Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, myslela jsem to tím, jestli jí přes den moc nechováš a ona v noci vyžaduje také tvojí pozornost. A jestli ti spí přes den hodně, tak může zlobit v noci. Já jsem si to vyzkoušela včera. Moje máma hlídala a nechala malou spát až do čtvrt na šest. Je zvyklá usínat na sedmou někdy na osmou. Včera mi usnula až v půl desáté a nemohla vůbec zabrat. V noci se mi také budila. Měla to celé otočené - přes den spánek a v noci byla vzhůru.
Zoubky by to mohly být, mám staršího syna a ten mi v noci zlobil když mu rostly zuby. Trvalo to tři měsíce než mu vyrostl první zub. Ale to měl i přes den horečky. Má u toho průjem nebo horečky? Nebo jenom takhle zlobí?
Ahoj Vlaďka
Jo takhle,tak jsem to chápala dobře.No Andulku moc nechovám,teda chovám,ale ne nějak extra.Není taková ta,co se musí nutně tahat,vydrží si krásně hrát a máma může internetit ![]()
Spinká dopoledne od narození tři hodinky,odpolední spánky jsou tak od půl hoďky do max. hodiny.A chodí spát v půl osmé naprosto pohodově,koupel,masáž a relax.hudba,nakrmit a unavenou pokládám do postýlky.Chvilku něco vykládá plyšákům a usíná s palečkem v pusince.
Efi,my nedudlíkujeme,nejsem tak zá:,–(itá,tvrdě jsem jí ho nabízela,protože paleček se hůř odnaučuje,ale Anča má vlastní hlavu.Když v noci jen fňuká,tak si dá pomoct nají paleček,ale když řve,tak by se se mnou i prala.Prostě chce jen jediné - prso!!!
Našemu Cipískovy bude za 14 dní rok. První dva měsíce spal u mé postele, pak cca 2 měsíce v postýlce. Balada. Ve20hod. usnul a vstával tak v 6hod. ráno ( bohužel od 7.týdne nekojím )
Pak měl velmi ošklivý průjem kolem začátku 5. měsíce. Shodil skoro celé kilo. Všichni nás strašily nemocnicí…
Od té doby spí v postýlce jen přes den. Teď už taky ne…
Jakmile jej navečer uspím a položím do postýlky, během 20 minut je vzhůru a když budu trvat na postýlce, nebude spát ani jedna partaj v baráku… ![]()
Vypla jsem hodiny, přestěhovala 4× postýlku jinam. Sundala a zase nandala nebesa, mantinel máme, plyšáky máme, dostal usínáčka Chicca, dudlík, pití, jídlo, povídání… nic. Prostě bude řvát.
Tak jej vyndám, uspím. Spí během 2 minut úplně tvrdě.
Když jej položím do postýlky kolotoč si zopakujem a nevyspíme se ani jeden.
Rezignovala jsem.
Spíme spolu v obývacím pokoji na rozkládacím 1apůl lůžku a spíme celou noc.
Usne tak ve 20,30 a probudí se kolem 8hod. ráno.
Občas v noci trochu zapláče ze spaní, ale ani nemusím konejšit, většinou sám zase usne a spí. Šiju si na sebe oprátku, vím.
Ale má to i pozotivum. I přes den spí na „velké posteli“ a tak už uvažujeme o klasické malé válendě. Třeba mu vadí, že se do postýlky nemůže tak roztáhnout a vadí mu žbrdlení… Je nás opravdu plná postýlka.
Taky si dovolím „přihodit“ radu nebo spíš konstatování. Nic nepomůže, světlo, mantinely, atd. Dceři je 13 měsíců a tyhle problémy (časté buzení v noci, málo spánku přes den …) máme od narození. Nejdřív jsme říkali jsou to prdíky, pak zoubky, pak tamto a ono. Prdíky v 5 měs. ustaly, zoubky se vyklubaly a Kamča se stejně budí. Jinak je velice spokojená, čilá, pohyblivá, až moc, taková malá hyperaktivka. Věkem se to trochu lepší, do 3 let to prý přejde. Tak se s manželem těšíme, že se třeba vyspíme až půjde do školy. Trošku nám pomohly homeopatika Sedalia, mohou se užívat od 1 roku. Teď nám pomáhá dokonalé vylítání a vyblbnutí venku. Ale stejně je schopná se v noci budit po 1,5 - 2 hod., ale většinou už je to "jen 2 - 3× za noc. Takže přeji pevné nervy! BaKaLa
Máme stejný problém, naše Beruška má už 9 měsíců a dva měsíce se v noci taky co hodinu budí, uklidní ji jedině prso, nic jiného. Hlad by mít neměla, neboť před spaním sní kaši. Nemáme zatím žádný zoubek, takže to je třeba proto. Nevím. Spí s nama v posteli, takže jsem každé ráno rozlámaná, ale co se dá dělat. Nechávala jsem ji i vyřvat, ale po půl hodině jsem to nezvládla, bylo to hrozné a taky chudáci sousedé.
Tak jsem jednu noc skončila jako permanentní dudlík,a řekla jsem si dost.Zkusila jsem jí jedno kojení odepřít a se zlou jsem se potázala.Anča spustila takovej hysterák,vztekle bušila do matrace,když jsem jí chovala tak do mě,poškrábala mě,sebe a teprve tehdy mi to došlo.
Ono se jí prostě líp spí s „dudlíkem“,než bez něj,a jelikož nedudlíkuje,nahrazuju to já.No a protože mladá po půlhodině vzdala ryk a usnula (byla jsem pořád u ní a hladila jí,mluvila na ní),ještě jednou to v noci v menším měřítku zopakovala,tak jsem asi vyřešila problém.Asi se i tahle malé miminko dá svým způsobem rozmazlit.No, a jelikož mě se únavou začlo ztrácet mlíčko,rozhodla jsem se pokračovat v metodě mírného „násilí“,tj.nedat vždy,ale tak po těch třech hodinách.A světe div se,dnes jsem kojila 3×,a jen jednou malý protest,snadno ukonejšený.
Postel mám vedle postýlky,takže natáhnout ruku a hladit není problém,samotnou jí nenechávám.
Díky všem za rady,doufám,že to bude kdyžtak inspirace i pro ostatní.
Amazonka a Andulka (5 měs.)
Ahoj holky,
já jsem tak ráda, že nejsem jediná, která se v noci moc nevyspí. Můj roční kluk se probouzí nejmíň 2× za noc a musim ho nakojit, jinak to nejde. Už jsem chtěla přestat, ale hrníček s čajem nemá u něj žádný úspěch. Furt čekám na ten zlom, kdy konečně začne spát celou noc, ale to se asi nedočkám. Je fakt, že mu teď roustou zoubky a bolí ho to, ale on se budí i tehdy, když mu nic není. A to se hodně často budí s řevem. Ach jo, já bych spala, až bych brečela, ale co by člověk pro ty svoje děti neudělal, že jo. ![]()
Mějte se.
Jana
Amazonko,
jak dopadla další noc? Mám s naším Andrýskem asi podobný problém. Sice se ho snažím utišit jen v náručí, ale bez úspěchu a nakonec zabere zas jen prso. Dneska se budil každou hodinu (ještě mám navíc pocit, že mám teď málo mlíka, možná proto pije tak často, ale faktem je, že i za normálních okolností pije v noci každé dvě hodiny).
Ulrika a Andrýsek (za týden 4 měsíce)
Ahoj holky,
tak jsem si myslela, že se to u nás zlepšilo se spaním v noci. Týden to bylo v pohodě a zase včera začala zlobit. Budí se mi skoro po hodině. Hlad nemá a brečí, tak jí nechám jestli si nechce říhnout, protože se nají a je úplně tuhá. Ale vzbudí se a trápí jí to. Někdy to tím ani není, jestli se jí něco zdá? Vezmu jí pohoupu a položím tuhou do postýlky. Za dvě hodiny se vzbudí zase, ale to už má hlad. A je to pořád dokola.
Začala zlobit i s usínáním večer. Dříve se uspala u prsa a teď se směje a kouká. Jen jí dám do postýlky, tak začne její rituál, řvaní. Nepomáhá nic, jen nechat trochu uřvat, pak pohoupat a nakonec usne.
Prosím poraďte mi, jak uspáváte večer svou ratolest.
Díky Vlaďka
Takže,noci jsou už téměř v poklidu.Tím myslím kojení po třech hodinách a jen náznak toho,že by se jedlo jindy,který jde snadno utišit.Pro změnu začala zlobit s usínáním,ale to zvládnem!Nechci jí nechat usínat u prsa,takže si chvilku popláče,já jí povídám pohádku a usíná.Dřív to bylo rychlejší,ale asi nejde všechno najednou.
Ulriko,ani u nás náruč nezabrala,ale šlo o to prso nedat!!Takže jen hladit,chlácholit…Bylo to tvrdé
,ale vzdala to první.Já byla přesně jen za dudlíka,nebylo to o hladu.Takže jedinou radu,vydržet a nenechat se ožužlávat.Jinak na mlíko dobře zabírá homeopatikum Ricinus 5CH,5kuliček 5×D pocucat,mezi jídlem,před a po cca 20minut nic do pusy,max.vodu.Díky tomu stále kojím,opravdu to dobře funguje ![]()
Jinak máme zajímavé uspávání přes den,funguje televize.Normálně je schopná prořvat hodinu,ale ukážu jí,že něco jde v bedně,položím na matraci na zemi,kouká se a usíná.No taky metoda,předtím jen kočárek ![]()
Ahoj holky,
tak se hrozím, jestli náš budulínek bude někdy spát celou noc,když to tady čtu…
Jako novorozeně spal vůbec přes den a v noci se budil maximálně 2×.To mi všichni říkali-počkej až mu budou 4měsíce-to si užiješ…Já se smála a nevěřila-jenže ouvej-maličkej začal zlobínkovat nejdříve u rodičů-jezdíme 1×za14dní k jedněm rodičům a dalších 14dní k druhým,aby to bylo spravedlivé-bydlí jedni 150km na západ a druzí 150km na jih.Tak jsem se rozčilovala,že ty návštěvy utneme-budil se i po 30minutách,pak třeba od 2do4nespinkal vůbec,protože si povídal.Musím říct,že nebrečí,jen se převaluje,mne si oči,žvatlá a když si ho delší dobu nevšímám,tak pak teprve začne spíš ale jen nadávat a kňourat. Má postýlku vedle mě a já mám lehké spaní.Tohle ale dělá už i doma-za 2týdny mu bude6měsíců,ke všemu začíná mít problémy s usínáním-večer i ve dne-je ospalý,ale jakmile není venku v kočárku, tak nemůže zabrat ato se pak pere v postýlce s hajánkem ušáčkem,vyhazuje věci z postýlky,nožky mu čučí ze špriclí,hlavičku má na místě nohou a pláče a pláče-to pak vždycky jen přijdeme k postýlce,upravíme ho,pohldíme ,dáme čajík/má ho hroznou spotřebu/,dudlík dle jeho nálady a odejdeme,intervaly prodlužujeme,ale opakuje se to stále,ne že by to po pár dnech ustalo./teď spí dopoledne 30min,po obědě tak hoďku a kolem 16.h ještě tak 20-30min. Včera toto poslední spaníčko vynechal,tak jsem se těšila,jak se vyhajánkujeme a ono nic…/Tak nevím-je pravda,že je trošku živější než ostatní dítka v jeho věku,které známe a příbuzní mají dnes již 4-letého hyperaktivního klučinu a ten se budí dodnes na pití několikrát za noc.
Jinak jsem kdesi v odborné literatuře četla,že se někdy při těžším porodu může stát,že se mimískovi byť jen o kousilínek pohnou lebeční kosti, ty pak tlačí na nerv a dítko je pak nervní a plačtivé,protože jej to i bolí a ke všemu to zjistí jen neurolog.Ale my jsme jinak vcelku klidní a vysmátí.
Dnes jsme to vyřešili-taťka je celý den v práci a já v po nastuzpuji na částečný úvazek také do procesu,tak jsem si chtěla dnes odpočinout,protože už melu z posledníého.Sestra měla hlídat ale ukecali mě,abych jim ho nechala přes noc,takže má mimís dnes premiéru sám bez mámy-chvílema je mi hrozně,že je beze mě,ale když tam volám,tak se zatím pořád směje.Sice si odpočinu,ale už se stejně těším na ráno,až si pro něj pojedu.Lisa
Amazonko,
nemám s homeopatiky zkušenosti, můžeš mi poradit? Ten přípravek na podporu kojení, cos mi doporučovala, to asi nejde sehnat jen tak v lékárně, nebo ano?
Ulrika
Ahoj Lisy,i když to s tímhle tématem úplně nesouvisí, nedá mi to, abych se nezeptala, jak to mimísek bez tebe přes noc zvládl. Taky mě za chvíli čeká nástup do pracovního procesu, takže časem určitě dojde k podobné situaci a zatím z toho mám celkem obavy. Naší malé je osm měsíců. Díky.
Ulriko,tohle homeopatikum se koupí normálně v lékárně bez předpisu,někde ho ovšem musí objednat.Ale opravdu funguje 100%.S homeopatií teprve začínám koketovat,tak zkouším jen pár věcí na své rodině,teprve když vím že,a na co to opravdu zabírá můžu doporučit dál.
Ahoj Cecilko,
tak teprve teď jsme dorazili domů.Ale ráno jsem vyrazila hned-maličkej byl úžasnej a evidentně to snášel líp jak jeho máma
Fňukal jen ve vaně a to asi proto,že tam měl málo vody-my ho koupeme ve velké vaně plné vody-s mámou nebo s tátou.Jinak v noci spinkal líp jak doma a přes den tam naspal taky víc jak doma.Péče o něj byla naprosto bezchybná-sestra nás často navštěvuje a vím,že k dětem mají oba i se svým přítelem vztah pěkný,takže za měsíc to asi zopakujeme. Mé obavy nebyly na místě.Lisa