někde úplně jinde než bydlím. Aspoň v mém oboru. Taky pak budeš pro některé práce vzdělaná příliš
. Hlavně v zahraničí, kde pak musí platit víc, si raději vybírají zaměstnance jenom s vš. Když tě něco zajímá, můžeš si o tom číst i tak.
Oplatí, neoplatí.
Jako takhle, já to třeba beru tak, že bez toho, že mám za sebou výzkumné pracoviště a jsem (zpočátku) doktorand (pak standardní výzkumník), se prostě nikam moc nedostanu, nikam se moc nepodívám, nikdo mi nic extra neotiskne, nepůjdou mi automaticky nabídky na spolupráci a další peníze - všechny výjezdy na další pracoviště bych si taky platila sama, navíc bych si na to musela brát dovolenou místo klasické služebky…
Takže je to i o výběru té správné instituce, tam se pak i dá zohlednit, jde jsou family-friendly (aneb zdarma jesle a školka na pracovišti, příplatek na aklimatizaci manželka, pokud se stěhujete), a taky teda to chce koordinaci s rodinou, takže i flexibilitu u manžela. V tomhle ohledu teda doporučuju jet mimo ČR. ![]()
Tady ty komentáře, že to je zbytečný - trochu mám pocit, že to je od lidí, co doktorát nedělali a myslí si, že je to „prodloužené studium“.
Nebo nepochopili smysl postgraduálu a jen dřepěli na místě a pak teda jo, těmhle typům to je k ničemu.
S překvalifikovaností to je trošku mimo, protože proč by ses hlásila na nižší pozice, když ti doktorát a adekvátní schopnosti a znalosti zajistí to, že si ty podmínky můžeš diktovat sama a dělat fakt jen to, co tě baví a v takové časové dotaci, co ti vyhovuje. To je jako by někdo argumentoval tím, že je riziko vystudovat medicínu, protože ho pak nezaměstnají jako skladníka. Jo, asi ne, no. Ale trhat žíly mu to nemusí. ![]()
@Tomie vidíš a já se s tím v zahraničí v jedné zemi potkala
. U pozic, kde vyžadují standartní vš vzdělání, ale ze zákona musí za phd připlácet. Nikdo nepsal o skladnících. Když chceš pracovat v soukromé sféře, tak taky spíše chtějí někoho se zkušeností než s doktorátem. Můžeš mi věřit, že já na jednom místě nedřepěla. Jen se mi po dětech přeházeli priority
. Když chce někdo poznávat svět, tak jezdit po post docích a konferencích je fajn způsob jak na to.
Ja souhasim s @Tomie
Sice jsem brutálně diky kovidu protahovala doktorat, ale vidím to jako velky plus. Samozrejme zalezi ale i na oboru a tematu.
Neni pravda, ze mimo akademii je ti titul k nicemu.
Ja ve svym oboru bych byla bez PhD jenom dalsi mgr nebo ing. A vyssi manazersky pozice se proste dnes obsazuji lidmi s doktoratem. Pokud jsi pro ne „příliš draha“, vybiras si proste nizsi pozice.
Dalsim plusem je mnozstvi kontaktu v zahranici, obecne proste moznost volby. Velkym minusem pro byl teda ten neuveritelny stres… Ale kazdy to ma asi jinak
Ahoj, jdu si sem pro radu.. Je tu nekdo, kdo na rodicovske zvladl vystudovat doktorske studium? Co to vubec obnasi, jak moc je to tezky? Zajimaji me konkretne VŠE a ČZU (ekonomie, management apod.), ale pokud mate zkusenosti s jinou univerzitou budu rada, pokud se podelite… Samozrejme uz mam precteny vsechny webovky, vim co vse po me budou chtit. Spis me zajima jak se to da zvladnout na rodicovske “dovce”.
Momentalne dodelavam Ing., premyslim pokracovat dal, praci stejne nemam zadnou, doma pobiha batole. Pochopila jsem, ze studium me naplnuje, jen nejsem si jista zda PhD nebude na me moc.
Dekuji za pripadne reakce.