Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
v dnešní době je celá řada tzv. nadstandartních očkování např. proti hepatitidě typu A, planým neštovicím atd. Chtěla bych se zeptat, zda jste nechaly své drobečky proti některým těmto chorobám očkovat.
Uvažovala jsem o hepatititě (žloutence typu A), ale dr. mi říkala, že to není až tak moc důležité, že by spíš doporučila ty plané neštovice. Jaké máte zkušenosti Vy?
Díky za rady. Jenny
Ahojky,
to záleží, jak staré máš mimčo.Když si začne hrát na písku, tak hepatitida myslim není na škodu…Jen názor…
Ahoj, naší Lucince budou v dubnu dva a žloutenku A už máme naočkovanou. Očkuje se 2× v odstupu 6 měsíců. Je to dobrý jak už psala Kacula kvůli tomu písku, nebo když v obchodě sedí v nákupním košíku a drží se rukojeti, kterou před tím drželo x lidí, kteří určitě ruce čistý neměly. Nebo když někde náhodou něco olízne, to vždycky ohlídat nejde, tak jsme to radši nechali naočkovat. Co se týče planých neštovic, tak to nám dr. neschválila, z toho důvodu, že průběh pl. neštovic je prý většinou banální a je dobré , když to dítě prodělá. To očkování prý zbytečně zatěžuje imunitu a jsou i ojedinělé případy zánětu mozkových blan po tomto očkování. Až malá začne chodit do školky, tak máme ještě doporučeno očkování proti meningokovi a pneumokokovi. Lucka
Lucko,
kolik stojí ta vakcína? A musíš si ji koupit, nebo ji jen objednáš u dr. a ona vám ji pak aplikuje a zaplatíš ji? Kam se to píchá? ![]()
Díky Iva
Ahoj,
tak to je zajímavé, nám právě doktorka doporučila přidat hepatitidu A a klíšťovou encefalitidu, už máme naočkovaného meningokoka. Neštovice jsme neřešily, protože je malá už měla, je to sice dlouhé, první tři dny trošku teploty, pak je to svědí, ale jinak to bylo úplně v pohodě.
Hepatitidu A nám doporučila s nástupem do školky a protože dost cestujeme. A navíc hodně stanujeme, pohybujeme se v přirodě, tak raději necháme i klíšťovou encefalitidu. Konkrétně s hepatitidou A nám paní doktorka doporučila vyčkat, až zase bude nějaká akce na levnější vakcíny, pravidelně se to prý opakuje a pak vyjde vakcína o mnoho levněji. Na podzim jsem takto v akci koupila vakcínu na meningokoka asi o polovinu levněji než obvykle (kolem 500 Kč).
Jana
Ahoj Ivo, jedna dávka hepatitidy A nás stála 640 Kc. Dávají se dvě dávky v odstupu 6 - 12 měsíců. Dr. nám napsala recept a vyzvedli jsme to v lékárně. Píchá se to do zadečku nebo do stehna. Za každé píchnutí jsme museli doktorce zaplatit ještě 100 Kč, protože píchnutí nadstandardních vakcín pojištovna neproplácí. Lucka
Ahoj Ivo, jedna dávka hepatitidy A nás stála 640 Kc. Dávají se dvě dávky v odstupu 6 - 12 měsíců. Dr. nám napsala recept a vyzvedli jsme to v lékárně. Píchá se to do zadečku nebo do stehna. Za každé píchnutí jsme museli doktorce zaplatit ještě 100 Kč, protože píchnutí nadstandardních vakcín pojištovna neproplácí. Lucka
Plané neštovice jsou jedním z nejčastějších infekčních onemocnění světa. Nejčastěji postihují děti od 3 do 10 let, nakazit se však může kdokoli, kdo onemocnění neprodělal nebo nebyl očkován. Jsou vysoce nakažlivé, snadno a rychle se šíří - po kontaktu s infikovanou osobou onemocní až 90 % vnímavých jedinců. Nejčastěji se přenáší vzdušnou cestou nebo přímým kontaktem s infekčními neštovičkami. Jedinci s planými neštovicemi jsou nakažliví pravděpodobně 1 nebo 2 dny před výsevem vyrážky a až 6 dnů po prvním výskytu vyrážky. Inkubační doba (doba od momentu nákazy do prvních projevů onemocnění) je zpravidla 2 až 3 týdny. …
http://www.nestovice.cz/
ja se taky priste budu informovat u pani doktorky ![]()
Holky a co Hexavakcína?
Vim,že se platí cca 1500,– Kč za jednu.Potřeba jsou 3 nebo 4 ks,ale nevim,v jakém stáří se s nima očkuje.
Kupovaly jste je některá?
Ja jsem sve dceri - ma ted ctyri mesice - hexavakcinu koupila. Prodelala zatim prvni ockovani a to ve trech mesicich a ve ctvrtek jdeme na dalsi a potom nas ceka posledni v breznu. Ockovani probiha tedy 3-4-5 mesic a potom az 18 (myslim). Ja jsem ji male koupila z duvodu naseho bydleni mimo CR - at nemusime litat cely rok (ci pul rok) co mesic domu, a taky jsem se docetla a od znamych vim, ze je setrnejsi. Tukam do dreva - Johanka nemela zadne horecky.. ale i to je idividualni. Prece jenom mame pred sebou dalsi dve.. Ja jsem platila za dve vakciny 1600,– a treti mame zdarma, nebot pred Vanocemi byla nejaka akce, na kterou me ma lekarka upozornila. Ja nevim, jak je to prave ted, nebot se proslychalo, ze hexavakciny maji deti jiz dostat zdarma, paklize se narodily v roce 2006. Nechci ovsem ‚delat vlny‘ - nevim.. ![]()
Ahoj holky ![]()
manzela teta je detska lekarka a zrovna v nedeli jsem se ji ptala na nadstandartni ockovani a rikala, ze rozhodne Mengikoka, ale az po zakladnich ockovani, to znamena okolo 2 roku a taky, ze ockovani proti klistove encefalitide je zbytecne. Samozrejme, je to vec nazoru, jen pisu, co rikala…
Simona
Ahoj,kamarádka nechala očkovat dceru proti neštovicím,ale nakonec je stejně dostala,
snad jen měla mírnější průběh. Tak nevím,taky jsem o tom uvažovala,ale teď váhám.
A nemáte někdo zkušenost s očkováním dospělých proti pl. neštovicím? Vážně o tom uvažuju, neměla jsem je… Nebo aspoň jak si nechat vyšetřit protilátky?
Ahoj holky,
vkládám článek o vakcínách. Syn (18 měsíců) byl očkován čtyřvakcínou, jedna očkovací látka stojí cca 1300,– Kč, ale pokud vím některé pojišťovny vakcínu hradí. Teploty, zarudnutí, nespavost ani neklid se neobjevili. Pouze mírně zvětšené uzliny na krku, ale na ty syn trpí i bez očkování. Obrnu a hepatitidu typu B jsme očkovali zvlášť. Také jsem slyšela, že u hexavakcíny Infanrix Hexa je oslabená látka proti hepatitidě typu B, ale víc jsem o tom nezjišťovala.
Už od roku 2003 existuje v České republice možnost očkovat děti jinou vakcínou, něž vakcínou klasickou, kterou poskytuje zdarma stát
Tato možnost se otevřela v lednu 2003, kdy došlo k novelizaci zákona 258/2000 Sb. Dětští lékaři i rodiče začali této možnosti využívat a děti byly očkovány proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli a hemofilové invazivní infekci (Hib), tzv. čtyřvakcínou s nižším množstvím nežádoucích účinků.
Takto šetrněji bylo v loňském roce očkováno asi 10 % dětí. Část rodičů si vakcínu zaplatila v lékárně, některým dětem, které nemohly být ze zdravotních důvodů očkovány klasickou vakcínou, toto očkování poskytl zdarma stát.
Čtyřvakcína obsahuje oproti klasické očkovací látce nebuněčnou složku proti dávivému kašli. Je stejně účinná, to znamená, že poskytuje proti nemocem srovnatelnou ochranu, způsobuje však u očkovaných dětí mnohem méně nežádoucích reakcí, jako například horečku, bolest, otok v místě vpichu, nespavost nebo neklid.
Šetrnější vakcína má po očkování podle vědecké studie o 66 % nižší výskyt otoku po vpichu, o 85 % nižší bolestivost, o 45 % nižší podrážděnost a o 83 % nižší výskyt zvýšené teploty[A5] (podle studie: Greco D et al. A controlled trial of two acellular vaccines and one whole-cell vaccine against pertussis. N Engl J Med 1996; Feb 334(6):341-8). Moderní nebuněčné vakcíny zatěžují dětský organizmus mnohem méně, proto je děti mnohem lépe snášejí.
Nyní přichází na trh hexavakcína Infanrix Hexa, která chrání děti proti šesti nemocem současně: záškrtu, tetanu, dávivému kašli, hemofilové invazivní infekci (Hib), dětské přenosné obrně a hepatitidě typu B. Tato vakcína obsahuje rovněž nebuněčnou složku proti dávivému kašli, způsobuje tedy mnohem méně nežádoucích reakcí po očkování než vakcína klasická.
Má ale ještě jednu velikou výhodu: jejím použitím se sníží počet očkování, které musí dítě podstoupit v prvních dvou letech života. Počet injekcí se sníží o 3 a celkový počet očkování o 7. Je započítáno i očkování proti dětské obrně, které se podává na lžičce.
Rodiče, kteří své děti chtějí nechat očkovat vakcínou Infanrix Hexa, o ni požádají svého ošetřujícího dětského lékaře, který pro ně vakcínu zajistí v lékárně. Cena jedné injekce je asi 1800 Kč, očkování se opakuje 3krát v prvním roce života a čtvrtá, posilovací dávka, se podává mezi 18. a 20. měsícem věku dítěte. Zdravotní pojišťovny vakcínu nehradí.
Hexavakcína je v současnosti nejmodernější dostupnou očkovací látkou na světě. Je používána k pravidelnému očkování v celé řadě zemí EU, například v Německu, Rakousku nebo Itálii. I odborníci v České republice rozhodují o jejím zavedení od roku 2006. Za rok by tedy již všechny děti mohly být očkovány vakcínou, která je účinná, způsobuje minimum nežádoucích účinků a zároveň pro malé děti snižuje na minimum množství vpichů.