Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@P4ja píše:
Já bych se tím netrápila. Zkusíš a uvidíš. Buď ti to sedne a nebo ne. A vůbec bych neřešila, že někdy dáš papírovku.
@P4ja píše:
Já bych se tím netrápila. Zkusíš a uvidíš. Buď ti to sedne a nebo ne. A vůbec bych neřešila, že někdy dáš papírovku.
Přesně. Nedělala bych z toho principiální věc (ja bych jednoraz nikdy…
) a uvidí se, co a jak sedne…
Troch ot: mám známou rodinu, která celá pravidelně minimálně 1 až 2× měsíčně létá po celém světě na dovolenou. Vlastni obrovské a energetické nákladné nemovitosti. Vyhřívané bazény, sauny atd jsou nezbytné. Vlastní několik vintage aut, se kterými mají obrovskou spotřebu a produkují neuvěřitelně svinstvo. Neustále se nakupují nové věci, nové spotřebiče, interiéry se mění jako počasí. Ale nakupují do látkových sáčků a maminky v rodině používají údajně látkové pleny pro miminka, která jsou dopravovana obrovskými auty 30 km několikrát denně za různými „vzdělávacími aktivitami“. Tož tak…
@Alriga Hele, ja zas nemam rada tyhle soudy
Tak maji takovej zivot. Bylo by lepší, kdyby si na kazdou bramboru vzali extra igelitak? Ja se takycsnazim o less waste, ale zdaleka nejsem 100% eko ![]()
@Ba-stet píše:
Tak u nas se obecně hřeší na to, že vody vždycky bylo dost (a pořád to ještě neni katastrofa). To mi prijde blbejsi, ze se pitnou splachuje. Ale samozřejmě mas pravdu, kor ty pleny ty vody potrebujou hodně. Ale trena sušení je u nas v pohode. Mam tlusty bambusový vkladacky a ty jdou z pracky skoro suchy… Do sušičky uz je ani nedávám.
Právě, tohle je děs. u nás třeba přes léto nebývala voda. Teď zatím vrty drží, ale taky budeme připojovat WC na dešťovku. No minule jsem měla letní miminko, tak jsem toho spoustu usušila venku. Teď to bude horší.
My jedeme latkovky spolu s jednorázovými (na noc, na cesty…), máme all-in-one a je to super, opravdu to není žádný opruz navíc, prostě jednou za dva dny hodím vše do pračky a pak pověsím, otázka cca 5-10 minut. Ekologicky je to pořád výrazně lepší (za dva roky dítě vyprodukuje cca 1 tunu jednorázových plen s rozložitelností okolo 500 let), co se týče námahy není tam prakticky žádný rozdíl oproti likvidaci jednorázovek. Prát stačí na 60°, to zabije všechny střevní bakterie. A na bobany ta separačka a plínu promachnout
Latkovala jsem u dvou dětí ze tří a přestala jsem ne kvůli práci. Praní čtverců mi nevadilo ani žehlení, ale ptz to dítě má tak nabalenou prdelku, že se těžko převálcoval na bříško a zpět. Špatně se mi plazilo a lezlo. Prostě moc tlustý. Třetí dítě mělo papirovky a jsou tak tenký, že se mu krásně hýbalo.
@Alriga Ale látkové pleny nepoužívají rodiny jen kvůli ekologii, to jsou zase soudy.
@Ariadne píše:
Latkovala jsem u dvou dětí ze tří a přestala jsem ne kvůli práci. Praní čtverců mi nevadilo ani žehlení, ale ptz to dítě má tak nabalenou prdelku, že se těžko převálcoval na bříško a zpět. Špatně se mi plazilo a lezlo. Prostě moc tlustý. Třetí dítě mělo papirovky a jsou tak tenký, že se mu krásně hýbalo.
Já později přešla ze čtverců na minimální vkládačky, právě kvůli pohybu. Pak už to bylo v pohodě.
@Alriga píše:
Troch ot: mám známou rodinu, která celá pravidelně minimálně 1 až 2× měsíčně létá po celém světě na dovolenou. Vlastni obrovské a energetické nákladné nemovitosti. Vyhřívané bazény, sauny atd jsou nezbytné. Vlastní několik vintage aut, se kterými mají obrovskou spotřebu a produkují neuvěřitelně svinstvo. Neustále se nakupují nové věci, nové spotřebiče, interiéry se mění jako počasí. Ale nakupují do látkových sáčků a maminky v rodině používají údajně látkové pleny pro miminka, která jsou dopravovana obrovskými auty 30 km několikrát denně za různými „vzdělávacími aktivitami“. Tož tak…
Tož každý to má jinak. A ne vždycky je používání látkovek o ekologii.