Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky.Opět si jdu pro radu.
Malej měl v noci 40 teplotu a dneska mu píchli uši.
strašně brečel a já jsem přeslechla jak se o ně mám starat.Vím jen,že mu mám na ně dávat heřmánek,ale nevim zda kapat dovnitř pak vytřít a nebo jen vytírat tam kam došáhnu.
Neporadíte prosim?
Teplotu už jsem mu srazila a musela jsem dát diazepan,ale s těma ouškama si nevim rady.Je to naše první velká nemoc,tak jsem z toho hotová .Děkuji
taky říkali že mu z ouška poteče krev a maz a nic neteče
Ahoj,
s pícháním uší máme bohužel docela zkušenosti. Ale heřmánek mi doporučen nebyl, ani nějaké důkladné čištění. Poprvé bylo Vítkovi 7 měsíců, kdyby po píchnutí z ucha teklo větší množství hnisu, měli jsme druhý den jít na kontrolu kvůli vyčištění a případným atb. Poprvé neteklo nic, za měsíc po dalším píchnutí toho teklo fakt hodně - úplně olepené ouško takže dr přečistila a na:,–(ila atb, pak jsme ještě o víkendu jeli na vyčištění na pohotovost. Pak za další měsíc se to opakovalo tak to dostal atb rovnou (jedno ucho mu prasklo už doma a tekla z něj krev s hnisem). Pak už jsem neměla sil na neustálé dojíždění na pohotovost tak jsem mu to veeeelmi opatrně čistila sama, ale jen tak, aby nebylo ouško ucpané, dovnitř jsem nesahala téměř vůbec. Doktorka nám doporučila kapky z lékárny, byly to tuším zároveň i oční kapky. Vzpomínám si, že mi vlastně říkala, ať si koupím malou stříkačku a ty kapky tam vstříknu, co vyteče tak otřít, ale nasahat dovnitř, jen těsně u kraje ouška. Takhle mu to vždycky čistila i ona. Proti bolesti jsem měla dávat Brufen sirup ikdyž už měl nasazené atb a ještě ho to bolelo.
Jinak na bolavé ouško u většího dítěte se má dávat dovnitř namočená vatička ve vlažné vodě a přes to poskládaný kapesník a čepice aby to drželo. Ale to spíš až když je dítě schopnéříct co ho trápí a ještě to není akutní k doktorovi.
Pokud z ouška nic neteče, nech ho v klidu.
Přeju brzké uzdravení a hlavně žádné další opakování! U takového malého miminka je to ještě horší než pak u staršího dítěte, které už aspoň řekne co ho bolí.
Katka
Dalmi, otírej jen vytečený hnis, jemně a kam dosáhneš, když neteče, nevadí, neutírej nic, asi už vyteklo všechno.
Do ouška nic nekapej, nechej ho v klidu zahojit.
Srážet teplotu, být doma v teplíčku.
Uši jsou hrozný, soucítím s tebou, u nás už bylo x krát píchání
.
Ahoj Kamčo,
my byli před rokem (tehdy tedy byl E. skorostejně starý jako Matýsek) s ušima dokonce i tady u nás V Plzni v nemocnici.
Tam mi dali malou stříkačku a stříknout dovnitř ne jen na kraj, sestry to dělaly dost hluboko, kolik injekce dosáhla (já si netroufla ani omylem), ale prcek si nestěžoval. Pak jen setřít to, co vyteče ven.
Vymývat se to prý má, že by tam ten hnis mohl zaschnout a nemohl by sám vytýkat ven.
Přeji rychlé uzdravení.
S.
Moc všem děkuji za rady.Vyplachujeme heřmánkem a snad to bude dobrý.Akorát nevim kolikrát denně,tak mu to vypláchnu 3× ![]()
Ahoj holky potrrebuju radu vcera jsme byly na pichani ouska s malym 2 roky a 8 mesicu…prijely jsme domu po pichnuti byl bez teplot davam panadol 3 x denne a kapu otipax do toho pichleho ucha a ted kdyz spinka mu vylitla teplota na 38 a ja nevim co si myslet…je to normlani zitra mame jet na orl na kontrolu hned rano mam mu srazet teplotu a cekat nebo jet na pohotovost???Nikdy nam ucho nepichaly proto se ptam
Panadol 3× denně proč? Je možné, že je zánět bakteriální a budou potřeba ATB. Nebo se něco nabalilo, nějaká viróza. Po píchnutí by měla nastat úleva a hojení, teplota by růst neměla. Zavolala bych tam, kde ouško píchali na konzultaci, pokud si nestěžuje na bolest, vyčkala bych do zítřejší kontroly. Ale je možné, že se situace změní během pár hodin a budete muset znovu na pohotovost.
Každopádně bych si zavolala pro radu. Teplota po píchnutí není v pořádku ![]()
@Mišulemišule Ahoj,mojí malý píchaly obě ouška teď v pondělí a ihned po píchnutí jí horečka zmizela a od té doby nic, takže za mě, kdyby měl horečky i zítra, tak bych asi opět zašla k dr.
.Ale možná je to normální ![]()
@Miša.F @Halamka dobral jedny atb pred 7 dny tak mu nechtel davat znovu dalsi s tim ze mu to pichne a uvidime kdyby byl problem ze mame zase prijet ze by mu je napsal a ze je to virové mi rekl…ze ma puchyrky v uchu a to ze je virove…byl to primo primar tak doufam ze vi o cem mluvi jenom me zarazilo ze vcera vecer a dneska rano ok a ted najednou mu vylitla a je chvili 37,5 38 tak opravdu nevim…
Nedávala bych teď léky na horečku, má jen zvýšenou a ty léky mohou zazdít případné projevy-bolest, vyšší teplota… Tak rozumím, že atb po týdnu nejsou nic moc, ale základ je řádně přeléčit, jinak se budete točit v kruhu. Udělat stěry nos+uši a případně nasadit přesné atb na ten který typ bakterie.
Každopádně teplota až po píchnutí uší je nestandardní, je teplota, bolest, píchnutí a klid, odeznění. Toto vypadá, že tam je infekce a chce to kontrolu, aby se to nerozjelo víc, než je nutné.