Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, poprosila bych o názor. Předposlední hodinu v plavání si Kubík pořádně loknul vody, začal zkoušet sám plavat pod vodou. Při poslední hodině, začal ječet že dovody nechce. Naštěstí začaly prázdniny, říkala jsem si, že na to třeba zapomene, prostě že to bude po prázdninách v pohodě. Všude jinde v bazénu, řádí jako o život, potápí se, skáče do vody, dělá kotrmelce, ale jak jsme začali opět chodit, nechce tam vůbec jít. Tak přemýšlím, jestli ho z plavání mám odhlásit úplně (v hodině skoro téměř nespolupracuje), chodit na bazén normálně pro veřejnost a místo plavání navštěvovat třeba nějaké cvičení. Díky za názory, Jitka + Kubíček 2 roky a 5m
Mám to samé s Adamem, nechce spolupracovat a dělat co ostatní děti. Baví ho to jen když ho nechám ať si plave a dělá si sám co chce. To ale nemusím platit drahé plavání pro děti a můžu ho vzít na normální bazén že. Takže jsem s ním přestala chodit a tak rok počkám. Chodíme ale do sokola, tam je to koordinované jen částečně a může si tam vybrat sportovní náčiní které chce. Holt potřebuje mít možnost volby a pocit že si to „řídí“ sám
![]()
Ahojky,
já bych zkusila jít jednou nebo dvakrát, nalákat ho případně na nějakou úplatu bonbonek atd., a nenutit ho třeba potápět, jestli nechce. A v případě, že by se to nezlepšilo a nechtěl dělat vůbec nic a plakal, tak bych přestala na nějakou dobu chodit a chodila s ním sama do bazénu.
Andrea
Ahojky,
taky jsme měli podobné období. Ve vodě se mu tedy nic nestalo, chodili jsme na kurz, kde se krásně potápěl, byl moc šikovný, ale pak to skončilo, měli jsme asi 1/2 roku pauzu a začali jsme chodit do jiného velkého bazénu s jinou instruktorkou a přesně - všechny děti spolupracovali a ten náš si dělal, co chtěl, nebavilo ho dělat to, co dělají ostatní. Postupně mě to otrávilo, cítila jsem se tam jak narušitel
, takže jsme se odhlásili a přihlásili jsme se na cvičení v Sokole a na rukodělné dílničky. Zezačátku byl nesmělý, ale postupně se začal zapojovat a dneska obě ty aktivity naprosto zbožňuje. A plavat s ním chodím cca 1× za 14 dní do bazénu, kde si může dělat, co se mu líbí ![]()
No, on že by vyloženě spolupracovat nechtěl, to zas říct nemůžu. Spoluparacuje do té doby, než má dát hlavu pod vodu, nebo má prostě skočit do vody.to pořád vyhledává kontakt, chce abych ho držela za ruce, to se potopí, ale sám ne.
. Pokud jsme v jiném bazénu, tak do něj skáče, potápí se i zkouší sám plavat. Tak nevím, jestli počkat, ale vzhledem k tomu, že přes prázdniny jsme tam nebyli a v záři jen jednou a drží ho do ted, tak uvažuji nad zrušením. Ono asi fakt ho nemá cenu trápit, a bude lepší s ním chodit na veřejný bazén, at se vyřádí sám, jak chce. I když mě to trochu mrzí, protože si ho paní lektorky moooc chválili, chodili jsme plavat s o orok staršími dětmi, protože mu to opravdu moc pěkně šlo a bavilo ho to. ![]()
Ahoj,
ja takhle bojovala s dcerou skoro rok. Bylo to silene, nechtela plavat na zadech, nebo pro zmenu delat veci v urcenem poradi. Jsem dost za:,–(ova, takze jsme vydrzeli a posledni mesic je me dite nejlepsi ve skupince. Pokud nejeci vzdy celou hodinu a obcas v necem spolupracuje, tak bych asi vydrzela. Opravdu se to casem zlomi. Znala jsem nekolik takovych deti z plavani se starsi dcerou.
Ono je to sice lakave prestat, ale ja jsem ten typ, co by se sam nedokopal pravidelne chodit plavat sama a navic bych ztratila pojem o tom, co s ni vlastne v te vode zkouset. Zarazeni po roce vynechani do nejake skupinky u nas je celkem nemozne, protoze zajem maminek o plavani je veliky a nove skupinky se temer neotviraji.
Terik