Píše se čárka a nebo ne?

veverunka11
24.3.12 17:55

Píše se čárka a nebo ne

Ahojky píše se čárkA,KDYŽ JE VĚTA ............,která a která

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
veverunka11
24.3.12 17:56

konkrétně I když jsme byli nemocní,jeli jsme do Nového města,ve kterém se konaly závody biatlonu a které…

• Citovat
  • Upravit
31594
24.3.12 18:02

Myslím, že nepíše :think:
Je to poměr slučovací mezi dvěma „stejnoúrovňovými“ větami, takže se čárka nepíše. Je fuk, jestli ty věty jsou hlavní nebo vedlejší. Teda myslím, doufám, že nekecám blbiny, měkne mi už mozek :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22756
24.3.12 18:03

Tak normálně ne, protože se jedná o souřadně spojené věty. Ale ta věta, kterou píšeš, mi nedává smysl. Jak je konec? Kdyby byla věta takto: I když jsme byli nemocní,jeli jsme do Nového Města,ve kterém se konaly závody biatlonu a ve kterém se také pořádají závody …, tak by se nepsala, ale obě věty musí vztahovat k tomu Novému Městu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
veverunka11
24.3.12 18:04
@Gladys píše:
Myslím, že nepíše :think:
Je to poměr slučovací mezi dvěma „stejnoúrovňovými“ větami, takže se čárka nepíše. Je fuk, jestli ty věty jsou hlavní nebo vedlejší. Teda myslím, doufám, že nekecám blbiny, měkne mi už mozek :oops:

já právě nevím,dcera říka,že ne a já tvrdím že ano,ale envím,už jsem spouuustaa let pryč ze školy

• Citovat
  • Upravit
973
24.3.12 18:08
zdravím, já bych jí tam dala :think: :think:
@veverunka11 píše:
já právě nevím,dcera říka,že ne a já tvrdím že ano,ale envím,už jsem spouuustaa let pryč ze školy
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
24.3.12 18:08

Věty souřadné a podřadné a pojednání o nich to určitě někde vysvětluje. Měla bych to znát, ale neznám :oops: :oops: :oops: a česky píšu vůbec instinktivně. Instinkt občas zklame. :oops: :oops: :oops: :oops:

Já osobně bych čárku, o které zde jednáme a která tě tak zajímá, umístila tam, kam jsem ji umístila, a neumístila tam, kam jsem ji neumístila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22756
24.3.12 18:10
@Emilie píše:Já osobně bych čárku, o které zde jednáme a která tě tak zajímá, umístila tam, kam jsem ji umístila, a neumístila tam, kam jsem ji neumístila.
:pankac: :pankac: :pankac:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
24.3.12 18:12

A kam bys tu čárku chtěla dát? Před A? To je blbost, v poměru slučovacím se před A čárka nepíše, jenom pokud je třeba hlavní věta, pak vedlejší a pak druhá hlavní věta, která je v poměru slučovacím s první hlavní větou, jedině v takovém případě se píše čárka před A.
A psát čárku mezi A a KTERÁ, to už je samozřejmě totální nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6077
24.3.12 18:24

Podle mě by to mělo být takto: I když jsme byli nemocní, jeli jsme do Nového města, ve kterém se konaly závody biatlonu, a které…
Nejsem si ale stoprocentně jistá. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24603
24.3.12 18:32

Nepíše…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
24.3.12 18:39

Já bych ji tam nenapsala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
24.3.12 18:39
@veverunka11 píše:
konkrétně I když jsme byli nemocní,jeli jsme do Nového města,ve kterém se konaly závody biatlonu a které

Jestliže se druhé, mnou vytučněné slovo které vztahuje rovněž k Novému Městu, tak čárka 100% nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6398
24.3.12 18:46

Tak jak to máte napsané,je to dobře,myslím :oops: Já bych to tak asi napsala ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
24.3.12 18:48
@veverunka11 píše:
konkrétně I když jsme byli nemocní,jeli jsme do Nového města,ve kterém se konaly závody biatlonu a které…

Nepíše. Pokud to poslední slovo se vztahuje k Novému Městu (tam bych řekla, že se i Město píše s velkým), tak určitě ne. Ale vzhledem k tomu, že ty tři tečky na konci jsou vzhledem k čárce hooodně podstatné, tak ti to tady stopro nikdo napsat nemůže. Ale zase pokud by se to poslední slovo vztahovalo k něčemu jinému, tak pochybuju, že by tam byla ta spojka a.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová