Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tchýně platí jenom nájem a energie, FO opravdu ne, to jí majitelka účtovat nemůže.
Nájem se prodat nemůže.
Můj manžel,když ho chytně rapl,tak jedná koulema a nepřemýšlí. Pořád mi cpal do hlavy,že mají pořád s rozhodnutím státu smlouvu původní a kdyby tam potom přihlásil třeba svého známého,chvíli tam s ním jako bydlel,tak mu to pak přenechá a nový nájemník bude dál pokračovat.
ahoj, já tomu úplně nerozumím, ale vím, že když jsme byli v podnájmu, tak po nás chtěla paní 11tisíc + 2tisíce za vodu/energii… Jednou se nám v bytě něco podělalo, museli jsme to akutně opravit a ona byla mimo město, a když jsme potom chtěli po ní peníze za opravu, na kterou jsme podle smlouvy měli nárok, tak se začala vykrucovat, že když po ní budeme chtít tyhle peníze, ona nám k nájmu přihodí příspěvky do fondu oprav, plus další dva tisíce.
Přítel teď sám pronajímá byt a taky chce nájem + peníze na úklid a fond opravd ![]()
Já si myslím,že to bylo tak i za komunistů. Platil se nájem a pokud se něco rozbilo zavolalo se na OPBH,oni spravili. nemyslím nadstandart jako vymalování apod.,ale důležité opravy by měl platit vlastník.
jpichova píše:
Já si myslím,že to bylo tak i za komunistů. Platil se nájem a pokud se něco rozbilo zavolalo se na OPBH,oni spravili. nemyslím nadstandart jako vymalování apod.,ale důležité opravy by měl platit vlastník.
no nám se podělal záchod, stářím… taky jsme potom incidentu dali výpověď z bytu, začala se nám pak rozpadávat linka a při představě, že bychom všechno museli jako studenti platit z vlastních, lépe řečeno, rodičovských kapes… to jsme si raděj našli jiné bydlení
ahoj
ja delala v realitce, takze- FO plati majitel, ne najemnik - i kdyz muze to jakoby rozepsat do najmu, ale ten najem by mel byt o to nizsi. V kazde standardni najemni smlouve je ustanoveni, do jake castky plati drobne opravy najemnik - obvykle 500 mesicne a navic plati majitel - bezvyhradne - da se to vymahat i soudne pripadne. Samozrejme to musi byt opravy nutne a ne treba malovani ale to je jasne. V byte musi byt trvale bydliste min. 2 roky aby melo dite narok na tvou najemni smlouvu a musi se tam zdrzovat - coz si majitel muze overit treba u sousedu, proste tam obcas musi pobyt…
Jocellyn píše:
ahoj
ja delala v realitce, takze- FO plati majitel, ne najemnik - i kdyz muze to jakoby rozepsat do najmu, ale ten najem by mel byt o to nizsi. V kazde standardni najemni smlouve je ustanoveni, do jake castky plati drobne opravy najemnik - obvykle 500 mesicne a navic plati majitel - bezvyhradne - da se to vymahat i soudne pripadne. Samozrejme to musi byt opravy nutne a ne treba malovani ale to je jasne. V byte musi byt trvale bydliste min. 2 roky aby melo dite narok na tvou najemni smlouvu a musi se tam zdrzovat - coz si majitel muze overit treba u sousedu, proste tam obcas musi pobyt…
Tak s pobytem by asi nebyl problém,manžel tam jezdí skoro denně z práce,takže sousedé by ho jistě zaznamenali a to že tam nespí asi nikdo nemůže vědět.
Ten nájem 9500 má vypočítaný z plochy bytu x nejvyšší možné nájemné na m2,tj. 124,něcox76m2.
My si totiž myslíme,že ten glejt,co ona dostala od správcovské firmy co má platit,prostě předložila jí-celkovou částku.
Já teda nevim,ale podle mně je to hloupost,majitelka může dát pouze nájemné a zálohy na vodu a společnou elektřinu. Žádné zálohy do fondu oprav již požadovat nemůže,to už má v nájmu. Energie si potom již mamka platí sama.
Nenechte se.
Manžel jde za právníkem co mají ve firmě a zeptá se ho. Baba bude asi čertit,pokud nám dá za pravdu.
Pídila bych se dokonce i po tom, za jakých podmínek koupila majitelka za 900 000tis. byt. A proč nebyl v prodeji nabídnut tchýni, když je tam nájemce spoustu let.
Anonymní píše:
Pídila bych se dokonce i po tom, za jakých podmínek koupila majitelka za 900 000tis. byt. A proč nebyl v prodeji nabídnut tchýni, když je tam nájemce spoustu let.
Jí ho nabízeli po soudu za 2.000.000,zpětně pak manžel dohledal,že visel na nějakém úřadě,nejspíš Letňanském,formou obálkové metody kdo hodí nejvíc. Kdyby to prý věděl,navýšil by si hypotéku-kterou by nám stejně nedali,už tak máme dluhy a pro 4-člennou rodinu nemáme ani životní minimum. Začínalo se na 900.000 a ona byla jediná kdo dal obálku. Prý u tchýně před vánoci plno lidí zvonilo,ona neotvírala a teď zpětně se dozvídá,že i sousedi odpovídali případným zájemcům na dotazy,kdo zde bydlí a tak. Ano,mohli jí informovat,že se bude prodávat,ale proč by to dělali,že.Třeba to koupila na kšeft,říká si stará bába brzo umře a tak ji teď aspoň pořádně podojím. A nebo ji chce vysokým nájemem vyštípat,aby z ní byla pražanda. Je odkudsi z Litoměřic.
Ahoj, opravdu nemusíte platit fond oprav, tuto povinnost má vlastník, jak psaly holky. Např. když si město nechá jeden byt ve vchodu, který se stane společenstvím vlastníků, normálně byt na základě nájemní smlouvy pronajímá za nájem dle z. 107/2006, a ze svého účtu pak hradí společenství fond oprav i zálohy na služby, jednou ročně provede vyúčtování, zpravidla v dubnu. A jak psala anonymní, taky by mě hodně zajímalo, jaktože někdo byt koupil pouze za 900 tis. Tchýně měla ze zákona 72/94 předkupní právo, kde jsou jasně dané lhůty a teprvé poté, co by šanci na koupi nevyužila, je možné byt i s nájemcem prodat třetí osobě. Každopádně zde to funguje tak, že takovýto byt jde do veřejné dražby a částka startuje! na sumě, kterou měl uhradit nájemce
Fakt se nedejte a běžte se poradit s právníkem
V takovém případě bych jí zkusila sehnat levnější podnájem, klidně i menší byt. Je sama, byt její není, a od milé paní z Litoměřic ji asi nečeká nic dobrého.
Kemilek…No právě doteď platila nájem + zálohy/bez elektriky a plynu/ 5514 Kč a po vyučtování ji vraceli kolem 15.000 ročně-ona totiž krom zimy bydlí na chalupě. Teď ji to hodí bez FO cca 11500 Kč. Řeknu manželovi,ať se poradí i o té přednostní koupi.
Příspěvek upraven 27.01.12 v 10:48
Ahojky,
tchýně s tchánem kdysi před lety nekoupili byt do osobního vlastnictví,který dostali před cca 30 lety od podniku. Po pár letech se dozvěděli,že byt koupil někdo jiný a ten někdo zemřel. Jelikož neměl dědice,byt skončil v majetku státu. Soudama se je stát snažil vyštípat,prolomit smlouvu. Nepodařilo se a soud dal za pravdu jim a tak měli nadále platnou jako smlouvu darovací dekret před těmi 30 lety. Nakonec jim ho stát nabídl za tržní hodnotu k odkupu cca 2 miliony.
.
Jenže před vánoci koupila byt nová majitelka za 900.000. Ihned po novém roce se do bytu chtěla podívat,leč tchýně,která mezitím ovdověla,neotvírala. Nová maj.tedy napsala dopis,na který ona nereagovala. Nyní přišel nový dopis s nejvyšším navýšením nájmu co zákon dovolí a to 9500Kč/nájem/+4500/fond oprav,teplo,voda,společné prostory/. Manžel si myslí,že na fond oprav,správu účtu a pojištění domu nemá nová majitelka nárok,protože ji to tchyně bude platit formou nájmu. Já se v těchto věcech nevyznám a tak se raději zeptám odborníků zde
I kdyby tuto částku,která dělá cca 2500 uhájili a platit nemuseli,stejně na to tchyně nemá. Bere 12400Kč důchod i s vdovským a navíc musí platit SIPO-elektriku,plyn,TV a radio.
Další otázka tedy je bude ji sociálka doplácet příspěvek na bydlení,aby měla životní minimum, těch 3140 co jsme našli na netu?
Manžel se ihned po zjištění,že je nová majitelka trvale k matce přihlásil,aby jako pokračoval v případě její smrti v bytě a mohl třeba prodat nájemní smlouvu a nová majitelka měla smůlu. Jenže pokud by došlo na sociální pomoc,bral by se v potaz samozřejmě i jeho příjem jako člena domácnosti a tchýně by nedostala nic. Takže nemá ani novou občanku a už se bude stěhovat zpátky k nám domů.
Samo,že jsem teď špatná já,když jsem si dovolila říct,že místo nového auta měli tenkrát koupi byt,který měl stejnou hodnotu a auto teď stojí nabořené v garáži s minimální hodnotou. Prý ho nechtěli koupit proto,že měli dekret.
Příspěvek upraven 27.01.12 v 09:01