Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
chtěla bych vědět jestli je tady nějaká maminka, jejíž dítě odmítá mlíko v jakékoliv tekuté podobě, tj. ani kakao apod. Jako jestli je to normální a jestli nejsem jediná ![]()
Dcera mi ho odmítá tak od 1,5 roku. Kaše taky nechce. Takže jsme jen na probiňákách apod.
Dík.
Lenka
Mně dcera odmítala UM, ale byla na mateřském a pak i na obyč. kravském.
Ahojka,
nevím, jak dlouho to odmítání u vás trvá, ale naše dcera měla období asi jednoho měsíce, kdy taky nechtěla pít mléko, vždycky jednou za čas jsem ji ho zkusila dát a potom se to jednou zlomilo.
Asi do 1,5 roku pila mlíko vždycky na rukách, v poloze, jak když jsem ji kojila a když přišlo to období nepití mlíka, tak si potom vymohla, že ho chce pít sama a v sedě.
Teď je to zase v poho.
Ahojka
p.
Ahojky,
muj syn od odstaveni mleko nepozrel…tj. uz vic nez rok - ma tri. Nic si z toho nedelej, holt si to vybere jinak - zkus vic syru a pod.
Sylva
Od 14 měsíců mi malá mléko nepije, mléčnou dávku doháníme jogurtem, sýrem a probinákem. Snad se k mléku vrátí. I když zakysaná podoba mléčných výrobků je zdravější.
Ahojky, Štěpán taky začal poslední dobou odmítat sunar-dokonce i kakaový který jinak miluje.Zkouším mu dát mapít ráno ale dneska vypil tak 30ml-nemá to smysl,asi to zkusím za týden.Jinak miluje jogurty i zakysané výrobky tak aspoň tak.
Gabka
Ahoj,tak přesně to samý jsme řešili ve dvou letech.Bára se zasekla a nene-v žádný podobě,s žádnou příchutí a ani jogurt.Chvilku pila mléčný ochucený zákysy,pak ani to.Tak jsem po domluvě s doktore koupila cucací tablety s calciem pro děti a snažila se propašovat mlíčný výrobky v jídle-jediný,co pozřela,byl tvrdý sýr.Tak jsem dělala sýrový polívky,omáčky a tak.Hlavně jsem nenutila.Tak za měsíc jsem jí zkusila udělat mlíko s grankem-možná trochu víc jsem ho tam dala do jupíkový lahvičky a světe div se!-najednou mi ho vypila na ex.Teď už dávám jen jednu malou lžičku,ale pije mi ráno i večer 250ml.
Tak se neděs,zkus to jako já-zákysy,jogurty a pak zkusit to mlíčko.Jsou i příchutě jako jahoda nebo banán,Tak zkoušej a neboj,to se poddá.
Jitka
ahoj, já sice malou kojím, v týdnu jí budou dva, ale zkouším jí dávat i kravské–koupila jsem krásný hrníček - šálek na piccolo, s pejskem, nádhernej– a ten miluje, tak jí vždycky řeknu, chceš mlíčko do hrnečku se psem? a souhlasí, vypije ho..
tak zkus taky na něco nalákat..
dobrou, Eva
Ahojky,
můj syn taky poslední týdny bojkotuje nejenom UM, ale veškeré mléčné výrobky vůbec - posledních pár dní do něj dokonce nedostanu ani sýr! Tak doufám, že má dostatečné zásoby a vydrží mu než ho tohle odmítání přejde…
Ahoj,
náš syn úspěšně bojkotuje pití mléka od 1,5 roku. Prostě to do něj nedostanu, řeším to jogurty a sýry. Takže Lenculko, nejste určitě jediní bez mlíka nebo jsme " divný" taky.
![]()
Ahoj Leni, tak moje dcera, co se odstavila v devítí měsících, taky nevypila ani doušek mléka. Zkoušela jsem různé fígle, ale nic.
Naštěstí ráno sní kaši, dělám ji od Hami vícezrnou s kousky banánu nebo s jahodami, a přes den jogurt a termix, občas nějaký sýr. Jinak co druhý den dělám k masu omáčku ze zakysané smetany. Jak už tady někdo psal pokud jí ty zakysané výrobky, je to dobrý, jsou zdravější než mléko a taky lépe stravitelnější.
Tak si s tím nelam hlavu, třeba se k mléku časem vrátí, chce to občas zkusit. Já taky zkouším, zatím marně, ale doufám. Manžel i já si dopřáváme mléko na snídani, ale s malou to ani nehne. Ani kakao, ani bílá káva, ani koktejly.
Ahoj Jana.
Janulas: jak děláte prosím omáčky ze zakysané smetany pro děti. Mám2,5 letou holčičku, přesně od 2 let mlíko nepije. Občas vypije bílou kávu,a le fakt jen občas. Také se snažím do nícpat denně jogurt nebo luštěniny kde je vápník, brokolice atd. ale dělám polívku se zakysané smetany a málem se z toho pozvracela.Tak to asi neumím. Jak toděláte že to chutná?
Omlouvám se, že nepíšu k tématu
, jenom jsem se chtěla zeptat Lajly (psala tady o problémech se zácpou u své dvouleté dcery), jestli byli na vyšetření a jak to probíhalo. Máme totiž s mladší dcerou stejný problém
. díky za odpověď. Peggi
Takže se zácpou!! s tím se potýkáme asi již půl roku s přestávkama. Brala 3 měsíce Lactulosu , několikrát šla co 2 dny a pak zase co 4 atd. Neviděla jsem žádné výsledky že by to pomáhalo aby chodila denně. Ale u ní je jisté že to zadržuje a že opravdu nemá potřebu chodit každý den.Te´d je to tak že již Lactulosu nebere protože tak dlouho se nemůže, každý den do ní cpu vše co se dá a dávám lněné semínko každý den, buď vodu nebo do polívky semínka. Někdy se stane že jde zase co 2 den a pak třeba až 4 den. Ale je to tak že začne křičet že ji bolí dupka a kakat nechce a odmítá. Tak po:,–(ím na záchod a držím ji tam dokud se nevykaká, jinak by to opět udržela na další den. Je to násilné ale jinou možnost nevidím.