Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@geilens píše:
@j.a.n.i1 já nevím jak to je napsané ale logicky myslím že alíky se půatí na nezaopatřené dítě, ne nezletilé. Pokud dítě od 17 maká na plný úvazek a nastuduje tak nemá dle mého nárok na alimenty
Tak logicky jasně, ale bohužel zákony nejsou logické a soudy taky podle logiky nerozhodují…
@j.a.n.i1 píše:
Jo, je staršího data.
Pak to stejně soudce přehodnotí, záleží na době, kdy to přijde k projednání.
@blecha72 píše:
Pak to stejně soudce přehodnotí, záleží na době, kdy to přijde k projednání.
Ne, mě šlo spíš o to, že vyživovací povinnost trvá dále, to je jasný, ale už mi to přijde na základě tohoto rozsudku po dosažení plnoletosti nevymahatelné a tedy by se musela podat žaloba k soudu a nikoliv exekuce, jak tu někdo navrhoval., ne?
@hBod píše:
To je právě proti dobrým mravům..
Proti dobrým mravům je neplacení výživného na nezaopatřené dítě.
Je to „nezaopatřené“ dítě - tedy pokud se připravuje na budoucí povolání i po 18. Po 18 se pokračuje automaticky dál, žádný rozsudek se neruší, nemění. Je i vymahatelný ikdyž už jí bylo 18. Nároku na alimenty dítě pozbude pokud už se nepřipravuje na budoucí povolání, začne chodit do práce, vdá se atd…ale opět ne automaticky, že se tatínek rozhodne, ale musí to projít přes soud. Takže i např. v 23 letech dítěte musí platit výživné na základě rozsudku např. z doby kdy dítěti bylo 5/10/15, podle posledního platného rozsudku, ovšem za situace, že je dítě stále „nezaopatřené“. Na druhé straně, pokud v 18 letech zběhnu ze školy, začnu pracovat, už mi výživné nenáleží.
@hBod píše:
@blecha72Takhle se tu můžeme přít do nekonečna..
Tak ono není moc o co se přít…pokud je dítě „nezaopatřené“ má nárok na výživné od svých rodičů…tak je to ze zákona a platí to i obráceně.
Tak jsem trochu popátral a zatím mi z toho nic jednoznačného nevypadlo. V rozsudcích se zpravidla píše, že otec bude přispívat na výživu nezletilého AB částkou XY k rukám matky. Z logiky věci, nabytím zletilosti tento rozsudek přestává mít relevanci, protože už se nejedná o nezletilé dítě a matka by neměla prachy dostávat, jednalo by se o bezdůvodné obohacení. Tedy vyživovací povinnost by měla trvat, ale nikoliv úpravou takovým rozsudkem. Takže skutečně jsem zatím nenašel právní názor, že automaticky se rozsudek mění dosažením zletilosti dítěte tak, že otec je povinen přispívat na výživu zletilého k rukám zletilého. Pokud je tu někdo, kdo skutečně se v tomhle detailně orientuje, budu rád za odbornější názor. Dle mého názoru by po nabytí zletilosti mělo dojít k dohodě zletilého a obou rodičů, jak budou svou vyživovací povinnost nadále plnit. Pokud k dohodě nedojde, musí být výživné určeno na návrh zletilého a to tak, že soud nemůže do navržené výše výživného kecat, buď schválí navrženou částku nebo odmítne, neboť už se nejedná o tzv. beznávrhové řízení.
@Keyllah píše:
Je to „nezaopatřené“ dítě - tedy pokud se připravuje na budoucí povolání i po 18. Po 18 se pokračuje automaticky dál, žádný rozsudek se neruší, nemění. Je i vymahatelný ikdyž už jí bylo 18. Nároku na alimenty dítě pozbude pokud už se nepřipravuje na budoucí povolání, začne chodit do práce, vdá se atd…ale opět ne automaticky, že se tatínek rozhodne, ale musí to projít přes soud. Takže i např. v 23 letech dítěte musí platit výživné na základě rozsudku např. z doby kdy dítěti bylo 5/10/15, podle posledního platného rozsudku, ovšem za situace, že je dítě stále „nezaopatřené“. Na druhé straně, pokud v 18 letech zběhnu ze školy, začnu pracovat, už mi výživné nenáleží.
Máš k tomu nějaký slušný judikát nebo aspoň rozsudek, že rozsudek pro nezletilého platí i po nabytí zletilosti? Když se mění adresát výživného? Když zároveň vzniká i vyživovací povinnost druhého rodiče? Docela mě to zaujalo jako právní problém.
Příspěvek upraven 21.01.14 v 21:16
@Keyllah píše:
ze zvědavosti co bude když zdrhnu ze školy v 16 nebo 17 a nahlásím se na pracák, protože mě škola nebaví a do práce se mi nechce? Bude ještě dva roky dostávat alimenty?
@Padre Paolo Jo, zajímalo by mě to samé, taky bylo v rozsudku uvedeno, že se výživné stanovuje pro nezletilé dítě, nikoliv pro nezaopatřené…
@anickadomnik píše:
ze zvědavosti co bude když zdrhnu ze školy v 16 nebo 17 a nahlásím se na pracák, protože mě škola nebaví a do práce se mi nechce? Bude ještě dva roky dostávat alimenty?
Jo, to bude… A nejen dva roky, dokonce i nad 26 let, jak jsem teď zjistil.
@anickadomnik píše:
Pokud otec nedá k soudu návrh na jejich zrušení, tak ano.