Plat pro chůvu - Ústecký kraj

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
4.4.22 13:32

Plat pro chůvu - Ústecký kraj

Ahoj,
bydlíme v Ústeckém kraji a máme půlroční mimino. Měla bych zájem zaměstnat někoho na poloviční úvazek jako chůvu vč. drobného úklidu domácnosti na 20 hodin týdně. Bylo by to na HPP se vším všudy, naprosto legálně, ale nevím, jaký plat by byl slušný. Proto mám pár dotazů do pléna -

• jaký plat je tu normální pro tzv. nízkokvalifikovaná zaměstnání, tzn. u pásu, prodavačka v drogerii a podobně? Berou ti lidé třeba tak 25 - 27 tisíc hrubého? Prosím kohokoliv, kdo bydlí tady na severu a je zaměstnaný legálně na HPP, aby napsal, co přesně dělá na jaký úvazek a kolik za to bere. Zajímá mě to jako východisko pro plat chůvy.
  • jaký plat v návaznosti na předchozí bod je OK pro chůvu? Samozřejmě chci kvalitně zaplatit člověka, který se bude starat o moje dítě (nejdřív bych s ní byla pár týdnů doma a jen bych sledovala, jak se dítěti věnuje, pracovala bych na home office z domova - při péči o miminko to moc nejde). Výhledově bych si představovala, že 1× týdně bude ten člověk (asi teda žena) po prověření dva dny 8 hodin s dítětem sama, 1× týdně 8 hodin v kuse s dítětem, kde se o něj stará, ale já jsem doma na home office, a potom v mé přítomnosti, kdy se starám o dítě já, by 4 hodiny uklízela. Nejradši bych byla, kdyby to byl někdo, kdo má vztah k dětem, klidně starší paní nebo zasloužilá máma, něco takového.

Prosím všechny, kdo chtějí komentovat „proč si děláš dítě, když se mu nechceš věnovat,“ aby se na to vykašlali, zaprvé nemáme babičky a zadruhé si myslím, že může být výhodné i pro dítě, když není 24 hodin denně jen s jedním člověkem a já se můžu realizovat v práci.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26747
4.4.22 14:21

Prodavačky budou mít tak 19 hrubého. Jak to bude při nemoci její, jejich děti nebo dovolenou? Základní nabídka je asi 1000 na den, běžná cena bude 1500 a kvalitní kolem 2000 v čistém. Líbí se mi tvůj systém postupného začleňování do rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.4.22 14:34

@Bubla Bůčková Takže podle tebe na 1/2 úvazek je ta střední hodnota 1500× počet dní práce (tzn 2,5 dne v týdnu, tzn. 4×2,5 je 10 dní v měsíci), to je 15000 čistého? To je sedmnáct tisíc hrubého za poloviční úvazek. Tolik bys dala ty? To mi přijde docela dost, já jsem si říkala, že tak 15000 hrubého na 1/2 úvazek je tak akorát. Ale proto právě sonduju, jak to vidí ostatní, nevím, kolik mám nabídnout, aby se hlásily kvalitní uchazečky.

• Citovat
  • Upravit
1554
4.4.22 15:19

Z mojí zkušenosti, měla jsem něco kolem 13 tisíc čistého, hlídala jsem 24-28 hodin týdně + lehký úklid (skládání prádla, myčka, utřela jsem linku, stoly, semtam zametání, úklid hraček s dětmi).
Moc teda nechápu tvoji představu „potom v mé přítomnosti, kdy se starám o dítě já, by 4 hodiny uklízela“. Co bude 4 hodiny uklízet? Někdo ti za tu dobu uklidí 2 patrový dům, někdo dvě místnosti, to je podle mě úplná blbost. Navíc bych ti jako hlídačka nechtěla drhnout koupelnu, ten lehký běžný úklid je za mě ideál a to se dá dělat s dětmi během dne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
4.4.22 15:26

Ja bych to videla na 18-20k cisteho, pokud je v tom i uklid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.4.22 16:04
@Anonymní píše:
@Bubla Bůčková Takže podle tebe na 1/2 úvazek je ta střední hodnota 1500× počet dní práce (tzn 2,5 dne v týdnu, tzn. 4×2,5 je 10 dní v měsíci), to je 15000 čistého? To je sedmnáct tisíc hrubého za poloviční úvazek. Tolik bys dala ty? To mi přijde docela dost, já jsem si říkala, že tak 15000 hrubého na 1/2 úvazek je tak akorát. Ale proto právě sonduju, jak to vidí ostatní, nevím, kolik mám nabídnout, aby se hlásily kvalitní uchazečky.

Mám poměrně klidnou práci v kanceláři na 5h. Pohybuji se v hodnotách, které tobě se zdají být dost.
Pro chůvu i s úklidem to vnímám jako velmi málo.
Svěřuješ jí to nejcennější co máš.
Navíc si nejsem jistá, zda jsi dostatečně soudna.
Já uklízím až dítě spí, poněvadž i drobný úklid je zbytečný. A zase jsme u toho, jak vnimas drobný úklid. Sama přeci víš, že péče o domácnost je nikdy nekončící proces. Navíc s dítětem.
Jak to chceš ty, tak mám na vnímáno, že tak by to chtělo hodně žen, ale troskotá to na financich.
V tomhle modelu kolem mě fungují dvě rodiny, tu paní hledali velmi dlouho a platí.
Platí hodně, ale jim na penězích nesejde, tudíž nehledají kompromis, nýbrž to nejlepší.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.4.22 16:19

Jinak na Zlínsku si inkasuje dobrá chůva cca 300 Kč hodina, aniž by na cokoliv krom dítěte sáhla.
A tyhle služby jakože chůva a úklid jsou odděleny.
Začínala jsem se studentkami kolem 120 Kč hodina, ale to se nedalo, nespolehlivé, nezodpovědné, bez vlastních dětí, tudíž přenositelnych zkušeností.
Nejsem žádná free matka, takže na to jsem vážně neměla nervy.
Nakonec jsem našla slečnu, která sice vlastní děti nemá, zato často hlídá sestře a byla nucena to dělat zadarmo, takže se z toho vyvinula tahle její činnost, aby ji sestra nevyužívala. Takže ty zkušenosti prostě má a uvědomujeme si velkou míru zodpovědnosti.

Na úklid platíme úplně jinou paní. Nemyslím to nijak zle, ale přijde paní s úplně jinou sociální úrovni a mentalitou, které bych dítě nikdy nesverila, udělá co má a odchází.
U nás jsou to jen okna.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.4.22 16:25

A ještě takový dovětek, tuhle práci dělám jen proto, že máme jste menší děti, takže školka, škola. A zároveň studuji VŠ.
Jinak bych do budoucna nemohla takto fungovat, protože je to opravdu velmi málo peněz.
Navíc se taky do práce a z práce potřebuji nějak dostat, to stojí peníze a v neposlední řadě i čas.
Skutečně to dělám jen proto, abych nemusela být na ÚP a poslouchat hloupé řeči. K uživení to opravdu není. Při představě kolik vydám energie při péči o děti a úklid :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.4.22 17:44
@Anonymní píše:
A ještě takový dovětek, tuhle práci dělám jen proto, že máme jste menší děti, takže školka, škola. A zároveň studuji VŠ.
Jinak bych do budoucna nemohla takto fungovat, protože je to opravdu velmi málo peněz.
Navíc se taky do práce a z práce potřebuji nějak dostat, to stojí peníze a v neposlední řadě i čas.
Skutečně to dělám jen proto, abych nemusela být na ÚP a poslouchat hloupé řeči. K uživení to opravdu není. Při představě kolik vydám energie při péči o děti a úklid :lol:

Jako samozřejmě že 15.000 hrubého je málo peněz, ale tady se bavíme o polovičním úvazku pro nekvalifikovanou pracovní sílu - kdybychom ji měli na full time, to je 30.000,– a to se mi zdá jako docela dobrá částka na Ústí..

Jak píšeš, že ve Zlíně platíte 300,– Kč/hod, to se mi zdá už moc, ale to mluvíš asi o brigádě, kde takového člověka platí na ruku - dosud jsme taky platili úplně jiné částky, když jsme tu měli pomoc „na černo“ - ať na úklid nebo hlídání. Jakmile to přejde na HPP, tak je jasné, že v čistém jde ta hodinovka dolů. 300 čistého na hodinu při plném úvazku je 48.000 čistého, to je přes šedesát tisíc v hrubém, to může požadovat fakt jen nějaká high-end chůva pro celebrity.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.4.22 18:08
@Anonymní píše:
Jako samozřejmě že 15.000 hrubého je málo peněz, ale tady se bavíme o polovičním úvazku pro nekvalifikovanou pracovní sílu - kdybychom ji měli na full time, to je 30.000,– a to se mi zdá jako docela dobrá částka na Ústí..Jak píšeš, že ve Zlíně platíte 300,– Kč/hod, to se mi zdá už moc, ale to mluvíš asi o brigádě, kde takového člověka platí na ruku - dosud jsme taky platili úplně jiné částky, když jsme tu měli pomoc „na černo“ - ať na úklid nebo hlídání. Jakmile to přejde na HPP, tak je jasné, že v čistém jde ta hodinovka dolů. 300 čistého na hodinu při plném úvazku je 48.000 čistého, to je přes šedesát tisíc v hrubém, to může požadovat fakt jen nějaká high-end chůva pro celebrity.

Ale to není nekvifikovane místo. Ty po té chuve chceš péči o dítě.
Nekvalifikovana pozice je uklízečka.
K tomu se studuje VŠ, pro práci v MŠ.
Ty tam jsou doby, kdy za úsměv pohlídala sousedka. Lidé už si velmi dobře uvědomují svou cenu.
Ano, píšu o brigádě, ale slečna mi řekla, že by nešla níž, i kdyby hlídala třeba týden. Je to vážně těžké někoho najít, proto budeš hledat dlouho, sama uvidíš.
A když nemůže tahle, tak někdy musím nárazově využít chůvu a za 500 Kč hodina a když ti napíšu, že málo kdy může, tak mi asi moc věřit nebudeš.
Ano, nelze takto platit pri HPP, ale to už je na vás, jak se domluvíte a koho najdeš.
Já to nakonec občas řešila tak, že jsem dala dítě do jeslí. Všechno ti to věřím a vnímám, ale ta situace je prostě taková a je skoro jedno, jestli Zlín nebo Ústí. Důležitá je ta komodita a tou je dítě. I sem velmi silně vstupuje zákon nabídky a poptávky.
Jak píšu, znám dvě rodiny, které takto fungují a neřeší se tam peníze. Ano, jde to k částce, kterou zmiňuješ.

• Citovat
  • Upravit
10838
4.4.22 18:13

Nemuzete srovnavat hodinovou sazbu pokud je to prace na par hodin a stabilni pul uvazek
Napr ucetni nebo pravnik na par hodin mesicne nebo jednorazove vas na hodinu vzdy vyjde draz nez kdybyste je zamestnali na HPP na plny uvazek na delsi dobu. Stejne tak chuva nebo uklizecka.
U tech jednorazovych sluzeb platite navic to, ze takova osoba obvykle nepracuje 8 hodin denne, musi cestovat mezi vice klienty atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.4.22 18:19
@Anonymní píše:
Ale to není nekvifikovane místo. Ty po té chuve chceš péči o dítě.
Nekvalifikovana pozice je uklízečka.
K tomu se studuje VŠ, pro práci v MŠ.
Ty tam jsou doby, kdy za úsměv pohlídala sousedka. Lidé už si velmi dobře uvědomují svou cenu.
Ano, píšu o brigádě, ale slečna mi řekla, že by nešla níž, i kdyby hlídala třeba týden. Je to vážně těžké někoho najít, proto budeš hledat dlouho, sama uvidíš.
A když nemůže tahle, tak někdy musím nárazově využít chůvu a za 500 Kč hodina a když ti napíšu, že málo kdy může, tak mi asi moc věřit nebudeš.
Ano, nelze takto platit pri HPP, ale to už je na vás, jak se domluvíte a koho najdeš.
Já to nakonec občas řešila tak, že jsem dala dítě do jeslí. Všechno ti to věřím a vnímám, ale ta situace je prostě taková a je skoro jedno, jestli Zlín nebo Ústí. Důležitá je ta komodita a tou je dítě. I sem velmi silně vstupuje zákon nabídky a poptávky.
Jak píšu, znám dvě rodiny, které takto fungují a neřeší se tam peníze. Ano, jde to k částce, kterou zmiňuješ.

Hele promiň, ale tomu prostě nevěřím. Tím „nekvalifikovaným“ myslím samozřejmě jen to, že nepožaduju žádné formální vzdělání. Nevím, jak ve zbytku republiky, ale z platů, které znám naprosto přesně:

• 30.000,– hrubého bere za HPP plný úvazek člověk, co má technickou střední školu a dělá jednodušší projektantské práce,
  • 24.000,– bere za HPP plný úvazek člověk, co dělá asistenci v soc. službách, tzn. chodí domů k lidem, co se o sebe neumí postarat, a to i postiženým dětem;
  • 16.000,– je 1/2 úvazek auditora, tzn. člověk co musí mít ekonomickou VŠ, alespoň bakaláře, a má +/- 2 roky praxe.

Jako já si nemyslím, že to jsou super závratné platy, ale snažím se být realistická ohledně toho, kolik může chůva bez vzdělání požadovat. Ta práce má i výhody.

Víš, kolik třeba berou asistenti pedagoga? To jsou úplné almužny a oproti té práci je dělat chůvu dítěti bez spec. potřeb podle mě úplně easy job.

Shit, to jsem se trochu odtajnila, diskutovat tady v anonym módu je nebezpečné :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.4.22 18:21

@Tarena No jasně, to jsem tím přesně myslela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.4.22 18:22

@Žižkovská žena uvidíš sama. Myslím, že jsi nic hrůzného nepsala :)

• Citovat
  • Upravit
26747
4.4.22 18:24

@Žižkovská žena jenže zas koho najdeš, s tou asistentkou zas máš pravdu. Jen pro zajímavost, jak ze sebe uděláš zaměstnavatele? To jsem netušila, že může být nějak snadné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat