Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj potřebovala bych vedet mam trvale bydl. kde si platím odpady jenže máme chatu v jedné vesnici a přišlo mi ze tam mam dluh na odpadech nikdy jsme nic neplatily a není tam ani popelnice odpad si odvážíme domu. Mate z tím někdo zkušenosti zda musím platit tam i když platím na trvale adrese?
My si na chalupě musíme koupit každoročně kupon, aby nám popelnici vyváželi. Když vám nevyvážejí nic, tak moc nechápu, za co byste měli platit… ![]()
Platíme na zahradě taky přestože tam ani nejsou popelnice kam bychom odpad mohli dávat. A jasme tak bokem, že i kdybychom si polenici pořídili tak by nám ji stejně nevyvezli.
Ahoj, naši mají trvalé bydliště normálně v bytě ve městě a 20km od bydliště mají v lese u jedné vesnice chatu. Nikdy tam odpad neplatili, protože tam ani nikde v lese popelnice nejsou. Odpad si vozili domů, protože ve vesnici za lesem, kam jezdí na nákup, tak mají popelnice zamčené a taky to není kam vychodit. Letos poprvé jim přišla složenka na odpad, že mají začít platit. Naši jsou z toho taky na větvi. Ale dluh jim teda nepřišel, budou platit jen do budoucna
Ale otec se stejně na to půjde zeptat, protože jim není jasné, kam mají odpadky vyhazovat, v lese popelnici těžko dají a jinak vozit to do vesnice? To mi příjde směšný. Jezdí tam hlavně o víkendech, přijedou tam v pátek večer a domů jedou v neděli večer, takže za víkend do vesnice ani nejedou, tak jen tak extra s odpadkama tam taky jezdit nebudou a vyhodí si to až doma. Tak nevím, jak pochodí. Popelnice ve vesnici by stejně využili pouze o dovolené, takže dva týdny v roce, kdy jezdí do vesnice nakupovat, tak to by přicházelo v úvahu.
Já teda mám pocit, že je povinnost platit, ať už popelnice je či ne - ono by pak spousta lidí popelnici neplatilo a rozváželi by odpadky kde to jde nebo vyhazovali někam do pangejtu. Asi to teda bude mít každá obec upravené nějakou vyhláškou, ale já to zažila už před x lety, víkendový domek a musela být popelnice povinně, i když bychom si ty odpadky odvezli.
Takže asi záleží na tom, jak to má která obec upraveno a nevědomost v tomto případě neomlouvá, pokud je tam stanovená povinnost platby svozu odpadků ![]()
@Gladys Ale ty pleteš hrušky s jabkama… Je rozdíl mít povinně popelnici a nebo jen platit odpadky, ale bez popelnice!!! Pokud mi budou u chaty v lese zajíždět každý týden popeláři, tak ok. Ale nemít nárok na odvoz odpadu a přitom ho paltit??
@Kamila Jakub no ale ne všude se odpadky řeší popelnicí… Třeba v bytě nemá každý byt popelnici a platí se za osobu. Já ty vyhlášky neznám, ale proč by nemohl být poplatek na chatě za nemovitost, s tím že obec poskytne nějaké např. veřejné popelnice. To se bude muset zakladatelka informovat na svojí obci, jak to tam mají ošéfované
@Gladys Jak jsem říkala, naši mají platit za chatu v lese, už do dubna. A zatím nikde žádnou popelnici vyhrazenou nemají, k chatě popeláři samozřejmě nejezdí. V obci má každý svoji popelnici zamčenou a pak jsou popelnice jen v obecním úřadu na tříděný odpad, ale tam to mají ve dvoře, takže o víkendu je tam zamčeno a člověk se tan nedostane, takže víkendový chatař má smůlu. Jediné místo, kam se dají vyhazovat odpadky je jeden kýbl od Algidy u místního obchodu. Tam když vyhodí odpadky všichni z chatařské oblasti za vesnicí, tak to budou mít místní radost ![]()
Platime. Koupili jsme si na chalupu svoji popelnici, platime vyvoz jednou za ctrnact dni (cela popelnice by se zaplnila asi dvakrat za rok
). Platime i v miste trvaleho bydliste.
My mame chatu a odpad se resi tak, ze v obci je kontejner pro chatare a odpad se tam plati.
Ale pokud to vozite pryc/neni to tam kde davat, tak bych nic neplatila, nebo to apson zkusila ze jste o tom nevedeli a odpad vozili pryc
@Kamila Jakub nesnaž se do toho motat logiku, tohle je byrokracie.
Dám příklad, když si já pořídím tv a anténu, vznikne mi povinnost platit poplatek. Je úplně jedno, že na veřejnoprávní tv nekoukám a dívám se výhradně na novu, ta moje povinnost platit poplatek tam je. Stejně tak předpokládám, že u vás vznikla povinnost platit poplatek, že každá nemovitost v obci platí za nějaký druh svozu odpadků, buď má někdo popelnici přímo při domě, nebo je někde vyhrazená popelnice, kam může dotyčný odpadky vyhodit. Je potřeba zajít na obec a zeptat se, za co platím, jaká je mi za poplatek poskytovaná protislužba. Možná budete překvapení, že je někde vyhrazený kontejner na směsný odpad ![]()
Já nevím, jak to ta vaše konkrétní obec má ošéfováno, tudíž ti nemůžu říct, je to tak a tak, nicméně tohle je můj hrubý odhad celé situace a myslím si, že ta povinnost platit odpad vznikla na bázi nějaké vyhlášky. Pokud má obec www stránky, mrkni se na ně a zkus si tam vyhledat, zda tamněco nepíšou
@Sintavska Poplatky za odpad musi byt stanoveny obecně závaznou vyhláškou obce (je to podle zakona o místnich poplatcich). Najdi si ji na webu obce nebo si zajdi na obecni urad, kde se to dozvíš. Jinak chataři plati skoro všude, vetsinou obec zajištuje na nekolika mistech kontejnery, ktere jsou jim k dispozici.
Povinnost platit poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů se podle zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen zákon) vztahuje na každou fyzickou osobu, která má v obci trvalý pobyt a na každou fyzickou osobu, která má ve vlastnictví stavbu určenou nebo sloužící k individuální rekreaci, ve které není hlášena k trvalému pobytu žádná fyzická osoba.
zdroj
Podle mě je to dané tímto ![]()
@Gladys Opět motáš hrušky s jabkama. Když si koupíš anténu, tak zaplatíš a máš možnost dívat se na všechny stanice. To, že svoje právo nevyužiješ a nedíváš se je jen tvoje věc. Ovšem sousedům na chatě paní na obecním úřadě řekla, že věc je v řešení, teprve se řeší, kam budou chataři odpadky moci vyhazovat, že zatím to musí vydržet. A přitom za odpad budou paltit ročně a to od dubna 2013! Takže už čtyři měsíce mají paltit, ale přitom popelnice vyhrazené nemají a to se teprve řeší
Takže mají paltit, ale přitom odpadky nemají kam vyhazovat. Takže k anténě nepřirovnávej.
@Kamila Jakub nemotám jabka s hruškama a to, že se byli zeptat a opravdu žádná popelnice vyhrazená není jsi předtím nikde nenapsala. Nejsem jasnovidec. Pokud by popelnice v obci nebo kontejner vyhrazena byla, tak je pak úplně fuk, jestli jezdí jenom o víkednu, protože je nikdo nebude hlídat, jestli tam jsou fakt jen o víkendu. To je zase jejich svobodná volba tam jezdit jen o víkendu a odvážet si odpadky výhradně s sebou. Proto ta analogie s anténou, obojí je veřejně poskytovaná služba, za kterou musím platit na základě vlastnictví (antény, nemovitosti) a je na mojí svobodné vůli, zda ji využiju.
Pokud tam ale jsou konťáky na tříděný odpad, tak je otázkou, zda to taky už není poskytovaná služba obcí majiteli nemovitosti ![]()
Jinak ale pokud je to „v řešení“, tak by mě nasrali a příští pytel s odpadky by jim letěl na dvůr přes zamčený plot, ať si ho teda zpracují, když nejsou schopní zajistit konťák na směsný odpad, to zas ne že ne ![]()