Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
jen Tě chci „utěšit“ že náš prcek také jako miminko plakal, tedy jen když jsem ho položila do postýlky a chtěla si něco udělat. Jak bude růst a zajímat se o okolí bude lépe.
Nám se to brečení teď ale vrátilo, jakmile ho položím na deku, do postýlky…prostě když ho nemám v náručí tak hned spustí šílený řev a nepřestane, dokud ho nevezmu-to je okamžitě samý úsměv. Máte s tím také někdo zkušenost? Doufám, že je to jen období a brzo to přejde. Už mám ruce vytahané jako opice
(má totiž přes 8,5 kg
).
Berča
Také doporučuji knihu Nejšťastnější miminko v okolí od H. Karpa, tahle investice se mi velmi vyplatila. Od té doby dokážu miminko uspat i během 5 minut. Škoda jen, že jsem ji neměla hned, jak se malý narodil, mohla jsem si ušetřit tolik hodin, kdy malý plakal. Teď mi spinká díky těsnému zavinutí 10 hodin!
Jestli má malá bolesti bříška, doporučuji cvičení s nožičkama do bříška a masáže. Taky trošku fenyklového čajíku po lžičkách by mohlo pomoci…
Přeju hodně štěstí.
ahojky však teĎ je pěkně tak choďte hodně venku(samozřejmě po stínech a spíše ráno na čerstvém vzdoušku)- tam ti bude krásně spinkat nebo jak psaly holky dávej do autosedačky přes den(dávala jsem tam Lukáška v zavince a on když potřeboval tak si tam usnul,miminka spí většinou dost tvrdě takže pak můžeš přenést do postýlky), kdyby měla bolení bříška tak tam se jí pěkně uleví.
Jinak při dlouhém řvaní to bývá nejčastěji bříško- ale zase se říká spíš u kluků, ale i tak doporučuje se v takových stavech dítko ponořit do kyblíčku a voda min. těch 37 spíš 38st.:-) snad to pomůže:-)
Jinak všechny mastičky atd u nás zklamaly:-( Malej zhruba do 3 měsíců byl dost plačtivej:-( Teď je to naše zlatíčko:-)
Neboj malá se zklidní a budete z ní mít jen a jen radost:-)
JO a ještě dáváš Sab Simplex- je to na bolení bříška a malému to jako jediné zabralo:-))
A potom taky pozor na růstové spurty 3,6 týden a potom 3 a 6 měsíc, my jsme díky nim přestali kojit ve 4 měsíci- Lukáškovi to bylo málo a řval hlady takže jsme nevydržela to svoje nespokojené dítko a začala dávat Omneo a ejhle jaká byla změna:-)
ALe pokud krásně přibejvá tak to neřeš hlady to nebude, spíš to vedro, teĎ jsou všechny děti protivnější je jim teplo:-(
Pokud bude upařená, tak zase takovou vlažnější vodu a opláchnout a moc nestrojit!!!!!!!!!!!!!
Držím palečky a papa Hana a Lukášek 9 měíců:-)
Ahoj,
nosit v rukou se pořád nedá, ale šátek je geniální věc. Dneska jsem v něm malou dvakrát uklidnila ze šíleného pláče. Uvážu ji došátku, pustím si hudbu a tanším s ní a zpívám. Ten rytmus a můj hlas jí asiuklidní a většinou hned usne. S mimčem na bříšku jde pak dělat cokoliv - já s ní teď zrovnasedím u počítače
ale dá se jít do obchodu, vařit, jíst… Prostě se můžeš normálně postarat o domácnost. Mě sice malá v tom šátku vydrží jen tak dvě hodiny, ale to příčítám tomu, že je takové vedro a hodně se potí. Podotýkám, že má teprve tři týdny! Takže to určitě vyzkušej! Pokud bude v šátku pořád plakat, zkus jít ven a rychle jdi - ten rytmus chůze mu připomene dobu, kdybyl v bříšku a měl by se uklidnit!
Pro Berču: my jsme takových období měli ještě několik, nejhorší to bylo někdy v 6-7 měsících a pak znova okolo roku, naštěstí to nikdy netrvalo dlouho. Je fakt, že bez šátku bych tehdy doma neudělala NIC.
Ahoj, náš malej pokud mu neotročíme, tak taky brečí… Nejspokojenější je u prsa a na míči. Nesnáší se chovat naležato jako miminko, musím ho mít ve svislé poloze u ramena, aby měl přehled a dobře viděl. Myslím, že u něj je největší problém, že se nudí… Hrací postýlku jsem mu vybavila hračkama, ale vleže je prostě nerad. Takže ho tam odkládám jen když usne nebo si potřebuju odskočit, nasnídat atd… Teď jsem tu měla na dva dny mamku a byla v šoku! Tohle prý v životě neviděla, my jsme všichni tři byli strašně hodný, dokázali jsme si sami vyhrát v postýlce atd… Já jsem v pohodě, zvykla jsem si na to, malej prostě potřebuje pozornost a nestačí mu jen tak nezajímavě se chovat, v noci vyspím sice ne do syta, ale stačí mi to. Mamka mě kapku rozhodila, tak jsem ho zkoušela nechat brečícího v postýlce, nevrhala jsem se na míč při prvním zakňourání atd. Výsledkem bylo neutišitelné miminko do půlnoci. Prdím na to a budu dál nosit, houpat, skákat, budu otrokem svýho sluníčka. Na výchovu je myslím ještě času dost:). Co mě ale fakt štve je, že nevydrží ani v kočárku… Z korbičky totiž nevidí! A do sporťáku daleko, ach jo…
Ne snad, že bych to někomu přála, ale jsem ráda, že jsem narazila na toto téma, protože u nás je to naprosto to samé. Máme 5 týdenní holčičku, která spí tak maximálně 10 - 12 hodin/24 hodina a zbytek se jí musím plně věnovat (chovat, povídat) jinak brečí. Je to opravdu hodně, hodně vyčerpávající a někdy to ve mě vzbuzuje zoufalství. Obzvlášť pokud mi všechny kamarádky tvrdí, že jejich dítka spaly od rána do večera a jediný problém byl je vzbudit jednou za 5 hodin na jídlo. To naše malá by mohla jíst pořád a mám problémy udržovat alespoň 2hodinové rozestupy. Ach jo.Všichni mě utěšují, že se to po šestinedělí, maximálně ve 3 měsících zlepší, ale jak to tady čtu, tak to taky není 100procentní.Snad to nějak zvládnem a blechy nás nesežerou. Má to alespoň jednu výhodu - už teĎ jsem na své původní váze, jak nemám čas jíst a neustále musím s malou v náručí pochodovat.Takže všem s podobnými problémy přeju pevné nervy a kdyby náhodou někdo přišel na nějaké univerzální řešení, tak prosím - SEM S NÍM.
Zdraví Evropanka
Evropanko, já jsem 2hod. rozestupy vzdala a kojím jak si řekne. Někdy je to už po hodině, někdy po třech, přestala jsem sledovat čas, akorát jsem z toho chytala nerva. Žádné bolení bříška z toho nemáme. Jen klasika - prdy - jako každej jinej.
Dnes vyrážím ven poprvé s klokankou, když nebere kočár, tak snad aspoň tohle. Jinak už nevím a budu sedět pořád doma na zadku:). Teda co to kecám, na míči… K tomu se přidaly hemeroidy je to fakt super!
Holky nezoufejte,někde jsem dokonce četla,že teď jsou miminka plačtivější.Já měla to samé.Nebo trochu ještě mám
Jen chování a kojení,doma jsem neudělala nic.I jsem ze začátku odkládala veškeré návštěvy,protože jsem myslela,že jsem jako matka úplně zklamala,když mi mimčo pořád brečí a když ho někdo chce pochovat,tak záchvat.A já myslela jak budu mít vzorné dítko,věčně se smějící,z kterého bude každý poprděný a mně budou plácat na rameno,jak to s dětma umím…HAHAHA Ale zlepšilo se to postupně,nebo jsme si zvykli??
Ale doteď je malej nejspokojenější,když s ním někdo chodí,má rozhled atd.Kdežto nějaké nečinné sezení ![]()
Ahojky holky, díky za podporu, jsem fakt ráda, že v tom nejsem sama. Mě už napadali i takový věci, jako že mě mala nemá ráda, seděla jsem s ní na míčí teda spíš hopsala a brečela jsem, že mě nenávidí. V kočáru mi taky brečí, tak ji nosim na ruce a kočár tlačim, fakt děsný. Uklidňuje mě, že některé z vás píšete, že se to zlepší…no už aby to bylo. Myslela jsem si taky, že budu mít vzorný dítě, ale i tak je to moje zlato. Jen jsem občas dost vyčerpaná. Díky díky díky za podporu. Pa Karolína
PS: kdyby někoho ještě napadlo jak mimi utišit, tak napište
jo, ještě jsem si vzpoměla, někdo mi doporučil knížku Něžná náruč rodičů, máte s ní někdo zkušenost? pomůže nebo poradí v něčem?díky
Ahoj, já už jsem výše doporučovala to „Nejšťastnější miminko v okolí“. Knížku „Něžná náruč rodičů“ jsem taky četla a jen mě hrozně vystresovala. Pro moje miminko se prostě nehodila. Jen jsem z ní získala pocit, že všechno dělám špatně, že jsem špatná máma, že svému mimi nerozumím, že mu zadělávám na kompikace do budoucna. Tím nechci říct, že je autorka paní Kiedroňová špatná, viděla jsem jí na přiloženém CD a také v TV, má k dětem určitě pěkný vztah, ale prostě PRO NÁS to nebylo. Na uklidněnou, nyní je náš Mates pohodový, má rád ostatní děti, je aktivní, usíná sám bez problémů, nebrečí. Stále ale má vysoké nároky na rodiče, trvale se mu musíme věnovat, dávat pozor na „přetažení“, dbát na dostatený spánek a pravidelný režim. L.
Ahoj,
taky jsme měli plačtivou holčičku,trvalo to první tři měsíce.Nepomáhalo nic,než jsem přišla na to,že jí kojení nestačí a pláče hlady.Tak jsem se vykašlala na doporučení kojit po dvo hodinách a po dobu 15min.Nechala jsem ji u prsa třeba hodinu i víc,malá se dostatečně napila,pak na hodinu usnula a znovu hurá k prsu.Byl to šílený kolotoč,nedělala jsem nic jinýho než kojila.Kolem třetího měsíce najednou nastal zlom.Malá pila pět minut a konec,myslela jsem,že jsem přišla o mlíko nebo že je malá nemocná.Letěla jsem k doktorce,ale ta mě uklidnila,že malá už má sílu a mlíko vypije rychle,že jí to tak stačí.Každopádně vydrž,už to bude jen lepší,Z.
karolinakarolo - přesně chápu tvé pocity, několikrát jsem manželovi plakala, že naše malá mě nemá ráda, že ji nedokážu nijak utišit, jsem matka na baterky apod. Mám v okolí docela dost dětí, ale naše malá originalitka překvapila svým pláčem skoro každého. Díky knížce nejštastnější miminko v okolí se hodně změnilo - nemám nervíky, že ji zavinuji (má silný úlekový reflex), vím jak ji téměř okamžitě utěším atd. Rovnou jsem si koupila nejštastnější batole v okolí
raději do budoucna. Mrzí mě, že se mi ta knížka dostala do rukou až 2 měsíce po porodu - ušetřila bych mé dcerce, sobě a manželovi hodně zbytečně proplakaných hodin. Teď pláče max 1-2× týdně několik min a to předtím hystericky plakala hodiny a hodiny.
Teď je schopná si sama hrát pod hrazdičkou nebo s nějakýma hračkama a já většinou stíhám i uklidit, uvařit a pokecat s kámoškama a malá je hodňoučká a hlavně už mi tolik nepláče
![]()
Držím pěsti, ať máte doma andílky, kteří moc nepláčou ![]()
ještě k příspěvku Susany - naprosto se ztotožňuji. Prodělala jsem před týdnem střevní chřipku, kdy jsem zvracela i vodu a tím pádem malá měla hlad. Takže se jí plačtivé období dočasně vrátilo - mám teď týden příkrm a snažím se přikládat co to jde, aby se mi začlo mléko tvořit…
Takže druhá vlna pláče měla malá hlady a od té doby co přikmuji je fakt v pohodě (přikrmuji cca 1 týden 1-2× denně po kojení)