Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky dnes malé pichali ouško, zajima me jestli můžeme ven kdyz je teplo. Antibiotika nemá, ale starsi dcerka by ráda ven. Od neděle mela stridave teploty, pak zase dobry a pak zas teplota vylezla. V utery odsavali hnis a dostala kapky ale stale se nezlepsilo a tak dnes museli pichnout. Dostala jine kapky. Jeste dr neco rikal ze nez dam kapky mam kapnout kysličník ale jak mala plakala bolesti tak si nejsem jista. Co koupání? Uz jsme ho kvuli teplotam dost omezili ale asi jeste radeji pockat ze? Co mam delat s tim co vyteka? Nemuze se ji to zase nejam ucpat? Nechci ji tam ale sahat.
@lussinka Poradím jen ohledně péče o uši po píchnutí. Podle naší dr. vyplachovat 5× denně borovou vodou (natáhnout celou 20kovou stříkačku, stříknout a vysušit - je to teda boj), jinak nekapat nic (alkohol když ucho bolí a prasklé/píchnuté není, pak už ne, štípe to). Do vody určitě ne, asi měsíc nesmí do ucha přijít voda, my jsme nemyli ani vlasy.
My jsme měly jen vytirat boltec, aby kuze nemacerovala a taky hlavně nekoupat!!!
@lussinka
Usi jsme meli pichane obe a to dvakrat behem tri dnu. Dostali jsme pamycon a kapali do usi a pak do nosu. Borovou vodu na vyplachnuti do usi. Ven jsme sli jakmile zmizela teplota. Voda do usi vadi jen dva dny a to dokud bubinek nesroste, pak uz se do ousek nic kapat nema a ani voda se do nich nedostane, takhle mi to vysvestlili na usnim
Nám když mudr. píchal ouško, tak dal Pamycon a říkal týden, aby se tam nedostala žádná voda a nechodit ven.
Můj syn má od neděle píchané ucho 3× a 3× mu i odsávali z ucha tekutinu, má ATB. Ven chodíme, je bez horeček. Nikdo o tom zda chodit ven či ne neříkal.
Jezis takze to nemusi byt konecna s tim pichanim? Adelce ousko boli porad a ma ho od hnisu a krve zamatlane tak se bojim ze se to ucpe ale nechci ji tam nijak zasahovat
@lussinka syn má taky ucho od krve, zacpat se to klidně může. My píchali v neděli dopoledne, v pondělí dopoledne (plus odsátí), v úterý večer odsátí na pohotovosti, ve středu píchání (včetně odsátí) a dnes odsátí znovu. Ale syn má 22 měsíců, tam je asi ta pravděpodobnost větší.
Ach jo to me mrzi tak snad to bude lepsi. Na kontrolu mame jit v sobotu.
@lussinka Právě proto, aby se to zase neucpalo, se to má několikrát denně vyplachovat borovou vodou.
@lussinka neděste se dopředu, ale kdyby jí to pořád bolelo, tak bych na kontrolu na ORL šla…říká se, po píchutí by se mělo hodně ulevit…
@lussinka jak píšeš, že ji ouško bolí, a má ho zamatlané, tak bych v žádném případě ven nešla..
Taky nechci být poslem špatným zpráv, m ale jako dítě jsem měla píchané uši xkrát i 3 operace a dovolím si říct, že na 90 % se vám to vrátilo- ucpalo..
Mám dvě děti na uši měl každeý 3,4 krát a v polovině případů jsme přišlina kontorlu a píchali znovu a to si děti ani nestěžovaly na bolest, sem tam jim něco malinko vyteklo..
Asi bych jela na kontrolu
Dostáváte na to antibiotika nebo jen kapky do ucha? Na orl jsme byli a ten doktor (zastupuje) je takovej divnej, unudenej a pry Dobrý. Jen ji to vycistil a vzal výtěr. Jak se to dela s tou borovou vodou?
@lussinka Natáhne se do stříkačky (aspoň dvacítková) a poměrně rychle se to stříkne do ucha, na rameno jsem dávala ručník. Je to dost nepříjemné, syn se samozřejmě bránil, nejlíp se mi to dělalo tak, že jsem ho posadila na pračku bokem ke mně, jednou rukou objala a držela ruce a druhou to tam naprala. Pak vysušit kouskem gázy. Takto 5× denně.
Tyto instrukce jsem dostala pokaždé po prasknutí - jak u nás na ORL, tak na pohotovosti.