Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Mě to přijde, jakoby teď z něho chtěly vytřískat peníze, ať má dcera do začátku :-/ místo aby si mákla…
@Teruna000 píše:
Mě to přijde, jakoby teď z něho chtěly vytřískat peníze, ať má dcera do začátku :-/ místo aby si mákla…
tak tak
@frankness píše:
Ještěže má můj syn teprve 3měsíce a nehrozí, že by se dcera zakladatelky stala mou snachou. Žalovat svého otce v momentě, kdy končím soukromou školu, na jejímž školném se otec, který s námi už 15 let nežije, podílelNavíc dcera už je teda dospělá ženská, která končí školu a snad by se měla v první řadě o sebe postarat sama, ne? Podle výše alimentů její otec asi milionář nebude, tak snad pro ni už udělal dost…
Tak ono ty vztahy jsou někdy fakt složitý
. Já sama nevím, zda bych se nezachovala stejně jako zakladatelka? Školné platily napůl, takže i šaty a jídlo a další výdaje by měli jít napůl. Proč by měla zakladatelka platit vše sama, jenom protože on přistoupil na to že jí zaplatí půlku školného a pak nepošle alimenty na výživu? A nemyslím si, že je zakladatelka milionářka
.
A navíc z příspěvků dost cítím, že otec se s dcerou zřejmě nevídá, takže na ni kašle a tak nevidím důvod ho nedat k soudu? ![]()
Tak přeci by ho netahaly po soudech, když ještě potřebovala, aby jí platil soukromou školu, to je přeci jasné, ne?
to až teď, když už je škola zaplacená by se hodilo něco do začátku! Zakladatelko promiň, ale pořád je to 27.000 co dluží versus 50.000 co zaplatil…takže pro mě jasná vypočítavost! Zvlášť když si na soud vzpomeneš až teď, když už ho na školné nepotřebujete!
@jijajija to sice jo, ale proč to neudělala hned jak přestal posílat plnou sumu? Proč si nechala zaplatit školu a ted ho chce žalovat?
Moje máti mi taky dluží alíky za posledního půl roku na škole…ale mě by prostě bylo trapně kdybych se o to měla domáhat soudně…ale to je o lidech, já se prostě nerada o něco prosím, navíc v té době mi bylo 19 a na vysoké jsem si mohla vydělat (a vydělala) sama ![]()
@geilens Ano vždycky je to o lidech. A mě přijde zase vychcaný od jejího otce, že jí přestal platit alimenty. A ono se to dá řešit vždy až když několik měsíců neplatí.
Klobouk dolů, že jsi si sama dokázala uživit. Já nevím jaké to je pracovat a studovat u toho vysokou školu, ale jednoduché to určitě nebylo. ![]()
Nehledě na to, že jednou po něm bude dědit, tak by se měl i on podle toho chovat nemyslíš?
Zakladatelko měl důvod jí přestat platit alimenty? Třeba jestli přišel o práci nebo tak něco?
@jijajija No psala že jí dluží už dost dlouho, ne jen a těch 9 měsíců… já v její pozici bych ho teda hnala třeba po třech měsících, na co čekat x let? o to mi jde, že si nechá zapatit vysokou a až pak to tahá k soudu.
S tou vysokou to beru jako samozřejmost
asi deformace ale děcka co studujou vysokou, tahaj prachy z rodičů a nedělaj ani brigádu bych liskala ![]()
@geilens Jj máš pravdu, ale ono jestli si zakladatelka myslí, že ji bude u soudu někdo chápat tak se plete. Já teď procházím soudním řízením a žádná sranda to není. Soudkyně nepříjemná a otec dítěte se ani neuráčil přijít
.
No po této zkušenosti k soudu už zase dlouho nepůjdu
…
@geilens píše:
S tou vysokou to beru jako samozřejmostasi deformace ale děcka co studujou vysokou, tahaj prachy z rodičů a nedělaj ani brigádu bych liskala
JJ, na toto jsem alergická. A zvlášt pokud jde ještě o soukromou školu. Bych ji hnala pěkně makat ![]()
Podstatné je, kolik je dceři. Pokud měl chlap dříve vyměřeno výživné, pak plnoletostí tato povinnost skončila a on mohl začít platit jakkoliv. Pokud zletilá požádá o výživné, pak se stanovuje pouze od doby podání žaloby, nikoliv zpětně, pokud soud vyměří nižší, pak dokonce musí vracet i spotřebované výživné. Co se týká promlčení, tak obecně výživné má promlčecí dobu 10 let, ale každá jednotlivá splátka 3 roky. Takže pokud je dcera 21 let a více, pak na dlužné výživné jako na nezletilou už nedosáhneš. Takže na místě dcery bych oběma rodičům poděkovala, že ji drželi na studiích.
Mimochodem, u zletilých dětí se bere v potaz i to, jak se k povinnému rodiči chovají, pokud ho za studia nenavštívila, pak by soud ani výživné nemusel vyměřit z důvodu rozporu s dobrými mravy.
@Padre Paolo píše:
Podstatné je, kolik je dceři. Pokud měl chlap dříve vyměřeno výživné, pak plnoletostí tato povinnost skončila a on mohl začít platit jakkoliv. Pokud zletilá požádá o výživné, pak se stanovuje pouze od doby podání žaloby, nikoliv zpětně, pokud soud vyměří nižší, pak dokonce musí vracet i spotřebované výživné. Co se týká promlčení, tak obecně výživné má promlčecí dobu 10 let, ale každá jednotlivá splátka 3 roky. Takže pokud je dcera 21 let a více, pak na dlužné výživné jako na nezletilou už nedosáhneš. Takže na místě dcery bych oběma rodičům poděkovala, že ji drželi na studiích.
Mimochodem, u zletilých dětí se bere v potaz i to, jak se k povinnému rodiči chovají, pokud ho za studia nenavštívila, pak by soud ani výživné nemusel vyměřit z důvodu rozporu s dobrými mravy.
Tak to je pěkná mystifikace
kde začít:
Celý tvůj příspěvek je dost mimo, směšný..je to kec.
@geilens píše:
@Keyllah já si říkala že to je nějaká hloupost…
jj, chudák nějaká mladá, nezkušená maminka co si to tu přečte. Aby se třásla, že když otec na truc požádá o snížení a oni to sníží, že bude muset něco vracet! Jako že by mu to vrátila v naturáliích, které pro jejich dítě už spotřebovala? Teda, to mě nadzvedlo…bohužel, jak se říká, papír snese všechno, že?:-)
@Keyllah asi tak, sem přemýšlela že jsem určitě v 18ti nežádala sama za sebe o alíky a kdyby to bylo jak píše Padre tak bych od těch 18ti neviděla ani kačku