Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
konkrétně I když jsme byli nemocní,jeli jsme do Nového města,ve kterém se konaly závody biatlonu a které…
Myslím, že nepíše ![]()
Je to poměr slučovací mezi dvěma „stejnoúrovňovými“ větami, takže se čárka nepíše. Je fuk, jestli ty věty jsou hlavní nebo vedlejší. Teda myslím, doufám, že nekecám blbiny, měkne mi už mozek ![]()
Tak normálně ne, protože se jedná o souřadně spojené věty. Ale ta věta, kterou píšeš, mi nedává smysl. Jak je konec? Kdyby byla věta takto: I když jsme byli nemocní,jeli jsme do Nového Města,ve kterém se konaly závody biatlonu a ve kterém se také pořádají závody …, tak by se nepsala, ale obě věty musí vztahovat k tomu Novému Městu.
@Gladys píše:
Myslím, že nepíše
Je to poměr slučovací mezi dvěma „stejnoúrovňovými“ větami, takže se čárka nepíše. Je fuk, jestli ty věty jsou hlavní nebo vedlejší. Teda myslím, doufám, že nekecám blbiny, měkne mi už mozek
já právě nevím,dcera říka,že ne a já tvrdím že ano,ale envím,už jsem spouuustaa let pryč ze školy
@veverunka11 píše:
já právě nevím,dcera říka,že ne a já tvrdím že ano,ale envím,už jsem spouuustaa let pryč ze školy
Věty souřadné a podřadné a pojednání o nich to určitě někde vysvětluje. Měla bych to znát, ale neznám
a česky píšu vůbec instinktivně. Instinkt občas zklame.
![]()
Já osobně bych čárku, o které zde jednáme a která tě tak zajímá, umístila tam, kam jsem ji umístila, a neumístila tam, kam jsem ji neumístila.
@Emilie píše:Já osobně bych čárku, o které zde jednáme a která tě tak zajímá, umístila tam, kam jsem ji umístila, a neumístila tam, kam jsem ji neumístila.
A kam bys tu čárku chtěla dát? Před A? To je blbost, v poměru slučovacím se před A čárka nepíše, jenom pokud je třeba hlavní věta, pak vedlejší a pak druhá hlavní věta, která je v poměru slučovacím s první hlavní větou, jedině v takovém případě se píše čárka před A.
A psát čárku mezi A a KTERÁ, to už je samozřejmě totální nesmysl.
Podle mě by to mělo být takto: I když jsme byli nemocní, jeli jsme do Nového města, ve kterém se konaly závody biatlonu, a které…
Nejsem si ale stoprocentně jistá. ![]()
@veverunka11 píše:
konkrétně I když jsme byli nemocní,jeli jsme do Nového města,ve kterém se konaly závody biatlonu a které…
Jestliže se druhé, mnou vytučněné slovo které vztahuje rovněž k Novému Městu, tak čárka 100% nebude.
Tak jak to máte napsané,je to dobře,myslím
Já bych to tak asi napsala ![]()
@veverunka11 píše:
Nepíše. Pokud to poslední slovo se vztahuje k Novému Městu (tam bych řekla, že se i Město píše s velkým), tak určitě ne. Ale vzhledem k tomu, že ty tři tečky na konci jsou vzhledem k čárce hooodně podstatné, tak ti to tady stopro nikdo napsat nemůže. Ale zase pokud by se to poslední slovo vztahovalo k něčemu jinému, tak pochybuju, že by tam byla ta spojka a.
Ahojky píše se čárkA,KDYŽ JE VĚTA ............,která a která