Placená VŠ - alimenty

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4620
21.1.14 21:30

Takže oprava:
Za nezaopatřené dítě se považuje dítě do skončení povinné školní docházky, nejdéle však do 26. roku věku (§11 zákona č. 117/1995 Sb.), jestliže:

se soustavně připravuje na své budoucí povolání nebo se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz;
z důvodu dlouhodobě nepříznivého stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost.
Po skončení povinné školní docházky se do 18. roku věku považuje za nezaopatřené dítě také dítě, které je vedeno v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na hmotné zabezpečení (např. nesplňuje podmínku, že v posledních 3 letech odpracovalo alespoň 12 měsíců).

Dítě, které je poživatelem plného invalidního důchodu, nelze považovat za nezaopatřené dítě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41951
21.1.14 21:33
@geilens píše:
Takže oprava:
Za nezaopatřené dítě se považuje dítě do skončení povinné školní docházky, nejdéle však do 26. roku věku (§11 zákona č. 117/1995 Sb.), jestliže:

se soustavně připravuje na své budoucí povolání nebo se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz;
z důvodu dlouhodobě nepříznivého stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost.
Po skončení povinné školní docházky se do 18. roku věku považuje za nezaopatřené dítě také dítě, které je vedeno v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na hmotné zabezpečení (např. nesplňuje podmínku, že v posledních 3 letech odpracovalo alespoň 12 měsíců).

Dítě, které je poživatelem plného invalidního důchodu, nelze považovat za nezaopatřené dítě
:palec: přesně :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
21.1.14 21:34

@Keyllah nemusíš psát bohužel, není to můj případ jen mě zajímalo jak to je :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
21.1.14 21:35
@geilens píše:
Takže oprava:

Dítě, které je poživatelem plného invalidního důchodu, nelze považovat za nezaopatřené dítě

takže jako 16 leté dítě které nebaví škola a do práce se mi nechce alimenty dostávat budu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4620
21.1.14 21:37

@anickadomnik jo, pokud rodič nedokáže, že máš podmínky ale nepracuješ schválně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41951
21.1.14 21:38

@anickadomnik A teď si představ, že to dítě třeba vystřídá 3 střední školy a pak třeba 5 vejšek a stále se připravuje na budoucí povolání :-)) to jsou teprve „oříšky“ pro soudy :-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Padre Paolo
21.1.14 21:39
@Keyllah píše:
Rozsudek, že pro nezletilého platí i po nabytí zletilosti? Ale na to sám o sobě rozsudek není, protože on automaticky platí ten poslední v dané věci, dokud není někým iniciován jeho změna/zánik…Ani judikát na to podle mě nenajdeš, není tam žádný právní problém ke kterému by se měly vyjadřovat vyšší soudy.
Takže vaříme oba z vody. Já tam právní problém vidím - po nabytí zletilosti mají vyživovací povinnosti oba rodiče, proč by měl jeden zdědit starý rozsudek a druhý být vysmátý?
@anickadomnik píše:
@Padre Paolo a komu by dle tebe měla matka ty 2000 vyučtovávat?
@Keyllah píše:
Trochu sci-fi když ho má v péči :-)) a to by kontroloval kdo, jestli tak opravdu přispívá, když ho má v péči?? Kdo bude počítat, kolik vody dítě spotřebovalo, kolik energie, kolik jogurtů mu maminka koupila atd…Takový rozsudek jsi neviděl, protože takový žádný není :-))

Nejde o to vyúčtovávat to, ani teď se nevyúčtovává výživné od otce. I otec pečuje v době „styku“ a má další náklady. Ono by se docela dost věcí pročistilo, kdyby výše vyživovací povinnosti byla určena oběma rodičům podle dikce zákona. A určilo se, kolik tak utratí v době své péče z vlastního příjmu a kolik se bude přesouvat mezi rodiči.

• Citovat
  • Upravit
41951
21.1.14 21:42

@Padre Paolo Tak oba z vody rozhodně nevaříme :lol: stále platí, co jsem Ti psala…pokud mi nevěříš, co kdyby jsi se skočil podívat na nějaké soudní jednání? Než aby jsi tu vařil z vody a podával nepřesné info? Tam by jsi to viděl v praxi a bylo by.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66871
21.1.14 21:43

@Padre Paolo vyživovací povinnost oběma rodičům určena není, takže jsme u hospodských plků

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
21.1.14 21:44
@Padre Paolo píše:
Nejde o to vyúčtovávat to, ani teď se nevyúčtovává výživné od otce. I otec pečuje v době „styku“ a má další náklady. Ono by se docela dost věcí pročistilo, kdyby výše vyživovací povinnosti byla určena oběma rodičům podle dikce zákona. A určilo se, kolik tak utratí v době své péče z vlastního příjmu a kolik se bude přesouvat mezi rodiči.

to je trochu divný, u mě například nepoužitelný, já nemám příjem žádný, těžko by mi nějaký soud vyměřoval výživné, přesto do syna investuji 8000 měsíčně z peněz mého manžela (není biootcem) co by se vyřešilo tím že by mi soud přikázal vyživovat syna nějakou hodně směšnou částkou dle výše mých příjmů samozřejmě, když ve skutečnosti bych stejně investovala stejnou částku jako dosud

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41951
21.1.14 21:44

@Padre Paolo k Tvému"..po nabytí zletilosti mají vyživovací povinnosti oba rodiče,.." Ty si myslíš, že v momentě 18 narozenin vystěhuje maminka dítě z bytu nebo jak??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41951
21.1.14 21:47
@blecha72 píše:
@Padre Paolo vyživovací povinnost oběma rodičům určena není, takže jsme u hospodských plků

Asi tak :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Padre Paolo
21.1.14 21:51
@anickadomnik píše:
je ale starostí zletilého dítěte o výživné požádat i od druhého rodiče, mám takový pocit že rodič mu do toho už moc kecat nemůže
No právě - a je prasárna, aby jeden z rodičů měl rovnou nabytím zletilosti na sobě exekuční titul a druhý ne.
@Keyllah píše:
Několik let praxe v oboru by nestačilo? :-) rozsudky klientů sem opravdu dávat nebudu :-)
Ne nestačilo. Setkal jsem se s advokáty, kteří několik let radili v rozporu se zákonem, se soudci, kteří několik let rozhodovali v rozporu s Ústavou, až jim v tom musel vymáchat čumák ÚS. Praxe není důkaz - taky mám nějakou praxi a napsal jsem blbost :mrgreen:
@Keyllah píše:
Za situace, že máš splněnou povinou školní docházku a dál dobrovolně ve studiu nepokračuješ a jsi na ÚP? Tak to bohužel…ipřesto. Ikdyž si dokážu představit pár případů, kdy by ti výživné dál náleželo…Příspěvek upraven 21.01.14 v 21:32
Když je na ÚP, tak přece nesplňuje podmínku, že je schopno se samo živit… :nevim:
@geilens píše:
Takže oprava:

Ale vyživovací povinnost není vázána na nezaopatřené dítě (to je definice pro sociální dávky), ale na okamžik, kdy je schopno se samo živit, tj. klidně do smrti, stejně jako je vyživovací povinnost dětí k dospělým rodičům, nejsou-li schopni se živit.
@Keyllah píše:
@Padre Paolo Tak oba z vody rozhodně nevaříme :lol: stále platí, co jsem Ti psala…pokud mi nevěříš, co kdyby jsi se skočil podívat na nějaké soudní jednání? Než aby jsi tu vařil z vody a podával nepřesné info? Tam by jsi to viděl v praxi a bylo by.
Děkuji, chodím k soudu v poslední době častěji, než bych chtěl, a to i jako zástupce, ale výživné jsem ještě takhle detailně neřešil, soustředím se na otázky úpravy výchovy, proto jsem se nějakých chyb u výživného dopustil. Učený z nebe nespad' a blbý jako když shazujou, že?
@blecha72 píše:
@Padre Paolo vyživovací povinnost oběma rodičům určena není, takže jsme u hospodských plků
§ 26 z. o.r. (sice platí už NOZ, ale rozjeté případy se soudí podle tohoto, a v NOZ je to podobně, pokud se nepletu)
(1) Před rozhodnutím, kterým se rozvádí manželství rodičů nezletilého dítěte, upraví soud jejich práva a povinnosti k dítěti pro dobu po rozvodu, zejména určí, komu bude dítě svěřeno do výchovy a jak má každý z rodičů přispívat na jeho výživu.
  • Citovat
  • Upravit
102692
21.1.14 21:51
@blecha72 píše:

Tak vyživovací povinost mají oba rodiče vždy ne? To že se ne vždy určuje soudně výživné je už druhá věc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4620
21.1.14 21:54

Mimochodem je to věc dítěte (pokud je zletilé) kterého z rodičů bude drbat o alimenty. Pokud by nastala situace jakou si tu někdo představuje, jako že matka v 18ti přestane živit, může jí dítě žalovat o alimenty stejně jako otce. Takže ubížení tatínkové, příště si spíš hlídejte kam ho strkáte, když se Vám nechce platit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna