Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
prosim o radu. Nase mala (18 mesicu) nechce pred spanim kasi ani mliko a tak ma nejakou normalni vecu jako my okolo 18 hod. a potom se v noci mezi pulnoci a 4 rano vzbudi a chce mliko. Kdyz ji ho nedame, vyvadi a dozaduje se mlika, dokud ho nedostane
Vubec s manzelem nevime co s tim, ale nevyspali jsme se ani nepamatuju. Myslite, ze muze mit mala hlad? Svacu ma okolo 15.30.
Diky moc za rady ![]()
Simona
Ahoj Simonko,
tak to jsme na tom stejně. Moje malá ale nevečeří vůbec a mlíka se dožaduje někdy i dvakrát za noc. Kolikrát si připadám jak s novorozeňátkem, ale na druhou stranu jsem ráda, že si to mlíčko dá aspoň v noci, protože přes den ho do ní nedostanu a jogurty i tvaroh mi bojkotuje. ![]()
Holky, ja vam zavidim, prcek zacal asi pred 14 dny odmitat nad ranem UM. Pres den uz ho nechce vubec. Co bych dala za to, kdyby ho vyzadoval v noci.
Romca a David 14 mesicu
Ahoj,
mám skoro 16 měsíčního prcka a taky v noci vyžaduje mlíko. Už se budil jen jednou, ale pak se začaly ozývat zoubky a jsme zas na 3 hodinových intervalech
. Přes den taky moc mlíka nevypije tak mu ho v noci holt dělám. Ráda bych přešla třeba na čaj a co nejdřív nejlépe na nic, ale jak nedostane mlíko tak se hrozně rozčílí a ve vzteku mívá afekt, kdy přestává dýchat
Takže tomu se snažím radši předcházet a holt stále nespím v kuse víc jak 3 - 4 hodiny. Dcera se v necelém roce odstavila a od té doby spí celou noc. Tenhle prďola se odstavil v 8 měsících a na to noční mlíko si zvyknul.
Katka
Ahoj Simonka, viem, ze mudre knihy tvrdia, ze dieta nemoze mat v noci hlad, ale osobne s tym teda nesuhlasim.
Podla mna HODNE zalezi od toho, aky je jedlik a kolko vazi.
Je predsa rozdiel, ked ma moj syn 9kg a ine 15m dieta 12kg. Syn toho moc cez den nezje, aj kvoli tomu som vyrazne obmedzila kojenie, aby zjedol aspon nieco. Ked sa v noci zobudi mimo svoj papaci interval, tak sa da uspat aj pohladkanim, zmenou polohy, ale ked ma hlad, tak nepomoze nic len kojenie. Nie je to o tom, ze nevie zaspat sam, pretoze sam zaspava uplne bezne, je to o tom, ze nech mu dam hocico, tak ho to nezasyti, aj ked place a zaspi, tak je kazdych 5minut hore a pyta jest. U neho sa potreba neda oklamat. ![]()
Preto kojim, ked sa inak neda a velmi place. Inak sa snazim ho uspat inym sposobom, casto staci ho ubezpecit, ze sme pri nom a zaspi aj sam.
Skusali sme uz vsetko a nic vyrazne nepomohlo. Spi pri teplote 18 stupnov, ma svoju izbu, pred spanim vetrame, zaspava sam, na veceru zje 150ml kase (viac do neho nedostanem) a najneskor po 4h ma hlad. Stoji v postielke a place. Vypije obe prsia, uplne hlce a spokojne zaspi.
Um nechce ziadne, flasky v noci do ust nevezme ani omylom, ani poharik, to len vyvola minimalne 2h zachvat placu.
Snazim sa do neho dostat cez den co najviac jedla, ale su to s nim teda boje.
A kedze skoro nic nezje, tak to niekedy logicky musi dohnat ![]()
Nikto kto to nezazil, tak to nepochopi. ![]()
Moc som ti asi nepomohla, ale snad ti aspon pomoze, ze v tom nie si sama, a ze ma niekto aj nazor, ze dcerka hlad mat moze. ![]()
Kamaratke sa budi chlapcek na UM od narodenia tiez kazde 4h, ked mu da caj, vodu, nariedene mlieko, tak sa zobudi este skor ako obvykle a upokoji sa az po mlieku. Tiez je z tych deti, co cez den moc nejedia. Tiez ma overene, ze sa budi hladom.
Kazdy mi tvrdi, ze sa uz budit nema a ze to hladom nie je, co ma dost deprimuje a potom sa uchylujem aj k vselijakym drsnym praktikam, ktore nemaju ziadny efekt, akurat ma potom mrzia.
Bohuzial casto maju tento nazor aj lekari
Nastastie moja dr. ma nazor taky, ze sa budi ciastocne aj kvoli svojmu temperamentu zdedenom po nas ![]()
Prajem ti vela sil, my vstavame v noci ovela viac krat, je to na porazenie, ale co uz s nimi?? ![]()
Mozes este skusit, ak si neskusala, jej to mlieko nariedit a postupne prejst na vodu, mozno to pomoze, ak nie, tak sa budi hladom.
Ahoj,
my jsme na tom jako Gothic, taky pořád kojím a taky mám dítě, co toho přes den moc nesní - tedy je to o hodně lepší, než dřív, ale proti ostatním dětem nic moc. Taky se snažím do ní přes den nacpat co se dá, dávat jí i hodně pít a omezovat kojení, ale pořád se mi budí v noci po 2-3 hodinách. U nás je to horší o to, že je zvyklá u prsa usínat a v noci, když se vzbudí, tak ji prostě nic jiného neuspí. Snažila jsem se ji uspávat jinak, zkoušela omezovat noční kojení, ale zatím bez úspěchu. Nechat plakat u nás nepomáhá - taky na to nemám nervy, je mi jí líto - tak ji vždycky hladím, broukám, šeptám, zpívám - a nic, brečí a když náhodou usne, tak je za chvíli zase vzhůru, takže výsledek je nevyspalá naštvaná máma a plačící naštvané dítě, které se - je-li mu vyhověno - hladově přisaje s povzdechem (jako konečně!), napije a usne. Takže podle mě to může být hlad nebo žízeň.
Doufám, že z toho vyrostou nebo si to časem nechají líp vysvětlit. Já bych za jedno-dvě buzení v noci byla šťasná, teď se díky rostoucím stoličkám budí i po hodině … jsem jako po flámu ![]()
Kaa + Bea
Taky se přidávám…Anča nad ránem vyžaduje svoji lahev s kaší…asi bych to mohla odbourat,sice by to stálo drobet slziček,ale šlo by to.Jenže,má alergii na KM,takže je pouze na Nutrilonu Pepti,nesmí žádné mléčné výrobky a já do ní jinak ten 0.5l mlíčka denně nedostanu.Tak má ovocno-mléčnou kaši večer a k snídani řídkou z láhve.
Navíc,je to ranní ptáčátko a takhle vstává místo v půl páté v šest…
Ať už má hlad,nebo ne,sice se nevyspím,ale myslím,že je to takhle dobré pro obě ![]()