Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Takže po právní stránce je to takto - hradit alimenty musí! Pokud máte v rozsudku, že má platit i polovinu školného, tak také hradit musí. Tedy oboje. Pokud to tam ale nemáte, platí to, že alimenty musí, školu nikoli.
Ano ale je povinen se podílet na výživě a myslím že když už na tu školu chodí a na státní se třeba neměla šanci dostat tak to soudce může uznat jako další náklady a uznat zvýšení?
Od soudu má určené alimenty 3 tis měsíčně. Školné platil 2× 25 tis na účet školy, to je navíc, jen z naší domluvy. Dluží dceři na výživném asi za třičtvrtě roku, dcera to chce dát k soudu. On se ale ohání tím, že nemá šanci, ani nárok, že jí přece platil školu. To je naše situace
@Erya Aha, takže po právní stránce takto - ať to dá dcera k soudu, po právní stránce jí to dluží. Nicméně pak počítej s tím, že už od něj další peníze na školné neuvidíte. Dluží ji 27.000, ale dal jí 50.000 takže o morální stránce je to na jinou debatu.
@Erya Myslím, že tohle otec prohraje… na druhou stranu až to prohraje, tak už tipuju, že ji další školné už nezaplatí…
@Erya no když to spočítaš tak nemáš šanci uspět u soudu. A přeji pevné nervy. Snad holky poradi jak z toho ven.
@Erya tak pokud školné platil přímo škole a alimenty dceři neplatil, tak klidně dcera může jít za exekutorem a alimenty vymáhat exekučně - otec nemá jak prokázat, že by byly zaplacené, protože je nezaplatil. to, že nad rámec soudem určeného výživného zaplatil školné, to je od něj velice pěkné, ale nezbavuje ho to povinnosti platit výživné.
je na dceři, jestli po otcovi výživné bude vymáhat, nebo jestli to pojme tak, že když platil školné, tak ho už kvůli dalším penězům nebude popotahovat. je pak ale dost pravděpodobné, že už se otec dál nebude podíle na platbě školného, tak je otázka, nakolik si vymáháním pomůžete a nakolik to jenom poškodí vzájemné vztahy - do toho nevidím, to už je na vašem zvážení.
Příspěvek upraven 21.01.14 v 14:31
@Erya A dcera to chce dát opravdu k soudu? Já osobně bych byla vděčná, že mi zaplatil tu školu a já mohla díky tomu studovat, takže by mě to ani nenapadlo…brala bych to tak, že mi vlastně platí víc než by musel a byla bych vděčná..
@Erya píše:
Od soudu má určené alimenty 3 tis měsíčně. Školné platil 2× 25 tis na účet školy, to je navíc, jen z naší domluvy. Dluží dceři na výživném asi za třičtvrtě roku, dcera to chce dát k soudu. On se ale ohání tím, že nemá šanci, ani nárok, že jí přece platil školu. To je naše situace
No, ted je otazkou, co je pro Vas vyhodnejsi, ze jo… ![]()
@Keyllah píše:
@Erya Aha, takže po právní stránce takto - ať to dá dcera k soudu, po právní stránce jí to dluží. Nicméně pak počítej s tím, že už od něj další peníze na školné neuvidíte. Dluží ji 27.000, ale dal jí 50.000 takže o morální stránce je to na jinou debatu.
@radkka Jak na jinou debatu? Já jí jako matka těch 50 tis půlku na školné taky dala a navíc k tomu jí živím, šatím, platím knihy, atd… Zcela vše sama, když on nepošle nic.
@Erya píše:
@radkka Jak na jinou debatu? Já jí jako matka těch 50 tis půlku na školné taky dala a navíc k tomu jí živím, šatím, platím knihy, atd… Zcela vše sama, když on nepošle nic.
No, ale oba to delate z „dobre vule“… neni vase povinnost ji skolu hradit. Takze pro nej je POVINNOST poslat ty tri tisice, co ma dane papirove, vice by nemusel ani korunu…