Plavání, bazén a v čem dítě do vody

182
7.2.05 15:50

Plavání, bazén a v čem dítě do vody

Prosím o radu hlavně všechny, kteří mají zkušenost s plaváním dětí.
Naše Zuzanka bude mít 8 měsíců a ráda bych s ní chodila plavat. Lekce přímo pro miminka jsou pouze ve městech od nás hodně vzdálených a cena kolem 350,–- Kč za jednu (s cestou) je pro nás na delší dobu neúnosná :( . Proto uvažuji, že bychom se zúčastnili kurzu o např. 10 hodinách a dále (nebo i při tom) bychom se chodili koupat sami (manžel má z firmy volný vstup na bazén, kde bývá minimum lidí). Nebo by mohly stačit třeba dvě lekce?
Sdělte mi prosím jaký máte názor na věk, od kdy je možné vzít dítě do veřejného bazénu a zda těchto 10 lekcí bude stačit k tomu, aby se ve vodě cítilo dobře a já věděla co s ním? Také nevím, zda je lepší začít doma s abecedou potápění a zvykáním na chladnější vodu nebo zda je lepší začít až přímo na kurzech. Jak to tam vlastně probíhá? Něco Vám instruktorka ukáže a pak se to cvičí s dětmi doma nebo plavou pouze 1 x týdně na plavání? A jaká by měla být teplota vody v bazénu?
Také mě zajímá, jak se dítě do bazénu „obléká“, na stránkách Kenny klubu jsem četla, že mají mít kalhotky s gumičkou (to jsou nějaké vodotěsné plavky?) a někde jinde, že existují plenky do vody od Pampers, ale v obchodě jsem na nic podobného nenarazila, poradíte mi?
Je toho hodně a budu ráda za každou radu a názor. Díky moc
Mája a Zuzanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Missorka
7.2.05 16:10

Ahoj Majo,

nerada bych ti vzala iluze, ale myslím si, že od loňského roku platí vyhláška, která zakazuje dětem do jednoho roku vstup do veřejných koupališť (výjimku tvoří právě kojenecké plavání). Ale to už máte za 4 měsíce. :-)

Co se plavek týče - buď existují plavky s vložkou, plně prací, dají se koupit v klubech kojeneckého plavání a ty naše vyšly zhruba na 300,–, je to odstupňované podle velikosti, pár měsíců nám asi vydrží. Huggies vyrábí plenky Little Swimmers do bazénu, nemám ovšem potuchu kolik stojí, já zvolila plavky zejména proto, že jsem plavací plínky ve Vojtově velikosti prostě nemohla nikde sehnat, ačkoli se vyrábějí…

S plaváním dětí nemám nějakou extra zkušenost (chodíme do ledna), ale myslím si, že minimum je tolik lekcí, abyste se naučili potápět. Každý klub to má jinak, někdo potápí skoro od začátku, někdo k tomu dospěje hodně postupně.

Pak taky zvaž, že voda ve veřejných bazénech nebude možná pro tak malé mimčo úplně to pravé ořechové (třeba v našem kojeneckém plavání se voda vyměňuje a kontroluje po každém kurzu), o teplotě vody nemluvě (u nás 32st.)

Jo a poslední věc - mám doma docela dobrou knížku, je o plavání nejen kojenců a je tam popsáno jak začít v podstatě úplně od miminka. Jmenuje se PLAVÁNÍ DĚTÍ S RODIČI, autorkou je Irena Čechovská a vydala ji Grada v r. 2002, myslím, že bude normálně k sehnání.
Snad jsem ti aspoň trochu pomohla a přeju hodně vodních úspěchů.

Peta a Vojta

• Citovat
  • Upravit
10459
7.2.05 16:30

Ahoj Májo,
mám 5,5 měsíční holčičku a teď nedávno jsme také řešili plavání. Jsme z Prahy, kde je klubů na plavání miminek dost, ale i tak jsem měla s jeho výběrem problém. Prostě všude bylo něco - buď zima, malinké prostory, sprchy bez ohrádek pro děti, nebo bez herny, kde mohou děti po plavání „vychladnout“… 8O Nakonec jsem se rozhodla pro Juklík(začneme chodit od dubna) - je sice nejdražší, ale byl pro svůj účel nejlépe zařízený. A rozhodlo i to, že ho máme za domem :) Takže kurz je tříměsíční, tedy asi 10 lekcí (hodina 1× týdně), cena 4000 Kč. Teplota vody je kolem 31 st., plave se v malém bazénku, myslím že vždy čtyři maminky. Jednotlivé hodiny však koupit nelze, tuším, že to nedělají nikde.
Co se týče plaveček, prodávají je na místě (takové ty klasické, stojí kolem tří set), nebo tam lze zakoupit i jednorázovou plenku do vody. Ale ta se prý nasákne vodou a mimi je v ní špatně pohyblivé. Já jsem koupila speciální plavečky do vody, které nepropustí ani čůraní, stály 295 Kč.
S malou jsem začala abecedu potápění a skončila u lití vody na obličej kelímkem. Víc jsem si netroufla, abych něco nezkazila a malá pak neměla strach z vody. Doma můžeš mimi klidně na chladnější vodu postupně zvykat, ovšem do „normálního“ bazénu by se, myslím, mělo chodit až s dětmi od 1 roku (moc studená voda, bacily atd.). Tuším, že s menším děckem Tě tam ani nepustí, já osobně bych si to ani netroufla…
Silvie+Anetka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
550
7.2.05 17:58

Ahojky Majo,

mam cerstvou zkusenost z prvni lekce. Takze at uz se rozhodnes jakkoli, doporucovala bych Ti postupne otuzovani. Ja jsem holky koupala ve 35´a to jsem si rikala jak je otuzuju :wink: A minule utery hupsly do bazenu, ktery mel 27´, trosku jsem se obavala, ze bude rev, ale zvladly to, jen na konci uz toho mela Babetka dost. Koupila jsem jim plavaci plenky od Babylove z DM drogerie a nepripadalo mi, ze by jim nejak prekazely, ale je fakt, ze jsem mela co delat abych vsechno uhlidala, sama jsem z toho byla vyjukana a tak jsem tohle zrovna moc nesledovala. Uz jsem jim koupila i plavecky, ale spis je budeme nosit az v lete nekde u more :P
Jinak u nas taky dost rozhodovala cena, protoze se nam to vsechno nasobi 2× a tak zkousneme trochu toho nepohodli a mensiho komfortu, ale zase ta cena je fakt super.
Tak Ti preji at dobre vyberes a vsichni si to hezky uzijete.
Monca a moncicaci 8

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
7.2.05 18:40

Ahoj Majo,
my chodime do Juklika. Je to teda co se tyce penez poradna rana do rozpoctu. Chodime od tri mesicu (zacali jsme vanickama), ted nam je devet mesicu. Jsme moooc spokojeni.
Ale ted k dotazum. Podle meho nazoru ti 10 lekci bude stacit a pokud si poridis knizku, kterou ti doporucila predesla maminka, tak to bude v pohode.
Plenky jsme zkusili jak normalni tak i plenkove. Nezaznamenala jsem, ze by Petrikovi byly plenkove nejak nepohodlne. Rekla bych, co se tyce hygieny, ze jsou lepsi, ale co se tyce financi, tak my jsme koupili obycejne za stovku :o)
Do verejneho bazenu bych s prckem sla az od roka a pul - nejdrive.
Tak plavackum zdar.
Alca a Petrik 9 mes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
7.2.05 20:40

Ahoj,
my chodime na Vysehrad do arealu Jedlickarny do klubu Amalka a jsme mooc spokojeny. Plavou tam jeste minimalne dva baby kluby- jednak Junior klub a jednak Aqua klub. Bazen i zazemi jsou krasny novy. Bazenek pro mala miminka ma 34st, velky bazen pro vetsi ma 29st. Shanime plavky zatim plaveme v plavacich plinkach, ktere se tam daji zakoupit. Plavani moc doporucuju. Je to bezva. Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
7.2.05 23:01

Cauky Majo,
10 lekci by ti mohlo stacit na to, abys vedela co s ditetem delat.

Nase dr. doporucuje s detmi chodit do verejnych bazenu az od 2 let, kvuli ruznym plisnim a dalsim infekcim. Ale podle me zalezi na tom, jak ma to ktere dite citlivou kuzi. Se synem si asi drive nez v tech dvou letech na bazen netroufnu, protoze bohuzel je typ s hodne bledou a hodne citlivou kuzi..... Verim ze Zuzanka je na tom lip a pak to urco muzes zkusit drive…
Plavat chodime od necelych tri mesicu, plenky pouzivame jednorazove Huggies, sezenes je napr. v Hypernove… My plaveme v OL, ale nektere prerovandy presly do pr, a jsou spokojene. Ja chtela zustat v ol (bydlime uz taky v pr), protoze vodu nekonzervuji chlorem, ale morskou soli, navic znam uz ty plavaci tety. Lekce probiha tak, ze za rikani ruznych rikanek s detmi samy manipulujeme podle toho, co nam teta ukaze, ze s nimi mame delat.
Otuzovali jsme doma postupne snizovanim teploty vody na cca 33 stupnu, voda v plavani ma 28-31stupnu. Jenze tam je ditko vpodstate cele ve vode, kdezto Macu sprchuju. (Zacinali jsme ve vanach, kde se voda postupne snizuje z 37 na asi 31stupnu. Kdyz koncily vany, byl zvykly na teplotu ktera je v bazenku). Abecedu potapeni jsme trenovali doma, napred prejet na povel oblicej mokrou rukou, po nekolika dnech par kapek z dlane a pak trochou vody z kelimku. Ruku by nemelo ditko videt. Povel je u nas „Matyasi, a zblunk“. Trenovat by melo kazdy den nekolikrat, max. 3× po sobe. (Pisu jak jsme to delali my podle doporuceni). Ale vsechny tyhle veci ti reknou tam kam se rozhodnes jezdit. Plavani urcite zkus, potom si sama nejlip udelas nazor na to, jestli ti to za to stoji. Nektere deti to totiz proste nedaji,jine jsou nadsene…

Plavani zdar
Katka a Matyas (9,5m)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
7.2.05 23:43

My se taky radili s doktorkou. Náš Ondra nemá zdravotní problémy, tak nám odsouhlasila, že do veřejného bazénu můžeme od roka a po absolvování základních očkování, což bylo u nás také přibližně v roce.

Začátek v bazénu byl neslavný. Plavky (velikost 12 měsíců :roll: ) mu byly malé, což se naplno projevilo po ponoření do vody. Řval a řval. Nám chvíli trvalo, než jsme zjistili, co je za problém. Pak jsem honem běžela pro Huggies Little Swimmers do šatny. Řev přestal a mrňous začal nesměle objevovat bazén…

Z finančních důvodů jsme se rozhodli pro běžné dětské plavky. Kakání zadrží, čurání prý nevadí. Ale z plavacích plenek mám vyhovují jak Huggies, tak DM Babylove.

Jediný problém je tedy zima. Když je Ondra zmrzlý, musí z vody, což se ovšem neobejde bez řevu. Z vody prostě nechce :lol: , i když mu doslova cvakají zuby :-).

Jana

• Citovat
  • Upravit
15
18.11.12 12:16

bazén a kojenec

Ahojky holky chtěla jsem se zeptat na váš názor… mám 3 měsiční holčičku a chtěla bych s ní jít do bazénu, je to možný v tomto věku a nebo mám počkat až jí bude víc?? Díky za jakýkoliv info.. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3220
3.7.15 17:15

Mam 15ti mesicniho chlapecka a rada bych do bazenu, jen nevim co koupit malemu. Bude mit plinku na plavani a pro jistotu jeste na tom plavecky (stolici ma tekutejsi). Ale zajimalo by me zda poridit nejaky kruh, rukavky nebo vesticku. Nebo je to zbytecne? Do hloubky s nim nepujdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24225
3.7.15 17:25

Na plavání by mohla plavací plína stačit. A dětem jsem pořídila plavecký pás, je stupňovaný dle kg. a k tomu pěnové rukávky. Dcera v nich zvládla krásně plavat sama.

Plavala s tím i v plavání pro batolata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3220
3.7.15 17:32

@elen-ka nemate foto toho pasu? Co jsem koukala na rukavky tak jsem nasla nafukovaci od tri let. Tak zkusim nejaky sport.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
3.7.15 17:33

@akasha143 v tomhle věku měli kruh, ten mneší a krásně si v něm lebedili :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24225
3.7.15 17:38

@akasha143 máme koupeno toto: http://www.plavecke-pomucky.cz/…ena-658.html

jen barevnost je nejspíše jiná.

a ještě toto:
http://www.plavecke-pomucky.cz/…par-479.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
3.7.15 17:40

@elen-ka obojí máme doma taky, ale přijde mi, že 15m dítě je na to ještě malé… možná je tvoje šikovnější, než ty moje :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Plavecké kalhotky

• (5) + 10 recenzí

Plenky Extra Care

• (5) + 10 recenzí