Plenky&pračka - hygiena?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
18177
26.9.20 12:02
@Callista píše:
@Ba-stet

Pokud to nejsou montérky z prasečáku tak tohle asi nesdílím :lol:

Ony jsou holky srašně uťápnutý a slušný a nejsem si jistá, jestli odpoví pravdu. Tady je kultura trochu jiná, lidi tu nejsou tak otevření a upřímní jako v Čechách. A ještě jsme jim ani neřekli, že jsem těhotná.

Jsem zatím ve 4.měsíci, takže jsem do toho ještě moc nepronikla, ale určitě plánuju nastudovat.

Zas si to nepředstavuj jako nejakou apokalypsu. Jak bylo řečeno, nepereš vrstvu stolice. V podstate jen drobné skvrnky a tu moč (ktera nepachne a neni tak koncentrovana jako u dospělého). S tím si pračka poradí podle me lepe nez s montérkami se skvrnami od oleje :nevim:

Co se týče sousedek, pokud jsou takové, tak to ber, že jim to spíš vadit bude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
26.9.20 12:16
@P4ja píše:
Ono to praní v pračce taky není úplně eko, protože prostě spotřebuješ mnohem víc vod, což je v létě někde problém.. Spotřebuješ elektriku za praní a ve většině případů i za sušení. Stojí to víc času. Na druhé dítě ušetříš spoustu peněz za výbavu.Látkovala jsem první, druhé budu taky. Protože mě právě ničí ten odpad. Ale ze začátku jsem papírovky dávala na noc a později na cesty. A fakt bych neřekla, že látkování je úplně eko. A taky není pro každého.
Úplně eko neni nic, ani nosit oblečení nebo jíst jidlo :) Ale celkove vychází, ze spotreba vody a energie na výrobu a údržba trvalejších předmětů je nižší, než spotřeba na vyrobu a likvidaci tech jednorázových…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
26.9.20 12:26
@Callista píše:
@AlrigaMě prostě jen děsí ta tuna jednorázovek, co dítě vyprodukuje za první roky života.
Takže ne že bych se na to praní těšila, ale nechci být pohodlný slaboch a chci to alespoň zkusit. Zvládla to moje mamka (a to neměla sušičku a ty čupr overkalhotky asi taky dřív nebyly) tak proč ne já.

A spotřeba pitné vody tě neděsí? Budeš prát v doma připraveném slizu nebo koupíš klasický prášek. Ono se to před dítětem plánuje, ale až se narodí, možná budeš ráda, že si vyčistíš zuby. U těch plen strávíš i dost času, plýtáš energií svou i to elektrickou. Asi sumasumárum jsou pratelné pleny ekologičtější, ale třeba s trojčaty si to představit nedokážu. A to jsem ročník 78 a jsem z dvojčat. Pleny byly všude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
26.9.20 12:40
@Ba-stet píše:
I na vaječinu je separačka. Ja je nepoužívala, při plnem kojení dcerka kakala jednou za tri dny a tam byla separačka zbytečná. To jsem normalne přeprala v ruce. Teď už to separačka zachyti a normalne pliny necham vymáchat a vyprat.

Takže jednorázová separační plena? To zní celkem dobře a pohodlně. A nebo používáš pratelné separačky? No uvidím, chvíli to asi dá, než si zajedu nějaký systém. Ale nechci se vzdávat, i když mě všichni odrazují. :D

• Citovat
  • Upravit
Kolicek95
26.9.20 12:45
@P4ja píše:
Ono to praní v pračce taky není úplně eko, protože prostě spotřebuješ mnohem víc vod, což je v létě někde problém.. Spotřebuješ elektriku za praní a ve většině případů i za sušení. Stojí to víc času. Na druhé dítě ušetříš spoustu peněz za výbavu.Látkovala jsem první, druhé budu taky. Protože mě právě ničí ten odpad. Ale ze začátku jsem papírovky dávala na noc a později na cesty. A fakt bych neřekla, že látkování je úplně eko. A taky není pro každého.

Ono obecně dítě asi není moc eko :lol:. Mně to přijde pořád o chlup lepší. A minimálně ta úspora peněz při více dětech je značná. A pak si říkám, že na jednorázových bude asi dost zátěž i ta jejich výroba, já nevím, z čeho to přesně dělají, ale tak ropa na plast, dřevo na ten papír, spousta vody na tu výrobu papíru, bělení atd. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
21091
26.9.20 12:49
@Ba-stet píše: Úplně eko neni nic, ani nosit oblečení nebo jíst jidlo :) Ale celkove vychází, ze spotreba vody a energie na výrobu a údržba trvalejších předmětů je nižší, než spotřeba na vyrobu a likvidaci tech jednorázových…

To nepopírám. taky mám radši kalíšek a vložky do podrsenky taky používám látkové. Stejně jako odličovací tampony. Ale ze své zkušenosti mě překvapilo, kolik pitné vody spotřebuju praním plínek, protože je většinou musíš hned vymáchat, a nebo je dát vymáchat před samotným praním + elektrika na praní a sušení. + Prášek nebo sliz. A třeba jádrové mýdlo na zaprání.

U druhého nebudu mít skoro žádné pořizovací náklady, protože vše mám. A ze starých látkovek ušiju vícevrstevné čtverce. Ale ty energie prostě budou. Obvzlášť v zimě, kdy budu víc sušit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
26.9.20 12:51
@Kolicek95 píše:
Ono obecně dítě asi není moc eko :lol:. Mně to přijde pořád o chlup lepší. A minimálně ta úspora peněz při více dětech je značná. A pak si říkám, že na jednorázových bude asi dost zátěž i ta jejich výroba, já nevím, z čeho to přesně dělají, ale tak ropa na plast, dřevo na ten papír, spousta vody na tu výrobu papíru, bělení atd. :nevim:

To jasně, že úspora je. Teda pokud nenakoupíš výbavu za desetitisíce. Ta se ani u druhého nevrátí. Ale něco zaplatíš za vodu a elektriku. Jinak taky nejsem zastánce tuny papírovek na skládkách.

Jinak to, že dítě není moc eko, nekomentuju vůbec. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alriga
26.9.20 12:58

Největší ekologickou stopu zanechá obyčejný člověk sám za sebe létáním v letadle a daleký cestováním, podle mě.

• Citovat
  • Upravit
18177
26.9.20 12:58
@Kolicek95 píše:
Takže jednorázová separační plena? To zní celkem dobře a pohodlně. A nebo používáš pratelné separačky? No uvidím, chvíli to asi dá, než si zajedu nějaký systém. Ale nechci se vzdávat, i když mě všichni odrazují. :D

Teď mam jednorázové a chtela bych pratelné z mikrovlákna, ale to si usiju sama. Ale zatim to odkladam. Dcerka desne trpi na zuby a ted ma několikrát denně srajdu, a to by se mi teda prepirat nechtělo. Predtim uz mela normalne tuhy bobky a s těma by to bylo v pohode.

Jinak uspora je značná i pri jednom dítěti. Ja latkuju od dvou mesicu, na pohodu menim pomer latky a jednorazu (jednu dobu 90%latky, pak zase vic papiru, ted papir na noc a na cesty, behem nichž se prebaluje). Naklady: 1500,– za latkovaci arzenal + prumerne balik jednorazu na mesic. Plus teda cca 900, - za to, co mi nevyhovovalo: ctverce (ktery pouzivam na jiny veci) a nektery kaťata, i když i na ty mozna dojde pozdeji.

Nenech se odradit, nejvic strašej ti, co nikdy nelatkovali. A když Ti to nebude vyhovovat, tak se na to vykasles, to neni nnic zavrženíhodného…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
26.9.20 13:05
@Alriga píše:
Největší ekologickou stopu zanechá obyčejný člověk sám za sebe létáním v letadle a daleký cestováním, podle mě.

Jj, to máš pravdu. A docela darda je třeba výroba umělého sněhu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
26.9.20 13:06
@Kolicek95 píše:
Takže jednorázová separační plena? To zní celkem dobře a pohodlně. A nebo používáš pratelné separačky? No uvidím, chvíli to asi dá, než si zajedu nějaký systém. Ale nechci se vzdávat, i když mě všichni odrazují. :D

Kupuju v lékárně Puero nebo perlan. Když je jen počůraný, tak normálně vyperu s plínkama a používám dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4277
26.9.20 13:09

@Russet

Voda je z nádrže, která se nachází kousek od našeho města… a beru to tak, že buď ta voda odteče přímo řekou a nebo se vyčistí a proteče trubkama, pak zase vyčistí a pustí zpět do té řeky. Takže je to jen o tom procesu čištění. Vody je tu dostatek. Ale samozřejmě se snažíme vodou neplýtvat, třeba i proto, že jí platíme ;-)

Mám doma všechny čistící prostředky a kosmetiku ekologické, už roky, vyhovuje mi to.

Mně je jasné, že když třeba den po porodu (jo, tady se chodí domu hned den poté) příjdu domu, tak asi ráda dám na dítě jednorázovku, protože budu v kdovíjakém stavu. Nebo kdybych musela na císaře tak tu pak asi taky nebudu přepírat plínky s rozřezanym břichem.

Ale čekám jedno, první, doma zas tak moc práce nemám, takže by to mělo být zvládnutelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alriga
26.9.20 13:09
@P4ja píše:
Jj, to máš pravdu. A docela darda je třeba výroba umělého sněhu.

Asi tak. 🤔

• Citovat
  • Upravit
21091
26.9.20 13:11
@Callista píše:
@Russet

Voda je z nádrže, která se nachází kousek od našeho města… a beru to tak, že buď ta voda odteče přímo řekou a nebo se vyčistí a proteče trubkama, pak zase vyčistí a pustí zpět do té řeky. Takže je to jen o tom procesu čištění. Vody je tu dostatek. Ale samozřejmě se snažíme vodou neplýtvat, třeba i proto, že jí platíme ;-)

Mám doma všechny čistící prostředky a kosmetiku ekologické, už roky, vyhovuje mi to.

Mně je jasné, že když třeba den po porodu (jo, tady se chodí domu hned den poté) příjdu domu, tak asi ráda dám na dítě jednorázovku, protože budu v kdovíjakém stavu. Nebo kdybych musela na císaře tak tu pak asi taky nebudu přepírat plínky s rozřezanym břichem.

Ale čekám jedno, první, doma zas tak moc práce nemám, takže by to mělo být zvládnutelné.

Já bych se tím netrápila. Zkusíš a uvidíš. Buď ti to sedne a nebo ne. A vůbec bych neřešila, že někdy dáš papírovku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
26.9.20 13:12
@P4ja píše:
To nepopírám. taky mám radši kalíšek a vložky do podrsenky taky používám látkové. Stejně jako odličovací tampony. Ale ze své zkušenosti mě překvapilo, kolik pitné vody spotřebuju praním plínek, protože je většinou musíš hned vymáchat, a nebo je dát vymáchat před samotným praním + elektrika na praní a sušení. + Prášek nebo sliz. A třeba jádrové mýdlo na zaprání.U druhého nebudu mít skoro žádné pořizovací náklady, protože vše mám. A ze starých látkovek ušiju vícevrstevné čtverce. Ale ty energie prostě budou. Obvzlášť v zimě, kdy budu víc sušit.

Tak u nas se obecně hřeší na to, že vody vždycky bylo dost (a pořád to ještě neni katastrofa). To mi prijde blbejsi, ze se pitnou splachuje. Ale samozřejmě mas pravdu, kor ty pleny ty vody potrebujou hodně. Ale trena sušení je u nas v pohode. Mam tlusty bambusový vkladacky a ty jdou z pracky skoro suchy… Do sušičky uz je ani nedávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí