Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
@Alriga Hele, dnes je to fakt o něčem jiném. Pro mě latkování znamená jednou za tri dny vyprat pračku ![]()
@Callista píše:
@AlrigaMě prostě jen děsí ta tuna jednorázovek, co dítě vyprodukuje za první roky života.
Takže ne že bych se na to praní těšila, ale nechci být pohodlný slaboch a chci to alespoň zkusit. Zvládla to moje mamka (a to neměla sušičku a ty čupr overkalhotky asi taky dřív nebyly) tak proč ne já.
No, uvidíš sama. To, že my matky jsme musely zvládnout spoustu věcí, neznamená, že to musíte dělat i vy mladé maminky. Ten usetreny čas můžeš věnovat děťátku nebo sama sobě. Nemusí být matka urvaná, aby bylo všechno ok. Máma má být odpocinuta a spokojená.
Zakladatelko, tak se těch nájemníků zeptej. Mně třeba pliny přijdou míň hnusny než zapraseny montérky. Ale s miminem ta pračka opravdu jede o hodne častěji nez když jsou jen dva dospělí. To jim může vadit. A o latkování si něco nacti ![]()
@Alriga Zjistí si něco o moderních látkových plenách, používala jsem na 2 děti, žádný opruz a věčně kontrolování se fakt nekonalo. A ani z nich nic neunikalo.
Pokud to nejsou montérky z prasečáku tak tohle asi nesdílím ![]()
Ony jsou holky srašně uťápnutý a slušný a nejsem si jistá, jestli odpoví pravdu. Tady je kultura trochu jiná, lidi tu nejsou tak otevření a upřímní jako v Čechách. A ještě jsme jim ani neřekli, že jsem těhotná.
Jsem zatím ve 4.měsíci, takže jsem do toho ještě moc nepronikla, ale určitě plánuju nastudovat.
@Callista píše:
@AlrigaMě prostě jen děsí ta tuna jednorázovek, co dítě vyprodukuje za první roky života.
Takže ne že bych se na to praní těšila, ale nechci být pohodlný slaboch a chci to alespoň zkusit. Zvládla to moje mamka (a to neměla sušičku a ty čupr overkalhotky asi taky dřív nebyly) tak proč ne já.
Záleží kam ten odpad taky jde. Když se plínky spálí ve spalovně (a hoří opravdu dobře
), tak se z toho vyrobí elektřina či teplo. Separačky spláchnuté do záchoda a odpad z pračky se zase vyčistí na čistírně a skončí ideálně na polích nebo v kompostárnách po zpracování.
@Callista
pračkosušicka je kočkopes, neumí dobře ani jedno, je drahá a rychle chcípne
Jinak na kolejích a společných studentských/spolubydlících bytech v Praze je to úplně normální mít jednu pračku pro šest lidí… Koupil se ocet a místo aviváže se tam dali 4 lžíce octu… vyvářka jednou za čas.¨ čtverce jsem prala na 60, ale moje dítě kadilo 1× za 10dní ![]()
Off topic - myslela jsem, ze mne tu po tech letech uz zadny slovo neprekvapi, ale slovo kákoš mne teda dostalo… ![]()
@Callista píše:
Ono to praní v pračce taky není úplně eko, protože prostě spotřebuješ mnohem víc vod, což je v létě někde problém.. Spotřebuješ elektriku za praní a ve většině případů i za sušení. Stojí to víc času. Na druhé dítě ušetříš spoustu peněz za výbavu.
Látkovala jsem první, druhé budu taky. Protože mě právě ničí ten odpad. Ale ze začátku jsem papírovky dávala na noc a později na cesty. A fakt bych neřekla, že látkování je úplně eko. A taky není pro každého.
@Alriga píše:
No, uvidíš sama. To, že my matky jsme musely zvládnout spoustu věcí, neznamená, že to musíte dělat i vy mladé maminky. Ten usetreny čas můžeš věnovat děťátku nebo sama sobě. Nemusí být matka urvaná, aby bylo všechno ok. Máma má být odpocinuta a spokojená.
Já látkovala a zase tak příšerný žrout času mně to fakt nepřijde. Plínku vypere pračka, usuší sušička, když se ti nechce věšet. Žehlit se ve většině případů nemusí.
Já vím, že nejekologičtější bylo zabít se a nechat se sežrat dravou zvěří, ale tak daleko ještě nejsem ![]()
A samozřejmě ekologičtější než látkování je nemít děti, ale to se mi taky obětovat nechtělo.
Takže na dalším stupni je myslím zkusit bezplenkovku, ale asi málokdo je tak geniání rodič, aby to vychytal vždycky, spíš jsem četla jak to rodiče a někdy i děti stresuje, když se moc tlačí na pilu. Tak to chci brát relaxovaně, když se zadaří tak super, když ne, je tu plínka.
U nás je naštěstí vody dost, takže praní není až takový problém. Bohužel solární panely teď finančně nedáváme ![]()
Tím jen říkám, jak bych se sama cítila, kdybych se o to látkování ani nepokusila. To je jako když jedu autem někam, kam bych mohla skáknout pěšky a z pohodlnosti se mi nechce. Není to na adresu nikoho jiného.
@Callista Kamarádka jede částečnou bezplenkovku. Ale jinak opravdu bych se nestresovala s tím, že nelátkuju, nejdedu bezplenkovku aj. Udělej si to tak, jak ti to bude vyhovovat.
Já třeba mám ekologickou stopu na deset životů, když si vezmu svoje pracovní cesty letadlem, takže už toho moc nevylepším. ![]()