Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky! Najde se tu nějaká maminka, která rodila na Mělníce plánovaně císařem a měla jen epidurální anestezii (část. narkozu)?
Zítra nastupuji do porodnice, mimčo nám leží KP a má už min. 3,5 kg, takže ve středu 20.3. by mi měli udělat v část. anestezii sekci. Budu 38tt a 5 dní. Máte někdo zkušenost, na co se připravit? jsem z toho už docela nervozní.
Ano, já ho podstoupila:-) plánovaného, jak jsem psala výše… no, příště bych šla do úplné narkozy, ale jinak vše bylo ok ![]()
Nastupovala jsem den předem. Nesměla jsem nic od večera jíst, kontrolovali mi pohyby, ozvy… podepíšete milion papírů a druhý den ráno jsem šla na přípravu, zavedli mi cévku (na močení) a do žíly kanylu, v životě jsem nebyla tak rozpíchaná, jako tenkrát:-D natáhnete na nohy punčochy… no a pak jsem jela na sál, kde mi napichovali do zad epidurál, na to právě nemám dobré vzpomínky, protože se mi anestezioložka nemohla trefit, až asi na 5.pokus… pak už vám tuhnou nohy a jede to nahoru k trupu a pak už to šlo ráz na ráz, plenta přes nohy, abych neviděla dolu, byl u toho i přítel, ale taky nic dole neviděl… když malou tahali, dávali mi kyslík a asi nějaký rajský plyn na obličej, protože to byla teda bolest, ale pak už ji vytáhli, anestezioložka mi celou dobu seděla u hlavy a podporovala mě, že to zvládnu. Malou odnesli vedle, kam šel hned i přítel, jemu ji položili na prsa a mě mezi tím čistili. Pak mi přinesli na chvilku ukázat, to jsem se rozklepalae, rozbrečela, takže mi museli píchnout něco na uklidnění, aby mě mohli zašít (chvíli jsem byla bezvědomí) pak mě přeložili na lůžko a odvezli vedle na porodní box, kde měl malou přítel, dali mi ji na prso a ona se hned přisála:-) pak mě odvezli na Jipku a malou na dětské oddělení, přítel lítal mezi námi dvěma. Na Jipce jsem byla do druhého dne do večera, pak mě pustili už na normální pokoj, nechali mě ještě prospat a ráno mi malou dali. Narodila se 20.3. v 8h ráno a u sebe jsme byli až 22.3. ráno. Ta rekonvalescence ty první dva dny byla krušná, hlavně donutit se postavit na nohy, dojít si na wc, do sprchy… ale jak to zvládnete, pustí vás na normální pokoj za dítkem:-) no a to jsem rodila ve středu, v pátek jsem byla už s ní na normálním pokoji a v neděli jsme šli už domů:-)
Přeji bezproblémový průběh, jestli vás to také čeká! ![]()
@tyna.andilek moc dekuji za zkusenosti
snad vse probehne v poradku. ![]()
Ano, můžete mít někoho u sebe, myslím, že jsme platili snad 700 Kč. Ale přítele tam přivedli, až když jsem měla napíchlý epidurál a přes nohy plentu a pak už to šlo všechno rychle, byl tam snad 3 minuty, to jsem mu drtila ruku a když vyndali malou, tak i s přítelem šli vedle na porodní box… je tam takových zdravotníků, že můžete drtit ruku i někomu cizímu
nevím, zda to za ty 3 minuty na sále stálo
ale pro něj bylo pak úžasné, že mu malou položili do náruče jako prvnímu, mě vlastně až po zašití. Jinak jizvu mám pěknou, vůbec jsem s ní neměla problémy, rodila mě přímo paní primářka Procházková, ale doktoři jsou tam suroví všichni, nemusíte se bát!
@tyna.andilek jee tak to jste me moc uklidnila. Ja tam chci mit kamaradku. Ale nikde jsem se nedocetla kolik se za to plati..
Jsem rada ze pak miminko nebude samotne, ale s nekym kdo k nemu ma blizsi vztah.nez lekar
nebo sestricka.
A po zasiti teda jeste dve hodky lezite i s miminkem a partnerem na boxu a muzete se spolecne radovat z miminka?
Nebo.me.pak hned. odvezou na.JIP a miminko na odd?
No, na boxu nás společně nechali jen chvilku, tak 10min. Ona je to ještě doba, kdy necítíte nohy, jste sešitá… doktoři musí také miminko ještě zkontrolovat… mě odvezli na JIP a asi 3h jsem spala jak zabitá… pak mi malou vozili na JIP, tam mohl být i přítel, ale nikoho jiného tam nepustili, tak nevím, zda tam pustí kamarádku (k porodu asi ano, na JIP netuším). Ale je fakt, že je na Mělníce frmol a občas jsem se musela připomínat, že už jsem malou u sebe neměla třeba 3-4h… Já se naštěstí rozkojila v pohodě, ale bála jsem se toho, tak už na JIP jsem si půjčovala odsávačku, jsem nevěřila, že to opravdu bude fungovat:-D no a když jsme po 48h byli už spolu na pokoji, tak už jsem kojila normálně
tak držím palce, kdy máte termín?
@tyna.andilek no ted jsem 36+4, vcera jsem byla na. kontrole, jsem otevrena na 4cm ale koncem panevnim. Tak cekam co bude…
@tyna.andilek doktorka rikala ze uz se miminko neotoci a napsala mi do porodnice doporuceni o SC
Tak to máte stejné jako já, taky byla naše malá koncem pánevním a i můj gynekolog doporučil SC. Nemusíte se toho nějak extra bát, mě to přišlo jako „běžná operace“. Rekonvalescence je nejhorší prvních 32h po zákroku, než se člověk dokope vstát, ale to miminko za to stojí
Držím palce, ať máte pohodový porod bez komplikací, na který budete ráda vzpomínat! ![]()
Dekuji. Zitra jedem na 1.kontrolu, radsi si vezmu uz veci. Mam bolesti kazdy den. Ale nakonec to vzdy odezni.
Mě seděla malá KP min. od 28tt a to se ještě mohla otočit, ale stejně se neotočila… cvičila jsem a nic… Tak šla ven SC, ale má to oproti normálnímu porodu své výhody (samozřejmě i nějaké nevýhody), ale aspoň je to rychlé a určitě i méně bolestné. Tak držím palce, ať jste oba hlavně zdraví a v pořádku! ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.