Písemka z fyziky 8. třída

564
6.12.21 09:20

Písemka z fyziky 8.třída

Přeji všem dobrý den, chtěla bych poprosit učitele, případně nadšence do fyziky, aby se podívali na připojenou písemku z fyziky mojí dcery. Původně jsem myslela, že to přes víkend rozchodím a nechám to plavat, ale nějak se mi to nedaří. Předesílám, že písemka je originál, nic jsme do ní následně nevpisovali, dcera je nekonfliktní, tichá osoba, zaměřená především na přírodní vědy, o to víc ji to mrzí.
Komentář učitelky je, že vzorec měl být vyjádřen (ne v základním tvaru), ale měla být vyjádřena konkrétní dopočítávaná neznámá. Tzn. nabiflovat se 4 další vzorečky. Dcera zvolila jiný postup, dosadila do vzorce v základním tvaru a dopočítala výsledek, převodem neznámých… Výsledky jsou všechny správně.
Učitelku jsem žádala o schůzku, zatím se mi neozvala. Jak to vidíte vy? Prosím, jen relevantní komentáře k tématu. Děkuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37131
6.12.21 09:31

Já už si tyhle věci tolik nepamatuju, takže o správnosti výsledků nemám potuchy, ale co vím, tak u nás se taky hodně zakládalo na tom, naučit se nazpaměť ty vzorečky (a to všude, jak fyzika, tak matika), i když člověk dosáhl výsledku nějakou logickou cestou, tak nám bez vzorečku příklad neuznali :roll: taky sem s tím hrozně bojovala, protože sem na vše většinou přišla vlastním výpočtem, ale učitelé to bez těch vzorečků nebrali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30313
6.12.21 09:31

Jako učitelka fyziky bych toto v pohodě uznala a byla bych ráda, že umí upravit něco co správně ještě neumí. Zkuste se domluvit s učitelkou a snad to uzná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30313
6.12.21 09:32
@Kriss Tina píše:
Já už si tyhle věci tolik nepamatuju, takže o správnosti výsledků nemám potuchy, ale co vím, tak u nás se taky hodně zakládalo na tom, naučit se nazpaměť ty vzorečky (a to všude, jak fyzika, tak matika), i když člověk dosáhl výsledku nějakou logickou cestou, tak nám bez vzorečku příklad neuznali :roll: taky sem s tím hrozně bojovala, protože sem na vše většinou přišla vlastním výpočtem, ale učitelé to bez těch vzorečků nebrali.

Ona tam vzoreček má, jen ho má v základním tvaru a pak už počítala s čísly. Což je pro začátek 8 třídy běžný postup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
577
6.12.21 09:37

Vzorecky jsou zaklad. Bez nich neprokaze, ze ucivu rozumi a na 1 to rozhodne neni. Nevim jestli je to ted ve skole neuci nebo co :nevim: dcera taky rovnou vse vypocita, bez zapisu, vzorce, pouze cisla a vysledek.
Bohuzel o tom je fyzika i matematika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
6.12.21 09:43

Ne každý kantor uznává výsledek jako takový, bez ohledu na to, jak se k němu dopracuje.. Syn taky dostal horší známku jen proto, že nevypisoval mezisoučty u nějaké slovní úlohy, prostě si je spočítal v hlavě a pokračoval dál. Zrovna v té fyzice na těch vzorcích záleží. Takže za mě, pokecat s učitelkou klidně. Ale je možné, že dětem řekla, jaký způsob výpočtu mají používat a pokud to dcera nerespektovala, je ta trojka, bohužel, zasloužená..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
6.12.21 09:45
@Zvonielka píše:
Vzorecky jsou zaklad. Bez nich neprokaze, ze ucivu rozumi a na 1 to rozhodne neni. Nevim jestli je to ted ve skole neuci nebo co :nevim: dcera taky rovnou vse vypocita, bez zapisu, vzorce, pouze cisla a vysledek.

ten vzorec tam ale je
F1 * a1=F2 * a2
požadovat rozepsání jak pro pa bl by F1= (F2 * a2)/a1, a1=(F2 * a2)/F1, F2=(F1 * a1)/a2, a2=(F1 * a1)/F2 a pak teprve dosadit čísla, to je známka ne úplně dobrého učitele

matematický postup tam rozepsaný je, žádná čísla vytažená z hlavy, že by se tam najednou jen zjevila, ne žádný základní vzorec a pak najednou výsledek

Příspěvek upraven 06.12.21 v 09:47

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
6.12.21 09:45

Teď jsem si vzpomněla, že u fyziky a matiky na střední po nás učitelka taky chtěla vyloženě vypsat ten vzorec v základním tvaru, aby si byla jistá, že ho známe. Takže to byly třeba dva body v každém příkladu, pak za výpočet další dva body a správný výsledek bod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14719
6.12.21 09:48
@Zvonielka píše:

S tim souhlasim. Ale ona tam vzrorecky ma, byt v zakladnim tvaru. Na miste ucitelky bych to uznala.

Jen teda, zakladatelko, to prece neni “nabiflovat se 4 dalsi vzorecky”. Staci jeden vzorecek a z nej pak vyjadrit hledanou neznamou. Cili u prvniho prikladu F1 = F2 * a2 / a1. Tomu by meli osmaci rozumet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
6.12.21 09:49

Určitě to s učitelkou proberte, ona vám to vysvětlí. To lpění na vzorcích má svůj význam. V osmičce (i devítce) sice člověk vystačí s jedním, dvěma vzorci - a zbytek v pohodě odvodí logikou, ale na střední už to stačit nebude a děvče se lehce z „bystré logicky uvažující dívky“ promění v nenadanou čtyřkařku, a to je zbytečné. Tam už to prostě v daném časovém limitu neodvodí. A taky ve fyzice často platí, že co vyjde logikou pro jeden určitý případ, je v jiném případě nezcela použitelné (proto je těch vzorecků tolik). Takže trojka mi přijde fér a v nejlepším zájmu studentky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.12.21 09:50

@tatu klasický model škol je, udělat všechny děti stejné a držet se nějakých nesmyslných postupů, které stejně s přirozenou inteligencí nemají nic společného. Za sebe ti říkám, bojuj, řekni píuč svůj názor a čekej co ona na to. Čest výjimkám, co učí opravdu, co doprovází děcko na cestě příč školou, až do života. Často jen vidím osnovu a jak ji co nejrychleji natřískat do všech hlav a logiku úplně zabít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1292
6.12.21 09:52

A proto lidé nemají rádi fyziku…

Za mě je její postup přehlednější než při použití nabiflovaných vzorečků. Aspoň je vidět, jaké je zatížení na které straně, a mohla by podobně postupovat, i kdyby tam těch sil bylo víc.

Příspěvek upraven 06.12.21 v 12:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14719
6.12.21 09:53
@Janča6 píše:
S tim souhlasim. Ale ona tam vzrorecky ma, byt v zakladnim tvaru. Na miste ucitelky bych to uznala.Jen teda, zakladatelko, to prece neni “nabiflovat se 4 dalsi vzorecky”. Staci jeden vzorecek a z nej pak vyjadrit hledanou neznamou. Cili u prvniho prikladu F1 = F2 * a2 / a1. Tomu by meli osmaci rozumet.

Jen dodam, ze dcera zakladatelky zna zakladni vzorec a spravne zapsala postup vypoctu. Takze to neni takove to, ze si 3 kroky spocitam v hlave a pak napisu vysledek, coz samozrejme maloktery ucitel uzna.

Na druhou stranu, jestli ucitelka rekla, ze chce vyjadrit vztah pro vypocet nezname, a dcera to nerespektovala, tak je horsi znamka bohuzel na miste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.12.21 09:53

@unuděná tohle si taky pamatuju, nevadí že výsledek byl tři brambory, ale hlavně, že si z podrážky od bot opsali správně vzorečky :lol: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
6.12.21 09:56

Není to o nabiflování se dalších vzorečků, ale jen o tom, umět si z rovnice vyjádřit neznámou. V zadání je však napsáno „dopočítej chybějící údaje“, což dcera udělala. Pokud by zadání znělo „vyjádři neznámou vzorcem a vypočítej“, pak by pí. uč. měla pravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin