Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, máte někdo aktuální zkušenost s plánovaným CS v Břeclavi? Za chvíli mě to čeká a jsem z toho docela nervózní, jak to probíhá a jestli můžu mít u sebe partnera.
Ja Breclav bohuzel nedoporucuji.
Rodila jsem v dobe koronaviru v prosinci 2021. Mela to byt planovana sekce kvuli KP, nakonec se maly narodil akutni sekci.
Porodni oddeleni super, vsichni na sale mili, podporovali me.
ALE:
Manzel nesmel byt na sale (ani mimo covid by nemohl)
Zadny bonding - ani ja, ani manzel. Syna mi prinesli jen na par vterin na pusinku a zas pryc, pak ho jak vanocku v zavinovacce dali na 15 min manzelovi.
Po porodu jsem ho videla az v 5 rano (narodil se v pul 10 vecer). Prvni prisati (i pres hloupy komentar, jak mam mala prsa) skvele, ale cca po 5 min mi ho sestra uskubla od prsu, prej kvuli vysetreni. Pak ho dovezli zas cca po 5 hodinach a tak mi ho vozili az nez jsem byla po sekci schopna se o nej starat. V noci ho nedovezli vubec, vzdy az nad ranem.
Povinne vazeni pred a po kojeni me totalne stresovalo, stejne jako povinnost mit KAZDE rano miminko okoupane a pri vizite v postylce (jako naivni vystrasena prvorodicka jsem poslechla). Nerekla jsem ani nic kdyz na synovi hlavni novorozenecka sestra vsem ostatnim maminkam zacala znicehonic ukazovat dokrm umelym mlekem prstem pres strikacku. Bylo mi pak pouze sdeleno, ze maly je hladovy a MUSIM ho dokrmovat po kazdem kojeni. Ja hloupa samozrejme poslechla. Kdyz jsem v noci ubrecena hledala sestru, aby mi pomohla s kojenim, tak davaly najevo, ze nemaji cas a mely jen komentare typu “musite si to proste vybojovat”.
Podpora kojeni nulova, po chodbe behaly sestry a snad v kazdem pokoji se ptaly, kdo potrebuje dokrm. Ne, kdo potrebuje pomoci s kojenim. Jen dokrm.
Rodila jsem tam jen kvuli kamaradce PA, ale znova bych tam nesla. Sice by si na me ted uz se spoustou veci neprisli, ale sestinedeli a novorozenecke opravdu tragicke. Separace, zavinovacky, sikana prvorodicek. A to uz pisu po vice nez roce, takze to urcite neni v zadnem emotivnim zapalu po porodu…
Abych jen nehejtila, tak ocenuji “tvrdsi” pristup po cisari - 12 h po sekci vstat, osprchovat se, co nejvic chodit, ikdyz jsem se nemohla narovnat. Byla jsem pak celkem rychle schopna postarat se o maleho.
S sebou: plenky, oblecky (v porodnici maji pouze otresne kosilky), zavinovacku (pokud chces) ti pujci. Rucnik, pantofle, nabijecky a vlastni jidlo - hlavne ovoce, zeleninu - strava je tragicka, mela jsem strasnou zacpu.
Poporodnich vlozek meli v porodnici dost, takze svoje jsem si nechala na doma.