Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Holky,
potřebuju poradit, uvažuju o chodítku, najednu stranu vím, že se dnes doporučeuje ho nepoužívat kvůli kyčlím, ale na druhou stranu si zase říkám, že by se v něm mimi zabavilo? Jaký máte názor a zkušenosti s chodítky vy? Používaly jste je nebo používáte? A od kolika měsíců?
Děkuju za vaše rady,
Renys
My jsme se s manželem shodli na tom, že chodítko v žádném případě nechceme. A to z důvodu správného vývoje páteře dítěte. Existuje o tom hodně odborných článků, proč pediatři chodítka neradi vidí. Ale zkus se zeptat i na názor svého pediatra.
Ahoj, moje sestra ho používala u obou dětí, někdy po 6. měsíci. Nemohla si ho vynachválit, protože se opravdu sami zabavili.
Já ho nepoužívám a ani nebudu.Dcera měla od narození problémy s kyčlema, nosila 5 měs. dečku, tak to nebudu pokoušet. Kdyby byla v pohodě, tak bych přemýšlele, ale asi bych do něj taky nešla.
Nejde jen o kyčle, ale pro dítě je nevhodná vertikalizace, dokud na ni nejsou sami připravený … začnou se sami stavět.
Alenka
Ahojky,
tady je pár starších diskuzí…
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Jinak - můj názor - klasické chodítko ne , aktivní chodítko proč ne
![]()
Peťula
Ahoj!
Nám na rehabilitaci sestřička i neuroložka chodítko nedoporučili.Že je to naprosto nevhodné,dítko ještě není na vertikalizaci připraveno,nemá vyvinuté potřebné svaly a může to poškodit páteř a klouby vůbec.
Taky ho to vlastně brzdí ve vývoji.
Jsem zastáncem nepoužívání chodítek, holky už důvody vypsaly. Myslím, že dítě se v tom nijak nezabaví, akorát to nadělá paseku na tělíčku. Víc se zabaví na zemi, když se naučí lézt apod. Nechci se nikoho dotknout, ale přijde mi to tak trochu jako odložení dítěte (nemyslim to zle). Období lezení je dost náročné pro obě strany, ale pro miminko je dost důležité. A až na to bude připravené, samo si sedne, samo si stoupne a samo začne chodit.
Aktivní chodítko jsme používali, ale až poté, co dcera začala chodit kolem nábytku tak, že už prakticky nepadala, nebála jsem se o ni, už si byla jistá v „kramflecích“, dřív určitě ne…
GaB
já bych děti do chodítka nedala. informací a doporučení a nedoporučení najdeš plno. na názor a posouzení vhodnosti mi to stačilo, a když k tomu přidám svůj názor, že mi to přijde nepřirozené, když dítě nechodí, chvilku sedí - dát ho do chodítka, aby dělalo něco k čemu ještě samo nedospělo a ani ho to nenutí zapojovat vlastní a správné svaly, prostě mi to nepřijde „produktivní“
nevím. jestli nutně potřebuješ dítko zabavit koupila bych mu raději jinou hračku.
Zdenik
tak já jsem na své dítka nikdy chodítko neměla - přišlo mi to zbytečné - neboť když dítko lezlo, tak se zabavilo také - a se zdravotním nebezpečím se chodítko pojí daleko více, než jen takové popolézání..... Dítka sama začala chodit mezi 11-12 m, takže na tu „chvilku“ mi to přišlo vyhazování peněz - to radši hezkou hračku…
Moje neteř byla v chodítku od 5m - maminka ji tam „odložila“ a byla ráda, že se dítko zabaví samo… No, a to bylo u mě něco nepřípustného, takže chodítko jsem od začátku nechtěla…
Věra
Ahoj, tak já chodítko sice taky nepovažuju za nic prospěšnýho, ale taky si nemyslim, že by nějak moc škodilo. Osobně neznám ze svýho okolí dítě, který by mělo v důsledku používání chodítěk nějaký zdravotní problémy, takže i já ho používám. Ovšem s mírou, pouze když potřebuju něco nutnýho udělat. Jediná nevýhoda je, že jakmile někam vyrazim, manžel tam prcka hned šoupne, aby měl klid. Ono když se to vezme do detailů, tak doktoři toho nedoporučujou spousty, a v:,–(im se, že i způsob jakym svoje dítě nosíte v náručí neni vždycky dobrej. Kdybych např. měla zvdat dítě z podložky tak jak se má, tak se za chvíli nehnu já. Takže to podle mě chce rozumnej kompromis.
Ahoj Renys,
napsala jsem o chodítkách článek http://www.ds-soft.info/mimino/view.php?… , třeba Ti pomůže. ![]()
taky jsme se bez choditka obesly a navic dcera mela tri mesice ortopedickou decku, takze bych ji do choditka ani nedala. Pouzivaly jsme aktivni choditko (pri chuzi se o nej dite opira) az kdyz byla jista v chuzi.
Nejen, že může mít zdravotní problémy s páteří atd., ale je to nebezpečné také z hledisky úrazů dětí. Vyděla jsem pár fotek a nebylo to vůbec hezké ![]()
Já bych chodítko nezvolila nikdy.
Chodítko ne,přeskočí se tím nácvik chůze a spuštění správných pohybových mechanizmů,na malých dětech ani následky nemusí být patrné,ale bolesti zad,kyčlí v dospělosti můžou souviset s nesprávným pohybovým vzorcem,tak nač drobkům přidávat do budoucna starosti.
Ahoj.Také se přikláním k názoru chodítko ne ee..není to přirozený pohyb míma.My už se stavíme a chodítko nemám a nechci.Pak bude problém to prodat..A třetí mimi neplánuji..
Ahoj, vím že chodítko neni nic moc, ale naše poslední dítko se bez něj neobejde. Taky jsem tvrdila, že chodítko nee, ale nikdy neříkej nikdy.
Davča byl strašně ubrečený dítě. V kočáře, v postýlce, v lehačce, na ruce, v houpačce, prostě v jakékoli ležící poloze řval. V poloze stojící je to štastné, klidné usměvavé mimčo. Takže jsem ho od 6.neděl nosila na ruce(ve vertikální poloze, jinak ječel), nebo jsem s ním seděla a jen tak držela (samozřejmě vertikála), ve 3. měsících začal používat nohy, takže jsem ho držela a on hopsal a pod. Jenomže mám další děti, musim se věnovat i jim, vařit a někdy taky uklidit a s celodenním nošením dítka na ruce to jde fakt těžko(ještě donedávna spal 20-30.minutovky), takže jsem byla moc vděčná za darované chodítko. Samozřejmě, že tam není celej den, dávám ho tam když vařim a 2× za den asi na 15 minut, jinak se mu věnuju, nebo na nás kouká když něco děláme se staršíma dětma.
Pohybově je na tom dobře, od 4.měsíců se obrací, od 5. měs si stoupá za ruce, plazí se, kleká si, už občas popleze po čtyřech, nemám pocit, že by mu chodítko bránilo v přirozeném vývoji.
Musim říct, že chodítko pomohlo hlavně dětem, protože už jsem z toho celodenního nošení byla dost nervozní a oni to začaly cítit, prostě jsem si už někdy připadala jako macecha a bylo mi jich líto.
Takže maminy čekatelky, nikdy neříkejte nikdy, páč nevíte jaký bude vaše mimčo.
Třeba mě budete soudit, ale já bych bez chodítka byla už troska.