Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den. Před 2 měsíci cca jsem si nechala píchnout piercing do nosu. Ale byla to taková krátká tyčka se zvetsenym koncem, která mi nevyhovovovala, protože když jsem o ní zavadila, tak z nosu vypadla
. Po zahojení jsem si objednala nový piercing a to kroužek (z chirurgické oceli, rovněž tak byl i ten první piercing). No a teď ho mám asi tak 2-3 týdny a začalo to hnisat. Teď už to tolik nehnisá, vlastně to docela přestává, ale okolo piercingu je krvavý strroupek, který, když okolí piercingu čistím, tak se hned strhne (nedělám to silou) a začne téct z něj trošku krev). Četla jsem si, že není vhodné si piercing sundavat a ani to nemám v plánu, protože piercing není levná záležitost a nechci zase čekat než by mi to zarostlo a jít si nechat zaplatit zase nové propichnuti piercingu
. Má s tím někdo zkušenosti? Čistím 3× denně antibakterialnim mýdlem.
Já tedy vždy všechny tyto záležitosti čistila lihem a všechno se krásně zahojilo ![]()
Mně se nos hojil snad půl roku. Doporučuju šperk z titanu, některé piercy z oceli jsou nekvalitní a materiál může dělat paseku. Až to bude zahojené, tak jsou ještě fajn šperky z bioplastu.
@stín katedrál páni půl roku? No právě, že to není půl první piercing. Kdysi jsem měla i piercing nad rtem (medusa) a ten byl také z oceli a krásně se zahojil, no je pravda, že ten jsem vůbec neměnila za jiný a celý rok jsem měla ten samý šperk ![]()
Piercing v nose se může hojit až rok, co jsem četla. Snad nejdéle ze všech piercingů. Já ho mám asi tak ten rok a je už vcelku v pohodě. Ale paní, co mi to dělala, na ošetření doporučila jen převařenou slanou vodu a nijak to neprotáčet, aby se neudělal keloid. A čistit zvlášť zevnitř a pak čistým ubrouskem/tyčinkou zvenku, aby se nezanesly ven bakterie, co uvnitř v nosu nevadí.
@Ronniez Do velkýho panáka vlažný (ideálně převařený) vody si dej velkou špetku soli, zamíchej, nos tam ponoř aspoň na půl minuty a teprve pak namočenou štětičkou opatrně odstraň stroupek. Takhle to čisti aspoň 3× denně. Antibakteriální mýdlo bych používala až později, až bude kůže a chrupavka jakž takž zatažená, a max. jednou denně, hodně vysušuje a narušuje hojení (kůže pak hodně pne).
Nepíšeš, jestli máš nostrilu nebo septum, podle popisu tipuju nostrilu, tam tě může dráždit i ten tvar kroužku a musíš k tomu přistupovat, jakoby se to teprve začínalo hojit. Mám obojí, obojí bylo do měsíce povrchově zhojený, ale chrupavky se hojí dlouho, klidně rok (industriál se mi hojil 2 roky, to byl extrém). Každopádně kůže na povrchu by měla být nejdýl za dva měsíce v pořádku a toho - zvlášť u citlivější kůže - docílíš jen šetrným čištěním, takže za mě žádný mýdlo, žádná dezinfekce, žádnej líh nebo nedejbože framykoin, nesahat a neprotáčet piercing jindy, než po „koupeli“ ve slaným nálevu. Zhojilo se mi vždycky všechno a bez problému.
Teoreticky bys mohla mít i alergii na chirurgickou ocel, pokud by se to nelepšilo, zkusila bych pak koupit spíš titan, s tím jsem nikdy neměla problém. ![]()
@Ronniez necisti mýdlem ale solnym roztokem.. Jinak nwm, co je na piercu drahé
vše se mu vždy zhojilo max za měsíc.. Nejdyl trvala pusa..
@Silurian děkuji moc. Skutečně to pomohlo, strroupek už je pryč a vypadá to lépe. Jen bych se chtěla zeptat, když je možné, že se mi piercing bude hojit třeba rok, tak do té doby, ten piercing nemohu vyměnit za jiný? Koupila jsem si docela sbírku různých piercingu do nosu, tak abych věděla, kdy ji mohu využít
. A samotný piercing bych měla někdy sundat a vyčistit? Nebo jen takto postupovat se solnym roztokem?
@Ronniez Rok se hojí chrupavka uvnitř, určitě ne kůže kolem vpichu. Dala bych tomu aspoň měsíc, čistila solným roztokem a pokud pak nebudeš mít žádný nepříjemný pocity, klidně šperk vyměň. Akorát dbej na zvýšenou hygienu a počítej s tím, že ne všechny tvary a materiály ti budou dělat dobře = občas budeš zase muset čistit solí, zvlášť teď v létě.
Piercing se čistí zároveň tou koupelí v soli, já ho vždycky očistila mokrou vatovou tyčinkou (jedním koncem uvnitř, druhým venku) a případně lehce protočila, když byl stroupek odmočený. Ale samozřejmě vyndat a vyčistit ho můžeš taky, teď už by nemělo hrozit, že rána napuchne a nedostaneš ho zpátky. Řiď se hlavně pocitem, já už fakt o nostrile za měsíc nevěděla, měla jsem tam rovnou titan. Septum jsem zas začínala s bioplastovou tyčinkou a po výměně za kovový kroužek měsíc od vpichu byl nos drobet citlivější (změna tvaru, materiálu), ale za týden taky všechno v pohodě. I na tragusu a industriálu (uši) jsem spala tak deset dní po píchnutí, takže mně se třeba chrupavky hojí dobře - ale i u lidí, co to maj jinak podle mě platí, že jak se uzdraví kůže, je napůl vyhráno. ![]()
Ahoj, mám otázku. Cca po měsíci jsem si vyměnila piercing v nose (nostril) za kroužek, protože jsem to měla celkem dobře zahojené, žádné problémy jsem neměla. Kroužek byl tedy o něco silnější a tak jsem musela dírku lehce prozatit, ale druhý den od výměny mi okolí vpichu zarudlo, je dost citlivé na dotek a vytéká mi z toho bílý hnis?
Otázka tedy zní, jestli jste se s tím taky někdo setkal a jestli by nebylo vhodné zajít si třeba pro antibiotika?
Odlétáme k moři a nechci případné problémy řešit v zahraničí.
Díky za odpovědi 🙂
@Lucaa91 píše:
Ahoj, mám otázku. Cca po měsíci jsem si vyměnila piercing v nose (nostril) za kroužek, protože jsem to měla celkem dobře zahojené, žádné problémy jsem neměla. Kroužek byl tedy o něco silnější a tak jsem musela dírku lehce prozatit, ale druhý den od výměny mi okolí vpichu zarudlo, je dost citlivé na dotek a vytéká mi z toho bílý hnis?
Otázka tedy zní, jestli jste se s tím taky někdo setkal a jestli by nebylo vhodné zajít si třeba pro antibiotika?
Odlétáme k moři a nechci případné problémy řešit v zahraničí.
Díky za odpovědi 🙂
Chrupavka no… měla jsi ještě s výměnou počkat. Ale co už stalo se.
Antibiotika ti na to podle mě nedají. Postupovala bych stejně jako po propíchnutí. Tedy pravidelně čistila solným roztokem. Dbala bych na čistotu povlečení. Piercing v tuto chvíli nevyndávej. Hnis musí vytékat ven. V případě vyndání dírka začne ihned zarůstat a může se ti potom udělat cysta. A to na nose fakt nechceš. Ještě dotaz z jakého je ten kroužek materiálu? Pokud z titanu tak neřeš. Ale pokud z čehokoliv jiného nahraď za šperk právě z titanu. Je totiž hypoalergenní. No a nakonec moře je v podstatě solný roztok. Když nepomůže určitě neuškodí.
Právě, už se stalo (ale jsem občas trochu nedočkavá 😅). Mám ho z titanu a četla jsem, že bílý hnis je v pohodě, horší by bylo kdyby změnil barvu na žlutou až zelenou. Samozřejmě pravidelně čistím a udělala jsem si i odvar z řapíku.
@Lucaa91 píše:
Právě, už se stalo (ale jsem občas trochu nedočkavá 😅). Mám ho z titanu a četla jsem, že bílý hnis je v pohodě, horší by bylo kdyby změnil barvu na žlutou až zelenou. Samozřejmě pravidelně čistím a udělala jsem si i odvar z řapíku.
To bude dobrý. Bílý hnis je reálce imunitního systému. Sám o sobě není známkou infekce. Takže pokud okolí vpichu nebolí, netepe ti v něm nic se neděje. Nedočkavostí jsi se zase dostala na začátek hojícího procesu. Ale zahojí se to určitě. Hlavně už žádné změny dokud nebude úplně zahojeno. Ještě nápad jestli máte doma framykoin vezmi si ho k moři raději sebou. Kdyby náhodu. Ne že by to bylo ideální řešení. Ale ruku na srdce kdo tuhle mast nepoužil někdy i bez konzultace s lékařem.
Ahoj, chci jen říct, že po dvou dnech u moře se mi nos krásně zahojil, mořská voda je fakt skvělá. ![]()