Písemka z fyziky 8. třída

Napsat příspěvek
Velikost písma:
564
6.12.21 13:22

@BohunkaP
vzorec tam je uveden, je do něj dosazeno a správně vypočteno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22078
6.12.21 13:32
@tatu píše:
@BohunkaP
vzorec tam je uveden, je do něj dosazeno a správně vypočteno

Ty vzorce měly být tak, jak je znají i ostatní děti - pokud, jak píšeš, ještě rovnice neumějí, tak ty čtyři „odvozeniny“ jsou pro ně „vzorec“… a ten měly napsat. V podání Tvé dcery proto nebyl úkol splněn přesně dle zadání.

Nicméně nechci samozřejmě nijak polemizovat - práci vypočetla správně a jelikož problematice rozumí (a v počtech je napřed), měla by to učitelka jednoznačně zohlednit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3121
6.12.21 13:47

Veličina, která se hledá má být před =. Zbytek za =. K tomuto se má dojít BEZ dosazování čísel, jen ta písmena.

Takto bych zadání chápala já. Do upraveného vzorce (pouze v písmenech) bych teprve dosadila konkrétní čísla. Pak teprve výčet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
6.12.21 13:48
@Zvonielka píše:
Sama pises, ze vzorce rozepsane nema, coz skutecne nema :nevim: a to neni na 1, musi se za to strhnout body. Nevim proc by mely mit deti jednicky, i kdyz evidentne maji nedostatky. Ne nutne ve vedomostech, ale i ve vyjadrovacim projevu. At je ucitel dobry nebo spatny, z prstu si to nevycuca, jestli ucivo umi nebo neumi. Musi ohodnotit, co napsala. Mela jsem prisne matematikare i fyzikare na zs i ss, a na vysoke jsem jim byla neskutecne vdecna.

základní vzorec tam je a správné dosazení do něho, správně vyjádřila neznámou atd., nic tam nechybí, jen rigidní ptákovina, takže ví přesně co dělá a umí s tím zacházet, výsledek jsem číselně nekontrolovala, ale strhávat body za tohle je zběsilost a proto lidi nenávidí tyhle předměty, nic se v té písemce nezjevilo jen tak, celý postup tam je, správný vzorec všechno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1293
6.12.21 14:20

Aspoň se holka naučí zavčasu, že je správné odpovědi jsou ve škole irelevantní. Důležité je odpovídat přesně to, co chce učitelka slyšet.

Dceru bych akorát upozornila, že ve druhém úkolu jí chybí znaménko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30323
6.12.21 14:33

@Zvonielka @unuděná jenže ona tam má vzoreček i postup. Jen nepočítá abstraktně s písmeny (je pro děti na ZŠ hodně těžké), ale ihned si dosadila a počítala s čísly - což je uznatelný postup na i SŠ a dokonce i VŠ, když nejde o vyjádření neznáme ze vzorce. Neměla bych s tímto problém ani z pohledu matikáře ani fyzikáře.

@Janča6 tuhle úpravu se budou teprve v matematice učit. V této době ještě není na čem stavět.

@listento na střední bude mít k dispozici tabulky a s tímto stylem počítání bude stále za hvězdu.

@Ancek já to tak děti učím. Kdo víte jak si vzoreček upravit (ukážu co můžou používat, protože to v době této látky neumí), pamatujte si tento základní a z něj počítejte. Kdo ne, tady máte 4 vzorečky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30323
6.12.21 14:40

@Janča6 jen je to látka 9 třídy matematiky ne 8. třídy fyziky.

@BohunkaP píše: Úpravy jednoduchých rovnic umí můj šesťák, učili se to v tomto pololetí… a chodí na běžnou ZŠ, takže nic speciálního… nerozumím, proč je to na škole u zakladatelky jinak. :nevim:K písemné práci bych jenom podotkla, že zadání znělo nejen „dopočítej chybějící údaje“, ale také "nezapomeň na zápis úlohy, vzorec,… " (viz základní instrukce hned v úvodu pod nadpisem). Čili - jakkoli výsledky jsou správné - úkol nebyl splněn přesně.

V 6. třídě se učí to co ona použila. Upravila čísla. S neznámými se to učí až v druhé polovině 8. třídy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30323
6.12.21 14:42
@Pajka2020 píše:
Veličina, která se hledá má být před =. Zbytek za =. K tomuto se má dojít BEZ dosazování čísel, jen ta písmena.Takto bych zadání chápala já. Do upraveného vzorce (pouze v písmenech) bych teprve dosadila konkrétní čísla. Pak teprve výčet.

Je to základka. Kdyby mi takto počítala poloviny třídy, tak si pískám. Vyjádření neznámé je pro ně hodně těžké a nepochopitelné, proč to musí dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
6.12.21 16:16
@BohunkaP píše: Úpravy jednoduchých rovnic umí můj šesťák, učili se to v tomto pololetí… a chodí na běžnou ZŠ, takže nic speciálního… nerozumím, proč je to na škole u zakladatelky jinak. :nevim:K písemné práci bych jenom podotkla, že zadání znělo nejen „dopočítej chybějící údaje“, ale také "nezapomeň na zápis úlohy, vzorec,… " (viz základní instrukce hned v úvodu pod nadpisem). Čili - jakkoli výsledky jsou správné - úkol nebyl splněn přesně.

vzorec tam je, jsou do něj správně dosazeny hodnoty a je správně vyjádřená neznámá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30323
6.12.21 16:51

@tatu napiš pak jak to dopadlo. To mě zajímá, zda to učitelka uzná a nebo si bude stát na svém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14765
6.12.21 17:01
@Aspera píše:
@Janča6 jen je to látka 9 třídy matematiky ne 8. třídy fyziky.V 6. třídě se učí to co ona použila. Upravila čísla. S neznámými se to učí až v druhé polovině 8. třídy.

To je mi jasne. Ale prekvapuje me, ze v osme tride tohle jeste v matematice neberou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30323
6.12.21 17:34
@Janča6 píše:
To je mi jasne. Ale prekvapuje me, ze v osme tride tohle jeste v matematice neberou.

Bohužel, je to tak nastavené a ono je to pro ně hodně těžké i v té 9. třídě a dá to tak půlka třídy, někdy ani to ne. Nejhorší je, když vidíš, že už skvěle upravují rovnice, nemají problém přehazovat čísla z jedné strany na druhou a dáš jim vzoreček a udělej to samé a ono to nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3121
6.12.21 19:58
@Aspera píše:
Bohužel, je to tak nastavené a ono je to pro ně hodně těžké i v té 9. třídě a dá to tak půlka třídy, někdy ani to ne. Nejhorší je, když vidíš, že už skvěle upravují rovnice, nemají problém přehazovat čísla z jedné strany na druhou a dáš jim vzoreček a udělej to samé a ono to nejde.

To je hrozný. Dělat z dětí papoušky vzorců. Vůbec by mě nenapadlo, že to je takto nastavené v učebním plánu. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18046
6.12.21 20:23
@tatu píše:
@Fee-beePresne tak, toto chci pani ucitelce rict. Dekuji :srdce:

Přesně proto rozepisuju velmi detailně v zadání, co přesně chci, aby splnili, a vše boduju, jinak dnes učitel nemá šanci obhájit hodnocení. Za dobu, co učím, se tohle hodně posunulo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3121
6.12.21 20:31
@Eliška píše:
Přesně proto rozepisuju velmi detailně v zadání, co přesně chci, aby splnili, a vše boduju, jinak dnes učitel nemá šanci obhájit hodnocení. Za dobu, co učím, se tohle hodně posunulo.

Není to pak ale jako nápověda jak postupovat? :think: Kde je samostatnost? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin