Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Tak já se přiznám, že některé pravopisné chyby v příspěvcích jsou na palici a mít dotyčnou někde nablízku tak…
Jinak anglických výrazů jsem si zatím moc nevšimla
Zato nově vzniklých slov je tu spousta: manža, mimísek - přiznám se, že se mi nelíbí (nekamenujte mě
).
A co se týče učení se jazyků - v dnešní době je to holt nutnost a nic s tím nenadělám
Pokud člověk není dělník tak se aspoň bez angličtiny neobejde, holt je to světový jazyk a nějak se se zahraničím domluvit musíme ne? Já tedy ovládám němčinu a angličtinu, ale doma mluvím jak mi zobák narost, bo zme Češi ne? ![]()
Přeji všem krásný den ![]()
@bamba píše:
Njn chcete být světový,ale nejste.
IMHO „njn“ je asi tak na úrovni tebou kritizovaného „jaxi“, tak moc nechápu, nač si stěžuješ ![]()
(se omlouvám, IMHO není má oblíbená zkratka… ale tady jaksi nešlo odolat
)
Já se do Vás nepustím,spíše souhlasím.Taky někdy žasnu nad některými výrazy..nemám ráda,když někdo používá slovo ahojky a 10 krát během pěti vět použije slovo jakoby. ![]()
Ale zase se musím holek i zastat.Čeština je težký jazyk a hlavně se rychle zapomíná!Po střední škole jsem měla dlouhou pauzu než jsem šla na vysokou.A v té době jsem dělala taky strašné gramatické chyby,ale bylo to kvůli tomu,že jsem opravdu nevěděla a nepamatovala si,jak se daná věc správně píše.Ale ty nové výrazy a drobněliny taky nemám ráda!
Nechtěla jsem rýpat, ale to zmiňované NJN mě taky pěkně praštilo do očí
Každopádně zkratku IMHO neznám. Poučtě mě, prosím..
to pojmu filozoficky.. páč je mi to vlastní? Co znamená být čech?…Jak říkáš vyrostla jsi za totáče.. tehdy jste se učili ruštinu není-liž pravda.. byla vůbec někdy využita v reálném životě nebo jen oslavovala naše „majitele“ no a nyní se učíme jazyky, které nám pomohou v pracovním růstu a tak nám občas zabrousí do mluvy…
Chci tím říct, není učení jazyků, neustálé podřizování se většímu celku „české“ ?
Proč máš za to, že být čech znamená mluvit česky… třeba je definice mnohem méně poetická a to taková, že jsme prostě jen ovce co běží za stádem…
IMHO-co to je?taky neznam ![]()
Jinak ja nekdy aqni nevim,co treba nekdo pise,pac tomu nerozumim,ale je mi to docela jedno.Zkratky jako manza,mimisek,z toho je mi trosku blivno, ale proti gustu.Gramaticke chyby pokud nejsou vylozene jaxi atd,jsou mi jedno,pac ja jsem zaostale prase a chyb sekam jak svina.Toz tak. ![]()
Já na tom nic nevidím,řekla bych že tak píšou zejména mladší ročníky…hold doba směřuje jinam než aby všichni mluvili a psali spisovně
nejsem zastance komoleni, ale zkracovani slov jako njn nebo jj mi nevadi..Co mi ale vadi? Proc se lidi porad tak staraj co delaj, jak se vyjadruji nebo pisou ostatni? Nebylo by lepsi kdyby se kazdej staral sam o sebe? Asi maji lidi malo prace nebo starosti ze se z nudy tak zajimaji o ostatni a resi je…
Kdyz se mi neco nelibi tak si toho nevsimam ne? NElibi se mi co lidi pisou, nectu to, nelibi sem i jak mluvi neposloucham je…ne?
Navic doba se meni nebo zakladatelko ty mluvis a vyjadrujes se stejne jako tvoje babicka ci prababicka? Asi ne…
To ze kdyz cheme zamestnani musime umet 3 jazyky je jina debata…
@Ajla
tak já nesnáším gramatický chyby - myslím tím ty, které naprosto bijí do očí, takže bych vlastně neměla na emimino ani chodit, protože v téměř každé diskuzi se objeví někdo, kdo češtinu viděl jen z povzdálí… ![]()
IMHO je chatovací zkratka - In My Humble Opinion = Podle mého skromného názoru
1miss1 to taky nesnasim, alepriznam se, ze kdyz si po sobe nekdy neco prectu tak i ja se obcas spletu ![]()
jo jeste ke zkratkam, neznam je mozna btw a podobne ale IMHO vidim poprve ![]()
@Ajla píše:
nejsem zastance komoleni, ale zkracovani slov jako njn nebo jj mi nevadi..Co mi ale vadi? Proc se lidi porad tak staraj co delaj, jak se vyjadruji nebo pisou ostatni? Nebylo by lepsi kdyby se kazdej staral sam o sebe? Asi maji lidi malo prace nebo starosti ze se z nudy tak zajimaji o ostatni a resi je…
Kdyz se mi neco nelibi tak si toho nevsimam ne? NElibi se mi co lidi pisou, nectu to, nelibi sem i jak mluvi neposloucham je…ne?
Navic doba se meni nebo zakladatelko ty mluvis a vyjadrujes se stejne jako tvoje babicka ci prababicka? Asi ne…To ze kdyz cheme zamestnani musime umet 3 jazyky je jina debata…
souhlas
Mluvím,jak mi zobák narostl,gramatické chyby taky dělám,abych založila toto téma mě přiměla reakce jedné holčiny.Prostě mě to x ve vyloženě českých slovech bilo do očí.Nemám nic proti učení cizích jazyků a nejsem zas až tak stará,abych nevěděla,že je to v dnešní době důležité.(i na funkci uklízečky po mě chtěli perfektní znalost němčiny slovem i písmem)
Jenže,co je divného na české skratce mmj,jj,atd?
je to český a používalo se to spoustu let,tak proč najednou je mmj,BTW?To mi hlava nebere.
Zdrobněliny mě taky berou,ale to je každého věc(pořát je to česky)
Třeba američani si na své řeči a vlastenectví zakládají.Na druhou stranu jsou mnohem míň vzdělaní,než češi.
Nevadí mi nářečí,vadí mi čím dál častější používání anglických výrazú a to nejen tady,ale všeobecně.
Jinak asi jsme tak stavěni,že musíme bezpomínečně lézt někomu do zadku.Neskutečně se mi to příčilo tehdy a příčí se mi to i teď.
Hrubky,i když bijí do očí toleruju,bo je spousta dislektiků a naopak mě dost vytočí,když jsou tady za to pisatelky napadány(někdy dost nevybíravým způsobem)
A ještě mě dost dovede naštvat škatulkování,kdo má VŠ a kdo je jen dělník.Ne každý dělník je blbec.Např. já jsem byla dělnice celý život a ne proto,že bych byla blbá,ale k mé smůle jsem vyrůstala v jiné době v rodině,která se vymikala tehdejším pravidlům.
@Les2311 píše:
IMHO „njn“ je asi tak na úrovni tebou kritizovaného „jaxi“, tak moc nechápu, nač si stěžuješ(se omlouvám, IMHO není má oblíbená zkratka… ale tady jaksi nešlo odolat
)
mila bambo, jsem Ceska jako poleno a jsem na to hrda odkud pochazim. Umim anglicky a rusky (vcetne psani azbukou), dorozumim se castecne francouzsky a spanelsky a mam zaklady nemciny. Pracuji v nadnarodni nemecke firme. Sveho zamestnavatele si nesmirne vazim za to, ze mi umoznuje zkraceny uvazek, cekal na mne po druhe MD, kdy nebylo misto ve skolce (dal mi pul roku neplacene volno) a jeste mne nadprumerne plati a vychazi vstric pri obihani doktoru s detma apod.
ano muzu krasne mluvit spisovne a psat cesky a stat nekde u pasu za minimalni plat nebo drepet doma na davkach a obvinovat stat jak mi nesype, pripadne svuj neuspech svalovat na vyrustani ci studovani v komunismu. Ja maturovala rok po revoluci.. ![]()
jo a taky blbe psani muze byt diky chytrym technologiim, napr. psani na dotykovem telefonu, mimochodem nyni tukam do noveho iPadu ![]()
tesim se az budu duchodkyne jako ty - pokud mi zdravi dovoli prihlasim se na Univerzitu tretiho veku a zacnu se ucit portugalsky (moc se mu ta rec plna š a ž libi)
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Už docela dlouho se pohybuji na eMiminu a stále častěji kroutím hlavou.
Nebudu psát o pravopisu, ale o výrazech, které se tady čím dál víc objevují.
Nevím, jestli se dotyčné pisatelky snaží ukázat, jak moc jsou chytré. Český jazyk je bohatý a i tak se čím dál víc spousta lidí vyjadřuje většinou anglickými výrazy. Ptám se proč?
Nebo snad z pohodlnosti napíše místo jaksi, jaxí. Proboha, co to je za výraz? To dá tolik práce napsat o jedno písmenko víc?
Stydíte se za to, že jste češi? Nebo se tímto způsobem chcete lišit od druhých. Podle mě je to hamba. Njn chcete být světový, ale nejste. Bo nikdo jiný, než češi nešrotují cizí jazyky, aby se domluvil se zaměstnavatelem. Ba v ostatních státech je tomu naopak. Chceš u nás pracovat? Nauč se náš jazyk.
Proč tak ochotně ze sebe děláte promiňte, hlupáky bez vlastní hrdosti.
Můžete se do mě pustit. Jsem holt už bába na odpis, podle někoho hloupá a vychovávaná za totáče. Pro mě je důležité ovládat svou rodnou řeč a jazyk i když pravopis mi už moc nejde.