Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
dcera chodí na kurz plavání, už se učili vše kromě stylu „prsa“, ten jen začali. Kurz měla vždy v pondělí, nyní půjde do 3. třídy a zrovna v pondělí budou mít plavání ve škole. Myslíte, že by 2 kurzy plavání za den bylo moc? Nechali byste jen to školní na tento rok? (teda jestli bude, kvůli koronaviru). Předem díky za názory.
Nechala bych to na dceři, jestli jí to baví a zvládá to, tak ať chodí
To plavání ve škole bývá u nás vždy jen jedno pololetí(jedno pololetí ve druhé a jedno pololetí ve třetí). Snažila bych se ten placený kurz přesunout na jiný den, aby byla zařazena do jiné skupiny stejné kategorie.
Kdyby to nešlo, záleželo by, jak by to chtěla dcera.
Ne každému by se chtělo na plavání dvakrát ve stejný den, sušit vlasy atd.,přijde zima, záleží, jak snáší teplotní rozdíly nebo jestli vozite autem ![]()
Ano, moje deti bych klidne nechala. Oni jsou vodni zivel. A nedelalo by jim to problem.
V den plavani mela loni dcera odpoledne gymnastiku.
U nas teda uc. nedavaji v den plavani DU a den po plavani testy, petiminutovky atd., takze nevidim problem.
Nechala bych to na ní. mé dítě plavání nijak extra nemiluje (respektive miluje vodu a koupání, ale ne organizovanou výuku), takže jsme se dohodli, že bude na kurz chodit, dokud nebudou mít plavání ve škole, což bude teď od druhého pololetí. V té době bude mít za sebou dva roky kurzu plus ten půlrok ve škole, ale jak píšu, žádné extra nadšení se nekoná, tak místo toho volí jiný sportovní kroužek. Loni měli ve škole dopoledne dvojhodinovku tělocviku a odpo plavání a dalo se to.
@Cassy25 no jeden den 2× fénovat vlasy, 2× mokré plavky - nic moc teda
Pokud by byla možnost, tak bych kurz přesunula ne jiný den. Bude to pro dítě efektivnější. Pokud by nešel přesunout, nechala bych oba. To školní plavání je celý od začátku.
@mag nemusí být od začátku. U nás na první hodině děti rozdělí dle pokročilosti, spousta třeťáků už bez problémů plave. A u nás třeba to školní plavání vede ta samá plavecká škola co normální kurzy, takže „svoje děti“ už znají a když u nich někdo dva roky plave kraula a znak, nebudou ho učit prsa s páskem. Ale to asi bude na každé škole jinak.
@ugluk no u nas taky dve skupiny, ale metodika stejná, jenom ti lepsi bez pomucek. Dcera plave velmi dobre. Dost se na skolnim plavani nudila.
@ugluk píše:
Nechala bych to na ní. mé dítě plavání nijak extra nemiluje (respektive miluje vodu a koupání, ale ne organizovanou výuku), takže jsme se dohodli, že bude na kurz chodit, dokud nebudou mít plavání ve škole, což bude teď od druhého pololetí. V té době bude mít za sebou dva roky kurzu plus ten půlrok ve škole, ale jak píšu, žádné extra nadšení se nekoná, tak místo toho volí jiný sportovní kroužek. Loni měli ve škole dopoledne dvojhodinovku tělocviku a odpo plavání a dalo se to.
Trochu mimo téma, ale na tohle si přesně stěžovala kamarádka, co jezdí jako vedoucí na tábory.
Že dnes je spousta dětí, co milují cachtačku, blbnutí ve vodě atd, ale odmítají se pořádně naučit plavat. A že je to nebezpečné, protože jsou zvyklé, že mají k dispozici rodiče, ale to na táboře nejde.
Že dřív byly děti buď vodní živlové a pak se rády učily i plavat, nebo měly z vody respekt.
Dnes mají doma.maly bazén, vody se nebojí, ale plavat pořádně neumí.
Tím nemyslím tvojí dceru, když chodí i na kurzy, to bude jiné. Ale úplně se mi to vybavilo, když jsi napsala, že má ráda koupání, ale ne plavání ve škole.
Mame ve skole dite, ktere plave nejak od predskolaka zavodne. Kdyz byl sk. kurz plavani ve druhe tride. Tak tohle dite bylo automaticky v prvnim druzstvu, ze je opravdu dost predem. Tak plavcik zadal samostatne. Plavalo si vedle nich samostatne a na tempo bazeny. Proste trenink behem vyuky spoluzaku. Oni ti plavcici to prizpusobi, kdyz vidi, ze nekdo ma vic naplavano.
Takhle to dcera mela loni, navic diky tomu, ze se v arealu skoly neco dokoncovalo u telocvicen, tak byly delsi cas zavrene. Deti tudiz absolvovaly dva skolni kurzy plavani po sobe, chodily dohromady snad 5 nebo 6m. A zrovna ten den odpoledne mela jeste hodinu v plavecke skole. Dala to, bavilo ji to, ale unavena byla dost, dbala jsem ty dny u ni na poradne jidlo a vecer sla trochu driv spat. Ale slo to.
@Bábrdl já s tebou souhlasím. My jsme rodina vodníků a pro mě je hodně důležité, aby mé dítě plavat umělo. Ne nutně nějaký vytříbený styl, já sama třeba znak neumím pořádně doteď (a nepoužívám), ale abych se nemusela bát, že se mi dítě utopí, když se octne v hluboké vodě a ke břehu kus cesty. A prázdniny trávíme u vody hodně. Takže pro mě byla podmínka, ať si aspoň ty dva roky odchodí, protože nějak nevěřím, že když k tomu to dítě není vedené jinak, tak ten půlrok ve třetí a půlrok ve čtvrté třídě jim dá nějaký pořádný základ. Jo, letos jsme se plácali na Slapech, dítě blblo na matraci, ale nemusela jsem se bát, když byla ta matrace na hluboké vodě, občas z toho slezlo, plavali jsme spolu, bylo to fajn. Žádné přehnané ambice nemám, ale plavecký kurz byl u nás kroužek celkem bez kompromisů, no. Ale stejně mám z vody respekt, takže na tábor zaškrtávám částečný plavec, aby tam aspoň nějaký dozor byl.
@mag uvidíme, jak to teď v té škole bude (pevně doufám, že to plavání bude! ale mají to až od ledna). furt doufám, že když je to ta samá plavecká škola, že to přizpůsobí, reakce z minulých let jsou příznivé.
Nechala bych
měla jsem to stejně. A ono to školní plavání není tak náročné.