Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Právo možná má, ale vzhledem k tomu, že to není ovocný strom, ale smrk, tak vy byste si museli vyběhat povolení k pokácení.
Jj, tohle podléhá povolení, takže myslím, že má soused stejně smolíka. Vybodla bych se na něj, nebo ať to povolení vyběhá sám. Kdyby mu stínil váš barák, bude požadovat demolici? O tom stromu věděl, tak bych to neřešila.
A není to tak, že může soused požadovat pokácení jen tehdy pokud hrozí nějaké nebezpečí - jako že jim třeba při velkém větru spadne na dům a tak? Co se týče stínu, tak podle mě nemá šanci nějaký spor vyhrát, pokud jim strom nezastiňuje celou zahradu (alespoň takhle je to při stavbě budov).
Další věcí je, že on by musel dojít na úřad a žádat pokácení. A kdyby na úřadu shledali, že je to oprávněné, pak vás teprve vyzvou k odstranění stromu.
Ach jo
Tyhle spory… Legislativně nevím, jestli to může vyžadovat, ale zkusila bych mu vysvětlit, že to s tím povolením není tak jednoduché, že by ho nezabilo bazén trochu přesunout I když s ním domluva možná asi nebude, že?
Ale takového šťouru bych chtěla mít. Zlatá samota u lesa…
tohle není jednoduché, pokud je to strom v zástavbě, pak pokud přeroste, může to být problém se snesením apod. Já to řeším tak, že dosazuji a omlazuji, takže když strom doroste velikosti, že může někomu vadit nebo by bylo kácení vázáno na něčí souhlas nebo rizikové, sundám ho a mezitím už tam dorůstají jiné. Takže udržuji stále mladé zalesnění. Odvolávat se jen na zákon je podle mě špatně, protože už je to věc, která zasahuje do prostoru druhého, takže bych byl vstřícný, třeba se s ním dohodni, že si podsadíš dva nové okolo a až budou mít tři metry, že velký shodíš. Hlavně přitom mysli na to, že není horší věc než válka se sousedy.
Ahoj, já bych strom tedy rozhodně nekácela. Stejně si myslím, že povolení nedostanete…kácet strom kvůli tomu, že stíní na bazén
a navíc strom tam byli první
Jo a mimochodem nám dnes ráno káceli 2 vzrostlé smrky - nakláněli se nám na dům… Povolení nebyl problém, vydala ho naše obec…musíme ale vysadit náhradu…
EDIT: povolení je potřeba pokud má kmen stromu ve výšce 130 cm obvod větší než 80 cm
Já se zastávám souseda. Nevím do jaké míry jde přesunout bazén a jak má velkou zahradu ale je dost nepříjemné, pokud strom vrhá velký stín. Myslím, že ohleduplnost na obou stranách je na místě. Nenechávám taky stromy přerůst, aby nedělali problém. Mě by to taky vadilo.
Tohle téma to je něco na mě
Soused si teď(a mám pocit že žádné povolení ani neměl) pokácel vysoukánskou břízu na hranici našeho pozemku
a mě se tam tak líbila
Nu co už
Na druhý den jsem přišla jak už bylo pozdě…Máme na zahradě 3 vysokánské jasany a ten … soused je seřezal o dobrých 7 mětrů takže jsou z nich jen pahýly
Můj otec(majitel) mu to prý dovolil
Ty stromy jestli uhynou tak to ponesu fakt špatně, strávila jsem na nich celé dětství, byly naše „rakety“
a každý nám uvidí na zahradu a to taky nechci
Přeji ti aby to dopadlo tak jak si přeješ ty bo vím jaké to je ![]()
@kokomo píše:
Ahoj, já bych strom tedy rozhodně nekácela. Stejně si myslím, že povolení nedostanete…kácet strom kvůli tomu, že stíní na bazéna navíc strom tam byli první
Jo a mimochodem nám dnes ráno káceli 2 vzrostlé smrky - nakláněli se nám na dům… Povolení nebyl problém, vydala ho naše obec…musíme ale vysadit náhradu…
EDIT: povolení je potřeba pokud má kmen stromu ve výšce 130 cm obvod větší než 80 cm
Obvod má 150 cm ve výšce 130 cm.
Pokud má smrk ve výši 150 cm nad úrovní půdy obvod větší než 80cm, tak myslím máte podle nějaké vyhlášky ministerstva živ. prostředí jednak povinnost žádat o povolení k pokácení, jednak jste povinni zajistit tzv. náhradní výsadbu obvykle v poměru 1:10 (Za jeden vzrostlý strom vysadit deset sazenic takovým způsobem, aby se ujaly a vegetovaly). Zkuste sousedovi navrhnout, ať tyhle povinnosti převezme na sebe (nakonec, kácení by bylo v jeho zájmu). Uvidíte, jak rychle od nápadu upustí; zvlášť když by se k tomu měl písemně zavázat. Jde přece o jeho peníze…
@Anonymní píše:
Obvod má 150 cm ve výšce 130 cm.
no tak pokud je strom takhle vzrostlý, tak si myslím, že povolení nedostanete…tedy pokud je jinak zdravý a tak…já osobně bych ho tedy nekácela…máme na zahradě taky takhle vzrostlý smrk a je nádherný a kdyby ho někdo chtěl pokácet, tak ho budu bránit vlastním tělem ![]()
To soused nevěděl, že mu tam ten strom bude stínit?? Nemá možnost bazén přesunout?
Máme na pozemku krásný vzrostlý smrk. Soused by si přál, abychom strom porazili, protože mu vrhá odpoledne na bazén stín. Já strom porazit nechci. Podle mě by bylo jednodušší, kdyby si přemístil bazén, nakonec není zapuštěný a stejně se koupou tak 3krát za sezónu. Prostě mi to připadá škoda, ten strom pokácet. Má právo to po nás požadovat?