Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@bamba píše:
Mluvím a píšu,jak mi zobák narostl,su z hané a netvrdím,že nedělám chyby.Čtěte pozorněji,co a o čem píšu.
A jen tak pro info:jaxe vezmem,Taxe drž,jakxi líbí?
promin, ale slovo „jaxi“ je pro me stejna hrubka jako tve pravopisne chyby.
Nejak nechapu, proc to tu tak resis, ja mit takove starosti, tak se jen smeju
A ty mluvis presne do pismene tak, jak tvy predci?
O tom silne pochybuju, tak tu prestan vycitat holkam, jak pisi, ne?
Ja si myslim, ze pokud se tomu da rozumet, neni duvod to rozpitvavat. Ty snad nepouzivas cizi vyrazy? To by me zajimalo, jak v cestine prekladas napriklad e-mail, internet…?
A promin- tve „NJN“ je spisovna cestina? Prosimte, nech ty holky zit, nejsou ve skole, aby musely psat spisovne. A promin za chyby, i kdyz jsem mela jednicky z diktatu, par let v CR nebydlim, tudiz ode me necekej perfektni cestinu ![]()
Ahoj, tak mě taky komolení českýho jazyka docela vadí - vkládání cízích slov do české mluvy, zkracování slov opět (o5)zmiňované jaxi čtu prvně, ale to by mě taky praštilo do očí, atd. O zaměnitelnostech yi sz, mn ani nemluvím (i když sama občas tápu, ale snažím se psát s co nejméně chybami). Ale co se týče zkracování slov jako jo jo - jj, nn mmch používám sama. O tom jestli se stydím za to že jsem čech se rozepisovat nebudu. Ať si kdo chce mluví kolika jazyky chce, ale patlat 2 jazyky dohromady, to fakt asi nikdy nepřekousnu.
Příspěvek upraven 24.03.12 v 09:27
@Jarka Seligmann píše:
promin, ale slovo „jaxi“ je pro me stejna hrubka jako tve pravopisne chyby.Nejak nechapu, proc to tu tak resis, ja mit takove starosti, tak se jen smeju
A ty mluvis presne do pismene tak, jak tvy predci?
O tom silne pochybuju, tak tu prestan vycitat holkam, jak pisi, ne?
Ja si myslim, ze pokud se tomu da rozumet, neni duvod to rozpitvavat. Ty snad nepouzivas cizi vyrazy? To by me zajimalo, jak v cestine prekladas napriklad e-mail, internet…?
A promin- tve „NJN“ je spisovna cestina? Prosimte, nech ty holky zit, nejsou ve skole, aby musely psat spisovne. A promin za chyby, i kdyz jsem mela jednicky z diktatu, par let v CR nebydlim, tudiz ode me necekej perfektni cestinu
Je zbytečné se o tom tady bavit,je zvláštní,že téměř v každé diskusi se najde někdo,kdo kritizuje pravopis.
Najednou je tady tolik lidí,kterým je to jedno
.Kdybyste pořádně četly,tak by vám bylo jasný,že nekritizuji jen pisatelky na eMiminu,ale mluvím o všeobecném prznění češtiny.Je něco jiného u těch výrazů.které pochází z angličtiny a jsou všeobecné všude ve světě.No je to jedno.
Nemá cenu se o tom dál rozepisovat a mlet jedno stále dokola.Já si nechám pro sebe své mínění o mršení jazyja.
@bamba píše:
Už docela dlouho se pohybuji na eMiminu a stále častěji kroutím hlavou.
Nebudu psát o pravopisu,ale o výrazech,které se tady čím dál víc objevují.
Nevím,jestli se dotyčné pisatelky snaží ukázat,jak moc jsou chytré.Český jazyk je bohatý a i tak se čím dál víc spousta lidí vyjadřuje většinou anglickými výrazy.Ptám se proč?
Nebo snad z pohodlnosti napíše místo jaksi,jaxí.Proboha co to je za výraz?To dá tolik práce napsat o jedno písmenko víc?
Stydíte se za to,že jste češi?Nebo se tímto způsobem chcete lišit od druhých.Podle mě je to hamba.Njn chcete být světový,ale nejste.Bo nikdo jiný,než češi nešrotují cizí jazyky,aby se domluvil se zaměstnavatelem.Ba v ostatních státech je tomu naopak.Chceš u nás pracovat?Nauč se náš jazyk.
Proč tak ochotně ze sebe děláte promiňte,hlupáky bez vlastní hrdosti.
Můžete se do mě pustit.Jsem holt už bába na odpis,podle někoho hloupá a vychovávaná za totáče.Pro mě je důležité ovládat svou rodnou řeč a jazyk i když pravopis mi už moc nejde.
Já su moravák jak poleno a tak občas píšu jako tatar.
![]()
Bambo, myslím, že právě pravopis - i,y,s,z,mně,mě… nám vadí, ale zas tolik či vůbec nám nevadí cizí slova v našem jazyce.
@bamba píše:
Nevím,jestli se dotyčné pisatelky snaží ukázat,jak moc jsou chytré.Český jazyk je bohatý a i tak se čím dál víc spousta lidí vyjadřuje většinou anglickými výrazy.Ptám se proč?
Nebo snad z pohodlnosti napíše místo jaksi,jaxí.Proboha co to je za výraz?To dá tolik práce napsat o jedno písmenko víc?
Stydíte se za to,že jste češi?Nebo se tímto způsobem chcete lišit od druhých.Podle mě je to hamba.Njn chcete být světový,ale nejste.Bo nikdo jiný,než češi nešrotují cizí jazyky,aby se domluvil se zaměstnavatelem.Ba v ostatních státech je tomu naopak.Chceš u nás pracovat?Nauč se náš jazyk.
Můžete se do mě pustit.Jsem holt už bába na odpis,podle někoho hloupá a vychovávaná za totáče.Pro mě je důležité ovládat svou rodnou řeč a jazyk i když pravopis mi už moc nejde.
Neviem no, to tvoje „njn“ je tiez len sposob ako si skratit vyraz…alebo co to znamena „bo“?? To som este nevidela aby si niekto stazoval na take prkotiny. „Hamba“ sa nepise hamba ale hanba ale to je jedno. A myslim ze nad takymto problemom je tak maximalne zdrave sa mozno zamysliet, a nie obmedzovat tu slobodu prejavu druhych..
Ja nevim, ale TY tu pises, ze se mame naucit nas jazyk a dle meho do toho spadaji i hrubky. Ty si tu protirecis, slovo „JAXI“ je z ceskeho slova „JAKSI“ a najednou obratis o 180stupnu, ze ti nejde o hrubky, ale o komoleni 2 jazyku
Zamysli se nad tim, proc jsi vlastne zakladala tuhle diskuzi a kdyz ji uz zakladas, tak se neurazej nad negativnimi nazory.
A to, ze jsi psala,ze ti lidi jsou blby jen skrz to, ze nepisi cesky, je pro me ubohost.
Premyslej o sobe, prosimte ![]()
Tak ja nevim me spis vadi ty velky gramaticky chyby kdyz neco nevim nebo si nejsem jista jak to napsat napisu to jinak nebo si to dam do vyhledavace. Ale zkratky jako njn jj mi fakt nevadi. A k anglictine… myslim si ze je to mladou generaci mezi 15-20 ktera to proste pouziva ptz je to cool!!! A ono kdyz to tu maminy videj taky to zacnou pouzivat proste je to zvyk. Za 20 let si na nejaky mmj. ani nevzpomenem. Jinak JAXI mi taky vadi a co vylozene nesnasim nastesti sem se tu s tim jeste nesetkala je W. Radi budu psat anglicky nez psat cesky a vkladat do toho W jak polak !!! To mi fakt hlava nebere ![]()
A k jinym slovum jako mimisek manza… proc ne taky me to nejdriv bylo do oci ted uz to pouzivam taky ani nevim kdy sem zacala. Clovek to hold okouka a uz v tom lita taky.
Tak jako tak si myslim ze je to kazdeho vec… pokud nepise vylozene vulgarne je mi to fakt jedno !
@bamba píše:
A to jsi zjistila kde? To by mne zajimalo odkud mas takove informace.
A chtelo by to trochu brzdit s tou starocestinou
Ba se uz moc nepouziva:)
Musím přiznat,že v textu mi neskutečně vadí hrubé chyby, to se snad učil ve škole každý z nás a měl by to být základ (pokud není nějaká porucha psaní,čtení apod). Překlepy se dají pochopit, např. já mám dlouhé nehty a občas prostě zmačknu víc kláves najednou nebo se překlepnu, stane se. Mám dobrou kamarádku,kterou mám opravdu ráda,ale když mi píše na chatu,tak bych nejradši zavřela pc a utekla. Tolik chyb nedělá ani dítě ve 2. třídě a přitom holka chodila na střední a kdyby neotěhotněla,tak jde ještě dál. (nechápu) Někomu nevadí chyby číst,ale mě to prostě vždycky trkne.
Anglické výrazy a zkratky mi nevadí, je taková doba prostě. Vadí mi šíleně hrubky a to tak, že mě vždycky svrbí prsty, že bych to dotyčné ihned napálila - jenže posléze většinou následuje reakce např. tady nejsme na hodině gramatiky nebo že nemám co k tématu, nebo že nemám argumenty tak se navážím (což je ta TOP výmluva a určitě to vždycky dělám z nedostatku argumentů
) atd..
No mě to ale o člověku ledasco řekne no. Škatulka sem, škatulka tam ![]()
@Koty píše:
Nechtěla jsem rýpat, ale to zmiňované NJN mě taky pěkně praštilo do očí![]()
Každopádně zkratku IMHO neznám. Poučtě mě, prosím..
Mně zase do očí praštili češi s malým č.. o správné interpunkci ani nemluvě,ale to sem nepatří.. Češtinu miluji- hlavně tu její rozmanitost,ale cizím slovům se nebráním, umět je v kontextu využít a znát jejich význam, patří,myslím, k základnímu vzdělání a činí tak vyjadřování té které osoby zajímavější..
![]()
Tu diskusi jsem moc nepochopila. Na jednu stranu Tě, zakladatelko, rozčiluje používání anglických a jiných výrazů, na druhou stranu sama psaný český text nezvládáš.
Nevím - kázat o rodné řeči a jazyku by měl ten, kdo obojí dobře ovládá. Nikoli ten, kdo sice osočuje ostatní, že nejsou dost Češi, ale neumí to ani správně napsat.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Tak to holt každá vidíme jinak,ale když už ze sebe děláte ty nejchytřejší,tak byste měly vědět,že to jsou taky hrubky,podle pravidel českého jazyka.Ne jen i,y,s,z,mně mě,atd.