Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pomáhají vám úřednice na úřadech vyplňovat tiskopisy?
Byla jsem na finančáku s tiskopisem, který jsem měla přiznám se vyplněný neúplně - jen iniciály a prostě základní kolonky, se kterými jsem si poradila - přestože mi paní předtím dala i pokyny pro vyplnění, tak jsem prostě nevěděla.
Nesla jsem si s sebou i podklady, které paní po mě chtěla a tak nějak jsem počítala s tím, že mi paní poradí/pomůže to vyplnit. A ona na mě jen vyjela „tak to nee“. Řekla jsem jí, že si s tím nevím rady. Tak mi dala další lejstro - komunikujte s daňovou správou elektronicky.
Tak mě jen zajímá, jak je to jinde.
Ahoj,
já mám štěstí na úředníka, ke kterému podle začátečního písmena příjmení patřím. Na finančáku těm tiskopisům totiž taky nerozumím, takže si vyplním jenom iniciály a základní věci, kterým rozumím, vezmu si podklady a pán vyplní vše za mě
a ještě mi spočte, kolik mi vrátí na daních a vše mi řekne… Na ÚP a na socce tak příjemní nejsou, ale tam naštěstí nepotřebuji pomoc, tam to zvládám i sama ![]()
u nás na finančáku - děsně neochotní, líní, neporadí… když tam naběhla kamarádka s daní z nemovitosti, tak jí dotyčná řekla, že ať si ty koeficienty najde na netu a kamaradka na ní vyjela, že kdyby jí je ona řekla, stálo by jí to 2 minuty, zatímco ona to bude hledat hodně dlouho. Nakonec neochotně, ale řekla, ostatní takové štěstí neměli.
S daňovým přiznáním mi nikdo nepomáhal. Zvládly jsme to doma s mamkou podle pokynů. Zatímco daň s převodu nemovitosti pani vlastně spočítala sama a pak druhá paní i daň z nemovitosti. Jenom jsem měla vyplněnou košilku ![]()
FÚ Hodonín
kamarádka v Kyjově na FÚ s daní z nemovitosti nepochodila, poslali ji ať si to doma spočítá sama.
U nás - nemovitosti - super, poradí, pomůžou.
dokonce jsem narazila na dvě různé paní, obě ochotné. Daň z příjmů - s nikým se neserou
čím to je, to tedy netuším ![]()
Tak teď docela zírám já
Vůbec by mě nenapadlo si myslet, že mi na FÚ bude děla někdo daňový přiznání, musím říct, že daň z nemovitosti, která teda v našem případě je opravdu prasečina, jsem dělala snad měsíc, ale ani ve snu mě nenapadlo jít na FÚ s nevyplněným přiznáním ![]()
Myslím holky, že můžete být fakt hodně rády, že Vám s tím někde pomohly, to byla opravdu jen jejich dobrá vůle.
Tak daním zdar ![]()
marmelada78: A od čeho tam jsou? Snad aby poradily, ne?
Samozřejmě že je nesmysl, abys tam šla s prázdným formulářem a chtělo ho po nich celý vyplnit, ale když chceš poradit, tak od toho tam jsou.
@Evikus píše:
marmelada78: A od čeho tam jsou? Snad aby poradily, ne?Samozřejmě že je nesmysl, abys tam šla s prázdným formulářem a chtělo ho po nich celý vyplnit, ale když chceš poradit, tak od toho tam jsou.
Tak to bych si nebyla úplně jistá, že jsou tam od toho, aby poradily. Ale třeba se pletu. Pamatuju si, jak asi před 10 lety jsem se zeptala na něco na finančáku, a ženská mi řekla, že od toho jsou daňoví poradci, a ne finanční úřad. A loni jsem volala na finančák kvůli dani z nemovitost, protože máme opravdu dost specifický případ, a ženská začala cosi „odhadovat“, tak jsem se jí zeptala konkrétně na jeden paragraf, jestli by to tak nemohlo být a ona na mě začala ječet, že PROČ SE JÍ PTÁM, KDYŽ TO VÍM SAMA LÍP
Tož tak, po těchto zkušenostech bych tam asi fakt nešla s předvyplněným formulářem ![]()
Ale třeba je tu někdo, kdo na finančáku pracuje a objasní nám to ![]()
@marmelada78 píše:
Tak to bych si nebyla úplně jistá, že jsou tam od toho, aby poradily. Ale třeba se pletu. Pamatuju si, jak asi před 10 lety jsem se zeptala na něco na finančáku, a ženská mi řekla, že od toho jsou daňoví poradci, a ne finanční úřad. A loni jsem volala na finančák kvůli dani z nemovitost, protože máme opravdu dost specifický případ, a ženská začala cosi „odhadovat“, tak jsem se jí zeptala konkrétně na jeden paragraf, jestli by to tak nemohlo být a ona na mě začala ječet, že PROČ SE JÍ PTÁM, KDYŽ TO VÍM SAMA LÍPTož tak, po těchto zkušenostech bych tam asi fakt nešla s předvyplněným formulářem
Ale třeba je tu někdo, kdo na finančáku pracuje a objasní nám to
Aha, tak to teda nevím, já měla za to, že je to jedna z jejích náplní práce ![]()
@Evikus píše:
Aha, tak to teda nevím, já měla za to, že je to jedna z jejích náplní práce
Tak to jsem si myslela taky
s úředníky mám hrozné zkušenosti; když si člověk žádá o radu, tak mu neporadí a když mu pak napaří pokutu, tak se ptají, proč člověk nepřišel pro radu - je to tak trochu kocourkov; naposledy mi jedna sekretářka na finančáku řekla, ať si najmu účetní /kvůli výkladu jedné formulky z vyjádření FÚ/; oni jsou placeni z peněz daňových poplatníků, ale zřejmě si to všechno vysvětlují, že budou jen udělovat pokuty; omlouvám se všem slušným úředníkům
@kubikova píše:
Pomáhají vám úřednice na úřadech vyplňovat tiskopisy?Byla jsem na finančáku s tiskopisem, který jsem měla přiznám se vyplněný neúplně - jen iniciály a prostě základní kolonky, se kterými jsem si poradila - přestože mi paní předtím dala i pokyny pro vyplnění, tak jsem prostě nevěděla.
Tak mě jen zajímá, jak je to jinde.
Nesla jsem si s sebou i podklady, které paní po mě chtěla a tak nějak jsem počítala s tím, že mi paní poradí/pomůže to vyplnit. A ona na mě jen vyjela „tak to nee“. Řekla jsem jí, že si s tím nevím rady. Tak mi dala další lejstro - komunikujte s daňovou správou elektronicky.
Mně s daní z nemovitosti paní poradila, manželovi taky, přestože tam měli výslovně napsané, že nevyplňujou - ale my jsme s tím doma prostě nehli ![]()
Tchyně pracuje na finančním úřadě v jiném městě a taky radí.
Daňové přiznání si dělám sama podle internetových pomocníků, kterých je teď habaděj a jsou skvěle pochopitelné.
Chodím na FÚ do Českého Brodu a tam jsou všechny úřednice velice příjemné a ochotné. Vždy když jsem tam volala nebo se na něco ptala, poradili a pomohli.
Na sociálce už to bylo horší, připadala jsem si tam jak blbec. Paní na mě mluvila tak potichu a komolila, že jsem se jí 2× ptala na to samé. Ale ochotná byla vlastně taky ![]()
já jsem nikdy třeba neočekávala, že mi úřednice na FÚ vyplní daňové přiznání; ale potřebovala jsem radu a ani tu jsem nedostala; úředníci státních úřadů jsou placení z daní, tedy z peněz, které povinně! odvádí praccující státu - proto mi příjde docela mimo mísu, pokud člověka pošlou do háje; ta neochota je fakt žalostná
@marmelada78 píše:
Tak teď docela zírám jáVůbec by mě nenapadlo si myslet, že mi na FÚ bude děla někdo daňový přiznání, musím říct, že daň z nemovitosti, která teda v našem případě je opravdu prasečina, jsem dělala snad měsíc, ale ani ve snu mě nenapadlo jít na FÚ s nevyplněným přiznáním
![]()
Myslím holky, že můžete být fakt hodně rády, že Vám s tím někde pomohly, to byla opravdu jen jejich dobrá vůle.
Tak daním zdar
na radu si nemusí člověk najímat daňového poradce, na to by měl FÚ stačit; dokonce mají oficiální úřední hodiny pro veřejnost, která by pro účely porady měly sloužit; najímat si daňového poradce na jednu drobnou radu je nimo; daňový poradce se najímá na zpracování daňových formulářů, nikoli na drobné rady, na které by měli úředníci spolehlivěě znát odpověď
@marmelada78 píše:
Tak to bych si nebyla úplně jistá, že jsou tam od toho, aby poradily. Ale třeba se pletu. Pamatuju si, jak asi před 10 lety jsem se zeptala na něco na finančáku, a ženská mi řekla, že od toho jsou daňoví poradci, a ne finanční úřad. A loni jsem volala na finančák kvůli dani z nemovitost, protože máme opravdu dost specifický případ, a ženská začala cosi „odhadovat“, tak jsem se jí zeptala konkrétně na jeden paragraf, jestli by to tak nemohlo být a ona na mě začala ječet, že PROČ SE JÍ PTÁM, KDYŽ TO VÍM SAMA LÍPTož tak, po těchto zkušenostech bych tam asi fakt nešla s předvyplněným formulářem
Ale třeba je tu někdo, kdo na finančáku pracuje a objasní nám to