Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím o radu, nevíte někdo jak je to splatbou u dítětě kterému bude 6let až 14.9.i přesto bychom chtěli dát Anetku do školy. Normálně se u předškoláčků školné neplatí, ale nám bylo řečeno, že ona vlastně předškolák není. Na internetu jsem žádný odkaz nenašla. Díky za všechny odpovědi.
Je to tak, že stát platí JEDEN rok školky pro předškoláčky. Takže pokud Anetka do školky ještě nechodila, podle mě by platit neměla.
Je to opatření kvůli epidemii „odkladů“, kdy rodiče odmítají dát dítě do školy a zabírají tak místo dalším dětem.
Ostatně ta záliba v odkladech mě drtí. Většina maminek to dělá kvůli tomu, aby mohli říct „náš pepa už umí… a je první ve třídě“. Aby ne, když je mu sedm.
Ona opravdu oficiálně předškolák není a jestli půjde do školy předčasně není jen na vás. Záleží jestli vám jí vemou! Pravděpodobně budou ve škole chtít nějakou zprávu z PPP, že je opravdu na školu zralá.
Je to tak, že letošní jsou děti narozené do 31.8. ostatní mohou být pouze výjimky.
Ale i kdyby ti jí do školy vzali, tak školné ve školce pravděpodobně platit budeš. Když jdou totiž děti do školy předčasně většinou se o tom rozhoduje až těsně před prázdinami, pro školku prostě předškolák není a hotovo. Ty je můžes pouze požádat, aby se k ní jako k předškolákovi chovali, dávali jí úkoly apod.
Podle smernic nasi skolky je predskolak ten, kdo v danem skolnim roce bude mit sest let, coz tvoje dcera neni…
@radka AD
Vaše holčička oficiálně předškolačka není, takže si myslím, že s tím nic nenaděláš. Do předškoláků se počítají děti, které jsou narozené do 31.8.2007, zářijové děti by měli chodit do školky ještě o rok déle. Existují na to vyjímky, ale to bys musela vyběhat v PPP a mám pocit, že u takhle malých dětí je celkem náročné určit školní zralost…
Ono není přesné, že neplatí „předškoláci“. Oni neplatí děti vzdělávané v posledním ročníku mateřiny a do ročníků jsou děti zařazováni podle věku (na to je vyhláška, není to na libovůli ředitele školy). Do třetího (posledního) se zařazují děti, kterým bude v příslušném školním roce šest let a děti, kterým už byl povolen odklad školní docházky.
Jednoznačně máte právo neplatit školné. Jsme ten stejný případ. Ředitelka nám řekla, že máme právo na 1 bezplatný rok a pokud by syna do školy nevzali, tak ten další rok prostě budeme platit. Pokud chcete dat dceru dříve, musíte mít potvrzení z DPP, kam žádost odesílá sama školka. Trvala bych na bezplatném roce.
@ekrovka píše:
Jednoznačně máte právo neplatit školné. Jsme ten stejný případ. Ředitelka nám řekla, že máme právo na 1 bezplatný rok a pokud by syna do školy nevzali, tak ten další rok prostě budeme platit. Pokud chcete dat dceru dříve, musíte mít potvrzení z DPP, kam žádost odesílá sama školka. Trvala bych na bezplatném roce.
Docela bych chtěla ředitelku vidět, jak by si to obhájila, pokud by na ni jiný z rodičů podal stížnost, že on za své stejně staré dítě platit musí, když ty ne. Protože osvobození od školného se opravdu neřídí úmyslem nastoupit či nenastoupit do školy, ale zařazením dítěte do posledního ročníku a to je striktně dáno dovršením šesti let v příslušném školním roce.
Pokud tobě to ředitelka umožnila, buď ráda. Zakladatelka však na to nárok nemá, ne každá ředitelka je ochotná si zbytečně zadělávat na problémy.
Jinak tedy informace ze stránek ministerstva školství:
Jak je to s placením úplaty za předškolní vzdělávání v případě, že dítě je přijato k plnění povinné školní docházky tzv. o rok dříve?
Podle § 123 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, se předškolní vzdělávání v posledním ročníku mateřské školy zřizované státem, krajem, obcí nebo svazkem obcí poskytuje bezúplatně. Podle § 1a odst. 2 vyhlášky č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání, ve znění vyhlášky č. 43/2006 Sb., se ve třetím (tedy posledním ročníku MŠ) vzdělávají děti, které v daném školním roce dovrší věku šesti let, a děti, kterým byl povolen odklad povinné školní docházky.
Dítě, které v daném školním roce dovrší věku pěti let, se vzdělává ve druhém ročníku a bezplatné vzdělávání se ho proto netýká. To, zda rodiče využijí možnosti, aby nastoupilo do základní školy tzv. o rok dříve, není rozhodující.
A jak by nám potom školné vraceli, když má dítě právo na jeden bezplatný rok??
Je mi jedno jak si to ředitelka obhájí, ale pokud mi to sama navrhla, tak to asi jde ne???
@ekrovka píše:
A jak by nám potom školné vraceli, když má dítě právo na jeden bezplatný rok??
Je mi jedno jak si to ředitelka obhájí, ale pokud mi to sama navrhla, tak to asi jde ne???
Ano, má nárok - ale nemá na něj nárok KAŽDÉ dítě, které chodí do školky, ale jenom to, co chodí do POSLEDNÍHO (t. j. třetího) ročníku školky.
Jak si to ředitelka obhájí, to netuším, je to její věc. Pokud se nepletu, tak ředitelka může v určitých případech rodinu od školného na základě jejich žádosti osvobodit, ale obvykle to bývá vázané na závažné sociální nebo zdravotní důvody na straně žáka. Ale nikdy jsem se nepídila po tom, nakolik tady mají v rozhodování volnou ruku. Každopádně pokud k tomu nemá opravdu pádný důvod, je to na zadělávání si zbytečných problémů, takže je na každé, nakolik bude ochotná na něco takového přistoupit.
Kamarádce se to též letos povedlo uhádat, že školné neplatí. Její dcera je narozena 1.9.2007. Musím říct, že mě hodně překvapilo, že se jí to povedlo.
Podle mě se školné v tvém případě platí, protože dcera není předškolák. To že ji do školy předčasně dáte, je věc rodičů. Jen jestli můžu poradit. Dobře to zvažte. Tohle udělala přesně moje kamarádka, holčička je 5.9., museli teda procházet psychologickou poradnou. U zápisu ji vzali, holčička je šikovná, je velká, mezi prvňáčky se ztratila. Ale bohužel to u nich nedopadlo, holčička prostě zralá nebyla a od listopadu loni šupajdila zpátky do školky. Vyšli ji vstříc, prostě se tam trápila. My naše děti vidíme jako hrozně moc šikovné, ale ne vždy to opravdu je ku prospěchu. Hlavně v dnešní době, kdy je první třída skoro samých 7 letých dětí. Já bych takhle do školy dávala děti opravdu jen velmi hodně inteligentně nadprůměrné.
Dobry den, mam prozbičku, mam chlapečka 6 let, ma odklad školni dochazky ze zdravotnich duvodu(diabetik)plati se školky i když ma odklad ze zdravotnich duvodu,,jako předškolak neplatil nic. dekuji
Ano, proč by měl mít výjimku, ona i neznalost je ve své podstatě zdravotní důvod.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.